30 Haziran 2014 Pazartesi

Apricot marmelade nut pinwheels






Easy to make and very delicious.I used apricot but you may use any marmelade...
Türkçe tarif için buraya lütfen

12-15 pieces.

Ingredients:
80 gr butter (room temperature)
1/2 cup confectioners' sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
2 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 cup apricot marmelade (or you may use any marmelade)
3/4 cup nuts 

                             

Preparation:
In a large bowl cream, butter and sugar until light anf fluffy.Beat in egg and vanilla.Combine flour and baking powder .Gradually add to creamed mixture and mix well.

Roll out the dough between waxed paper into a square.Remove top piece of waxed paper.Spread dough with jam and sprinkle with nuts.Roll up tightly jelly -roll style ;wrap in plastic wrap.Chill for 20 minutes or until firm.

Unwrap the dough and cut into 1/4 inch slices.Place them on baking sheets.Bake 10-15 minutes until edges are lightly browned.Remove to wire racks to cool.

Bon appetit:)

28 Haziran 2014 Cumartesi

Marmelatlı fındıklı rulo kurabiye




                                        
Merhaba;
Ramazanımız mübarek olsun...
Marmelat ile kurabiye yaptım.Ben kayısı kullandım ancak siz istediğinizi kullanabilirsiniz.Çok leziz ve sevimli kurabiyeler çıkıyor ortaya... Kısa yoldan tarife geçiyorum:)
   Bu tariften 12-15 adet çıkıyor.Daha fazla yapmak için malzemeleri 2 katına çıkarabilirsiniz.


Malzemeler:
80 gr tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
2 su bardağı un
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/4 su bardağı kayısı marmeladı
3/4 su bardağı iri kırılmış fındık parçaları



Hazırlanışı:
1- Tereyağı ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın.

2- Yumurta, vanilya özütünü ekleyip karıştırın.Kabartma tozu ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.


3- Hamuru dikdörtgen açın üzerine marmeladı sürün ve fındık parçalarını serpin ve çok sıkmadan rulo şeklinde sarın.Kenarları düzgün olmazsa sorun değil.Kesip düzeltebilirsiniz.Bu şekilde buzdolabında 15-20 dakika bekletin.(Daha kolay kesilsin diye).Dolaptan çıkarıp 1 cm kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 15-17 dakika 180 derecede pişirin.




Afiyet olsun.

27 Haziran 2014 Cuma

KAYISI MARMELADI TARİFİ





     Dün yaptığım kayısı reçelinden artan yumuşamış kayısılar ile marmelat yaptım.Marmelat pastalarda, cheseecakede ya da kurabiyelerde güzel oluyor.Olmadı ekmeğe sürerim diye düşündüm.

     Marmelat veya reçel yaparken meyvenin üzerine şekeri döküp bir gece bekletirseniz meyvenin kendi suyunu kullanmış olacağınızdan daha lezzetli ve faydalı olur diye düşünüyorum.1 gecenin sonunda meyve, kendi suyunu tencerenin yarısına kadar salmış oluyor ve pişirmeye hazır hale geliyor.

    Bir diğer önemli nokta ise üzerinde biriken beyaz köpükleri kevgir yardımı ile almak.Ve tabi ki pişirme işlemi bitmeden şekerlenmesini önlemek amacı ile limon suyu ya da limon tuzu kullanmak.Tahta kaşık ile karıştırmak önemli...

    Bildiğiniz başka püf noktaları varsa paylaşırsanız sevinirim...

    Marmeladı 2 şekilde yapabilirsiniz.Ya aşağıda benim yaptığım gibi şekerle bir gece bekletip pişirerek ve son olarak blenderdan geçirerek...ya da meyveleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp direkt rondodan geçirip pişirerek.Karar sizin... Ben bu sefer reçel yaparken ezilen kayısıları ayrı bir kaba alıp blender dan geçirdim.Sonra kısa bir süre daha pişirip, sıcakken kavanoza doldurdum.






Malzemeler:
1 kg kayısı
2-2,5 su bardağı şeker (şeker miktarını çoğaltıp azaltabilirsiniz.)
1 yemek  kaşığı limonsuyu (ya da 1 çay kaşığı limon tuzu)

Hazırlanışı:
1- Kayısıları yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın ve tencereye koyun.Üzerine şekeri ilave edin.4-5 saat ya da 1 gece bu şekilde bekletin.(Böylece meyvenin kendi suyu ile marmelat yapmış oluyoruz.Dışarıdan su ilave etmiyoruz, bu sebeple daha lezzetli oluyor)

2- Şeker eridiğinde ve kayısının suyu tencerenin yarısına geldiğinde tencereyi ocağa alın ve yaklaşık yarım saat kaynatın.Üzerinde oluşan beyaz köpükleri kevgir yardımı ile alıp atın.

