27 Nisan 2014 Pazar

AYÇÖREĞİ




AYÇÖREĞİ

Haftada bir gün mutlaka yaptığım bir tarif var bugün.Ayçöreği.Nam ı diğer croissant (kruvasan)...

Bu kurabiyeye krema mı dolduruluyor?Hayır...Dışı incecik hamur mu? Hayır...Tipi mi benziyor?Eh pek de benzemiyor.Eeee niye kruvasan o zaman? 

Defne küçükken ayçöreği diyemez, dili dönmezdi.Babası kruvasan kelimesini söylemesi daha kolay!!! diye bunu öğretti.Gerçekten de Defne kolaylıkla kruvasan dedi ve öğrendikten sonra gecenin 12 si sabahın 6 sı farketmeden kruvasan yap anne dedi durdu.

Belki de mantığından dolayı- hani bu hamurun içinde çikolatalı kek var ya o yüzden- bu adı almıştır..Bilemiyorum ama bize gelen her misafir çocuk da bunu pek sevdi...

Ayrıca evde bayatlamaya yüz tutmuş ,ne yapacağınızı bilemediğiniz çikolatalı kekiniz varsa değerlendirmek için kolay ve leziz bir yol:)




Malzemeler:
yarım su bardağı ılık süt
125 gr tereyağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kurumaya
1 yumurta
az tuz
3,5 su bardağı un

İçine:
3 su bardağı kakaolu ya da çikolatalı kek
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı süt
1 çay bardağı ceviz

Hazırlanışı:
1-Tereyağı ve pudra şekerini mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2-Süt, yumurta,tuz ve mayayı ekleyin.Çırpın.Unu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
3-Hamurdan 12 ila 14 beze yapın.
4-Ayrı bir kapta iç malzemelerini koyup kaşıkla karıştırın. (Hamur olmaması için elle değil kaşıkla karıştırmak önemli)
5-Bekleyen hamur bezesini merdane ile mümkün olduğunca ince açın.Pasta tabağından biraz büyük şekilde olsun.Sonra bıçakla önce ortadan ikiye sonra 4' kesin.İç malzemeden dolu dolu 1,5 yemek kaşığı koyup geniş taraftan başlayarak kısa uca doğru sarın.
6-Yumurta sarısı sürüp susam serpin
7-180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.

Dip not:İsterseniz sararken biraz daha içe kıvırıp tam ay şekli de verebilirsiniz.
Afiyet olsun...

sipariş ve bilgi için 
bernisbayram@yahoo.com


1 yorum :

  1. Ben verdiginiz leziz tarifler kadar yazdiginiz yazilarida merakla takip ediyorum. Nerdeyse her tarifin bir anısı var :)

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)