22 Ekim 2014 Çarşamba

PATLICAN KOVALAMA





   Sevgili Aydan'dan öğrendiğim lezzeli mi lezzetli bir tarif.Bu yemeğin etsiz olanı Tavas'ta çok yapılır. (Çocukken her bayramda gittiğimiz babaannem ve dedemin bağ evinde bıkıncaya kadar yediğimiz klasik ama enfes yemek) Hatta önce odun ateşinde bazlama pişirilir.Aynı ateşte patlıcan, biber ve domates közlenir.İki kat konulmuş bazlamanın üzerine közlenen sebzeler konulur ve dakikalarca bıçakla çintilir.Sebzelerin tüm suyu ekmeğe geçer.Sonra diğer bazlamalarla ya da kağıttan ince pişirilip su serpilerek yumuşatılan yufka ekmeği bandırılmak sureti ile bu enfes patlıcan yağlaması yenilir.
İşte bu yemeğin etlisi de aşağıda...Yapanlara afiyet olsun...




Malzemeler:
4 ad. közlenmiş patlıcan
500 gr (tercihen)kuzu eti
1 ad orta boy soğan
3 ad domates
4-5 ad.yeşil biber
3-4 ad.kırmızı (kapya) biber
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
İstediğiniz baharatlardan birer çay kaşığı  (kekik, karabiber, kırmızı biber vs)
Tuz

Hazırlanışı:
1- Patlıcanları közleyerek işe başlayın.Aliminyum folyoya sararak ocakta közlemenizi hiç tavsiye etmem.Folyo ısıyla birleşince sağlığa zaralı maddeler açığa çıkıyor.)Onun yerine mangalda, fırında ya da közleme tavalarında közleyebilirisniz.)

2- Tavaya biraz yağ dökün.Yemeklik doğradığınız soğanları soteledikten sonra etleri de ekleyin ve kavurun.Biberleri, sarımsağı  ve domatesleri ilave edin.Tuz ve baharat ekleyin.

3- Közlenmiş patlıcanları soyun ve doğrayın.Başka bir tavaya biraz tereyağı ve dilerseniz zeytinyağı ilavesi ile patlıcanları koyun ve biraz çevirin.

4- Fırına dayanıklı bir kaba (borcam, güveç kabı  gibi) önce patlıcanlı karışımı dökün.Üzerine etli karışımı döküp 200 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin.İşte yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun

2 yorum :

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ankara Boyacı.Tariflerimden deneyip yorumlarsanız çok memnun olurum.

      Sil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)