27 Ekim 2014 Pazartesi

ELMA VE AYVALI CRUMBLE

  




    Merhabalar,
   Geçen cumartesi çok tatlı misafirlerim vardı.Dolu dolu bir gündü.Yeni tanıştık aslında ama yıllardır tanışıyor gibiydik.Biz 5 anne oturup aralıksız sohbet ettik 6 çocuk ta evin altını üstüne getirdi.Çok eğlendim, öğrendim kendi adıma ve umarım en kısa zamanda yeniden buluşuruz...

   Bugün crumble yaptım.Ben bu aralar mevsimi diye ayvaya sardım ama dilerseniz başka meyvelerle de hazırlayabilirsiniz.Hatta şekeri azaltıp mandalin portakal suyu ekleyebilirsiniz.

   Püf noktası tereyağı soğuk olmalı ve un ile birleştirirken yoğurmak değil parmak uçlarınızla ovalamalısınız.Eğer ortamınız çok sıcaksa robotta bu işi daha kolay halledebilirsiniz.İri kum taneleri formunda bir hamur olmalı.

   Son olarak fırından çıkarıp ılıyınca yemenizi öneririm, soğutmayın yani.Ama aratrsa dolaba koyup ertesi gün fırında tekrar ısıtıp tüketebilirsiniz.


6 küçük sufle kabı için:

Hamuru için:
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı şeker
60 gr tereyağı (soğuk)

Harcı için:
Yarım su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı kuru üzüm (kuru kayısı  ya da yaban mersini de olbailir)
2 büyük boy yeşil elma
 1 büyük boy ayva
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaiığı toz şeker

Üzeri için:
6 çay kaşığı tereyağı
Dondurma (isteğe bağlı)



Hazırlanışı:
1- Un ve küp şeklinde doğradığınız soğuk tereyağı ve şekeri derin bir kapta parmak uçlarınız ile ovalayarak kum gibi olana dek karıştırın. (Tereyağının erimemesi gerekiyor eğer bulunduğunuz ortam sıcaksa ve tereyağı eriyormuş gibi ise buz dolabına koyup soğuyunca tekrar deneyin) Ya da mutfak robotuna hamur malzemelerini atıp kesik kesik çalıştırın, kum görüntüsü oluşunca çalıştırmayı bırakın. Hamurun toplanmasına izin vermeyin

2- Ayva ve elmanın kabuğunu soyup minik küpler halinde doğrayın.İç harca üzüm, tarçın ve toz şekeri ilave edin.

3- Hazırladığınız iç harcı ısıya dayanıklı (mesela sufle kabı olabilir) paylaştırın.Üzerine unlu karışımı serpiştirin.Kesinlikle bastırmayın.En son her birinin üzerine 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin.170 derecelik fırında hamurlar kızarana dek 35-40 dakika pişirin.Fırından çıkarınca ılımasını bekleyip dondurma ile servis yapın.(İyice soğutmanızı tavsiye etmem, ılıkken yemesi zevkli)

Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)