8 Ağustos 2014 Cuma

Mercimek köftesi






   Misafir geleceğinde hazırlanan en pratik yiyeceklerden birisidir mercimek köftesi.Bir de kısır var tabii...Mayonez yemediğimden mayonezli salata kimseye yapmam, bazen yoğurtlu semizotu salatası veya işte mercimek köftesi falan yaparım konuklarıma...

   Mercimek köftesi ölçüsü genelde aynıdır.2 ölçü mercimeğe 1 ölçü ince bulgur. İçine reyhan çok yakışır...Soğanı rendelemek yerine minik doğramanızı tavsiye ederim.Bir de haşlarken suyunu çok eklememenizi öneririm, çünkü çok su eklenince ve mercimek de suyu çekmezse sulu sulu köfteleriniz olabilir.Ölçüsünde su ekleyip bekleyin, zaten mercimeğe bulgurda eklenince bu ölçüde suyunu çekecektir, az gibi gelirse ilave yapmak çok daha kolay...

    Hem top şeklinde hem de klasik köfte şeklinde hazırladım.Elle şekil verirken parmakların izinin çıkmasını sevmediğimden (genelde 5 parmağında izi çıkar ya tırtıklı tırtıklı işte o durum) bana yuvarlak olan daha sevimli geldi.

                  

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek

Yarım su bardağı ince bulgur
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 dal taze soğan 
1 yemek kaşığı salça (domates ya da biber salçası damak zevkinize göre)
1 orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 limon suyu (ya da 1 yemek kaşığı nar ekşisi)
tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane (ya da ince kıyılmış taze nane)
 biraz maydanoz
biraz dereotu
isterseniz biraz reyhan
3-4 bardak su

Hazırlanışı:
1- Mercimeği yıkayıp 2,5 su bardağı su ile haşlayın.(Su az gelirse ilave edebilirsiniz.)

2- Mercimekler patlayıp suyu az kalınca yıkadığınız ince bulguru da ekleyin ve ocağı kapatın.Tencerenin kapağını kapatıp iyice şişmesi için 10-15 dakika demlenmeye bırakın.

3- Tencereye zeytinyağı döküp ince doğradığınız soğanları ilave edip pembeleşene dek pişirin.Salçayı ve ince doğranmış sarımsağı da ekleyin.Tuzu ve istediğiniz baharatları ilave edip ocağı kapatın.

4- Demlenmiş mercimek ve bulguru geniş bir kaba alın.Soğanlı karışımı üzerine boşaltın.İnce doğradığınız maydanoz,taze soğan ve dereotunu ilave edin.

5-  Limon suyunu da ilave edip yoğurup şekillendirin.Marul yaprakları ile servis edebilirsiniz.

afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)