3- Ara sıra tahta kaşık ile karıştırın.Ocaktan almadan 10 dakika kadar önce limon suyunu ya da limon  suyunu ilave edin.Suyu biraz çekip kayısılar yumuşayınca blender ile karıştırın ki püre kıvamına gelsinler.
Sıcakken kuru kavanoza doldurup, kapağını kapatın ve ters çevirin.Bu şekilde 1 gece bekletip vakumlayın.Böyle yaparsanız uzun süre bozulmadan dayanır.Hemen tüketecekseniz buna gerek yok, direkt buzdolabına koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

26 Haziran 2014 Perşembe

KAYISI REÇELİ TARİFİ

          

                 

 Geçenlerde annemlerdeydik.Çocuklarla birlikte bol bol kayısı topladık.Tam da mevsimi.
   Eeee o kadar çok kayısı ne yapılır?Reçel, marmelat, turta yaptım...Aşağıda reçelin tarifini veriyorum.

   Ben reçeli az tatlı seviyorum.İnsanı bayan şeker miktarı fazla geliyor.Oranı ile oynayabildiğim tüm tatlıları az şekerli yapmaya çalışıyorum.Bu reçelde de öyle oldu.Siz çok tatlı seviyorsanız şeker miktarını arttırabilirsiniz.Ama aşağıdaki gibi de gayet leziz oluyor...


  Bazıları şeker miktarı ile reçelin bozulmamasını doğru orantılı gösterse de ben katılmıyorum buna.Senelerdir az şekerli yaparım.Hiç bozulma olmadı.Reçeli güneşte 1-2 gün bekletirseniz ve kapağını sıkı kapatırsanız sapasağlam duruyor.Ayrıca çok uzun süre kaynatınca da bozulmaz ancak o zaman reçelin rengi koyulaşıp, bulanıklaşıyor.

Reçel hazır olunca buzdolabına koyarsanız daha uzun dayanır.

   Tabii koruyucu katkı içermediğinden kapağını açtıktan sonra reçeli en fazla 1 hafta da tüketmeniz gerekiyor.


   Son olarak birkaç püf noktası:Karıştırırken tahta kaşık kullanın.Üzerinde biriken köpükleri mutlaka alıp atın.Eğer bu köpüklerle falan uğraşamam diyorsanız küçük bir parça tereyağı atın reçelinize.Ben denemedim ama o zaman köpük olmuyormuş.


  Sizin de paylaşmak istediğiniz noktalar varsa lütfen bana yazın...

                     


Malzemeler:
1 kg sert kayısı
700 gr. toz şeker (isterseniz arttırabilirsiniz ama böyle gayet leziz oluyor.)
1 yemek kaşığı limon suyu

                           


Hazırlanışı:
 1- Kayısıları yıkayıp bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın.


 2- Tercihen kalın tabanlı ve yayvan bir tencereye bir kat şeker bir kat kayısı koyun.

 3- Tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece bu şekilde bekletin.Eğer 1 gece bekletirseniz ek olarak su koymanıza gerek kalmaz ve şekerinde etkisi ile kayısı suyunu bırakır böylece meyvenin kendi öz suyu ile reçel yapmış olursunuz.

4- Kayısıları orta ateşte pişirin.Üzerinde biriken beyaz köpükleri tahta kaşık ile alıp temizleyin.Yaklaşık 10 dakika sonra tenceredeki kayısıları kevgir ile dikkatlice  zedelemeden başka bir kaba alın.Bu şekilde kayısılar sert ve diri olur, eğer kaynaması için bırakırsanız yumuşar ve ezilirler marmelat gibi olurlar.

5- Kayısıları çıkardıktan sonra tencereyi yarım saat daha kaynatın.
Yarım saatin son 10 dakikasında limon suyunu ya da limon tuzunu ekleyin ki şekerlenmesin.

6- Reçelin suyu kıvam alınca kayısıları ilave edin.İsterseniz kayısı çekirdeklerini kırıp içindeki bademleri de ekleyebilrisniz.

7- 5 dakika kısık ateşte pişrin ve ocaktan alın.

