3 Kasım 2014 Pazartesi

AYVA REÇELİ






   Eğer ayva reçelinizin doğal yolla kırmızı olmasını istiyorsanız çekirdeklerini atmayıp bir tülbente koyun ve reçel kaynarken içine ekleyin.Kısık ateşte uzun süre kaynatın.Reçel kıvama gelince altını kapatın.1 gece bu tülbenti içinde bekletin.Sabah kıpkırmızı reçeliniz olduğunu göreceksiniz.Sonra da kavanozlara doldurup dolapta muhafaza edin.

   Reçelin kıvamının gelip gelmediğini anlamak için derin dondurucuya küçük bir tabak koyun.Tabak soğuyunca reçelden 1 kaşık alıp bu tabağa dökün.Eğer hemen akmıyorsa olmuş demektir.


Malzemeler: 
1 kg ayva
4 bardak şeker
4 bardak su
Yarım limon suyu (ya da 1-2 adet limon tuzu)
Dilerseniz bir kaç tane karanfil



Hazırlanışı:

1- Ayvalara uygun tencerenize suyu koyup ocağı açın ki siz kesene kadar su da kaynasın.

2-Önce derin bir kaseye su doldurun ve limon sıkın.Sonra ayvaların kabuklarını soyun, ortasını çıkarın ve çekirdeklerini kenara ayırıp, ayvaları küçük küpler haline doğrayıp bu limonlu suya atın.Limonlu su ayvanın kararmasını önler.

3- Ayvanın çekirdeklerini temiz bir tülbente koyup düğümleyin ve tencereye atın.Çekirdekler hem kıvamı artıracak hem de reçelin renginin kırmızıya dönük olmasını sağlayacak.Şekeri de ilave edin.Küp doğranmış ayvaları ve karanfilleri ekleyin.

4- Reçel kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirin.Renginin benimkisi gibi koyu renk olmasını istiyorsanız kısık ateşte uzun süre pişirin.Kıvam alınca limon suyunu da ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika sonra ocağı kapatın.Eğer bu şekilde kapağını kapatıp 1 gece bekletirseniz çekirdekler iyice rengini verir.Reçeli kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)