19 Temmuz 2014 Cumartesi

Kuru bamya çorbası (Konya yöresi)






    Konya'nın meşhur lezzeti...Bamyayla arası pek iyi olmayan ben  üniversite yıllarımda bu çorbaya bayılırdım.Konya'da bu çorba düğünlerde ikram edilir. Büyük kazanlarda pişirilir.Sokağa masalar dizilir, bazen de iç mekanda yer sofrası kurulur.İsteyen herkes gelip yiyebilir.
   Önce pilav üzeri kavurma gelir ortaya.(Bu arada eğer kalabalık gitmemişseniz, sofraya tanımadığınız grupla oturursunuz.Yemekler ortaya servis edilir.Tek tabak ve giren çıkan çok kaşık!...) Sonra bamya çorbası.Sonra yine pilav üzeri kavurma.Sonra da tatlı tabii.İlginçtir ama bu sırayla ikram edilen tüm yemeklerden yenir.Daha demin pilav yedik , midede yer kalmadı denmez.Gerçekten enfestir çünkü...Artık etinden mi, ortamdan mı, aşçı teyzelerin içine sevgi katmasından mı bilinmez.

    Kuru bamyayı ben Konya seyahatimde almıştım.Çiçek bamyalar küçük paketlerde ipe dizilmiş, kurutulmuş halde satılıyor. Taze bamyada aynı lezzet yakalanmıyor.Eğer merak ederseniz belki aktardan ya da internetten temin edebilirsiniz.


Malzemeler:
100 gr.kuru bamya
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı salça
400 gr minik doğranmış kuşbaşı et
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz/karabiber
zeytinyağı
10-15 su bardağı su

Hazırlanışı:
1- Kuru bamyaları yıkayın.Tencerede suyu kaynatın ve bamyaları kaynayan suya atıp 5-10 dakika haşlayın.Sonra iplerini sıyırarak çıkarın.

2- Diğer tarafta tencereye zeytinyağı dökün.Soğanı yemeklik doğrayıp soteleyin.Kuşbaşı eti de atıp biraz çevirin. Salçayı ve kaynamış suyu ekleyin.Bamyayı da atın.Tuz ve limonu da ilave edip yarım saat kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)