8- 1-2 gün güneşte üzerine tülbent örtüp bekletin.Soğudukça kıvam alacaktır.Kuru kavanoza koyup ışık görmeyen ve çok sıcak olmayan havadar bir yerde saklayın.

 Afiyet olsun





25 Haziran 2014 Çarşamba

Dolmalık biber derin dondurucuda nasıl saklanır?







    Başlık komik oldu sanki...

    Geçen yıl bahçeme o kadar çok biber ekmişim ki (bir hevesle sanırım) çıkan biberleri nereye koyacağımı bilemedim.Tüm kış yedik.Aşağıdaki şekilde dondurunca aynı yazın dalından toplamışım gibi lezzetliydi biberler.

    Dolmalık biberlerinizi yıkayın.Baş kısımlarından kesip içindeki çekirdekleri çıkarın.Sonra kuruması için kuru bir yerde baş aşağı çevirip biraz bekletip tek seferde pişirebileceğiniz kadarını poşete koyun ve dondurucuya atın.Bu kadar.

    Ben kapak kısımlarını kullanmıyorum.Pişirirken küçük domates parçaları ile kapak yapıyorum.Bu yüzden poşete koymadım.Eğer siz kapaklarını kullanıyorsanız poşete ekleyebilirsiniz.




  Sizin kullandığınız başka yöntem varsa lütfen paylaşın.

24 Haziran 2014 Salı

ŞEFTALİLİ TART







    Merhabalar herkese;
    Bugün tart pişirdim.Kıtır kıtır  ince hamurun üzerine çok hafif vanilyalı krema yaptım ve üzerine bahçemden topladığım nektarinden  ekledim.Kremadaki yumurta sayısına aldanmayın.Kesinlikle yumurta kokmuyor ve tadı da oldukça enfes.Bu tarifi defalarca konuklarıma ikram ettim ,hepsi de çok hafif olduğunu söyledi. 

    Tartı pişirirken ortası kabarmasın diye ağırlık koymamız gerekiyor.Evdeki kuru bakliyattan ne varsa kullanabilirsiniz.Nohut ya da kuru fasulye olabilir.Tabii hamurla bakliyatın temas edip birbirine yapışmaması için arasına yağlı kağıt koymamız gerekiyor.Kimisi aliminyum folyo koyuyor ancak ben asla fırına aliminyum folyo kullanmıyorum.Hatta ocakta közleme yaparken de sağlığınız için mümkünse kullanmayın derim.

    Aliminyum folyo kullanırken dikkat etmemiz gereken şeyler var.Soğuk gıda ile kullanıldığında zararı henüz ispat edilmemiş olsa da  pişirilirken kullanıldığında  yani yüksek sıcaklıkta içindeki aliminyum elementi açığa çıkıyor ve alzheimer, zeka geriliği, kemik erimesi kanser gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. Folyoyu sıcak, asitli,limon sıkılmış et, yoğurt vs ile temas ettirmekten kaçınmalıyız.Çizik aliminyum kaplarda  yemek pişirmek de ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.İşin kötüsü bu hastalıklar hemen ortaya çıkmıyor...

    Henüz tamamen kanıtlanmış birşey olmasa da birkaç yerde benzer yazılar okudum.Doktor olan bir yakınım da teyit etti.Konu hakkında bilimsel makaleler okuyabilirsiniz...







Malzemeler: Tart hamuru için:
1,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı (soğuk)
1 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı soğuk su

Vanilyalı krema için:
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı şeker
1/3 su bardağı mısır nişastası (eleyerek ekleyin)
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığı)

Tartın üzeri için:
2 su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker
Sert şeftali. (ya da istediğiniz meyve)ben nektarin kullandım.

Hazırlanışı:
1- Robotta un, şeker, tuz ve küp kesilmiş soğuk tereyağını ve suyu karıştırın.Yumurtayı da ilave edip malzemeler kaybolana dek karıştırın ve hamuru stretch filme sarıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin.

2- Hamuru dolaptan çıkarın.Açılmayacak kadar sert ise birkaç dakika (çok değil) bekletin.Bu esnada 25 cm tart kalıbınızı tereyağı ile yağlayın.(Ben 4 adet 12 cm küçük kalıp kullandım) Hamurun çok yumuşamasını beklemeyin.Hamurunuz sert olmalı, eğer siz açıp fırın kalıbına hamuru yayarken hamur yumuşarsa dolapta biraz bekletip sertleşince kullanmalısınız.

3- Hamuru 25 cm kalıbınıza ya da 12 cm 4 adet kalıba düzgünce yerleştirdikten sonra çatalla çok sayıda delikle açın.Bunu yapmamızın sebebi orta kısmın pişerken kabarmayıp düz kalması.Hamurun üzerine orta kısma gelecek şekilde kestiğiniz yağlı kağıtları serin.(Bu iş için aliminyum folyo da kullananlar var ancak aliminyum folyo ile yiyeceği asla fırına vermeyi tercih etmiyorum.)Yağlı kağıdın üzerine 1 avuç kadar nohut serpin.(Nohutlar yanmıyor, hatta atmayın sonraki tart yapımında kullanabilirsiniz.) Yaklaşık 20 dakika nohutlarla birlikte 180 derecede pişirin.

4- 20 dakika sonra dikkatlice yağlı kağıt ile birlikte nohutları kaldırın ve 5-10 dakika kadar da ortası pişsin diye nohutsuz pişirin.Pişince soğuması için fırından çıkarın.Merak etmeyin fırının kapağını açmanız pişmeyi olumsuz etkilemiyor.

5- Tencerede sütü kaynatın.Bir karıştırma kabında yumurta sarıları, şeker ve nişastayı çırpın.Hızlıca çırparken sütü yavaş yavaş karıştırma kabındaki yumurtalı karışıma ekleyin.Bu işlemi yavaş yavaş ve karıştırmaya devam ederek yapın ki yumurtalar pişmesin.Tüm sütü ekleyince karışımı yine tencereye alın ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin.Ocağı kapatın ve tereyağını ekleyin.Ilıması için kenarda bekletin.

6- Şeftalilerinizi (başka bir meyve de olabilir) yıkayın, ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkartın.Küçük bir tencereye 1 su bardağı su ve yarım su bardağı şeker koyun ve kaynayınca içine şeftaliyi dilimleyip atın.Birkaç dakika pişmesi yeterli oluyor.Zaten hafif yumuşaması yeterli.Kevgirle başka bir kaba alın.

7- Tartınızı süsleme vakti geldi.Üzerine biraz krema koyup düzeltin.Şeftali dilimlerini düzgünce yerleştirin.Bir fırça ile tenceredeki şerbeti ,şeftalinin üzerine sürerseniz tartınız daha yakışıklı gözükür.

Afiyet olsun...

23 Haziran 2014 Pazartesi

Derin dondurucuda nohut nasıl saklanır

     Merhabalar;
     Aslında yalnızca kışın değil sürekli  ihtiyaç haşlanmış nohut.Evet yemeği kışın daha yenilebilir olsa da yazın da pilavlarda, soğuk çorbalarda veya salatalarda kullanılabilir.Bu şekilde haşlayıp dondurucuya atınca çok pratik oluyor.Acil yemek hazırlamak gerektiğinde imdada yetişiyor. 

    Ben de bu dondurucu işlerini anne olduktan sonra öğrendim.Daha önce nasılsa satılıyor ne gerek var ki derdim annem yaptığında.(Anne olunca miniklerinize en doğalını ve sağlıklısını yedirmek, giydirmek isteği geliyor birden bire.)Elbette kendi hazırladığınız kadar katkısız ve temiz hiç bir paketli gıda olamaz.Başlangıçta uğraştırıcı gibi görünse de hiç değil.Düdüklü tencerede tek seferde bolca hazırlayabilirsiniz.






Nohudu yıkayın.Düdüklü tencereye alın ve üzerini 2-3 parmak aşacak kadar su ekleyin.35-40 dakika arası düdüklü tencerenizin çalışma yöntemine göre pişirin.

Pişen nohutları tencereniz soğuyunca çıkarıp suyunu süzün ve 10-15 dakika nohutlar tamamen soğuyana kadar süzgeçte bekletin.

Suyu süzülünce tek pişirimlik poşetlere alıp derin dondurucuya atabilirsiniz...

Ani gelen misafir için derin dondurucu da nohut pratik oluyor.İster yemeğe ister pilava...

sevgiyle kalın...

22 Haziran 2014 Pazar

SALEPLİ DONDURMA


                                     

                                     

     Merhabalar;
    Size gerçekten çok leziz, çektikçe uzayan bir dondurma tarifi vereceğim bugün.Kaşığı çektikçe uzuyor Maraş dondurması gibi.Üstelik içindeki malzemeler sadece süt, şeker ve salep.Yalnız salep bildiğimiz içilen salep değil.Aktarda bulabileceğiniz saf salep.Kilosu 300 lira civarında.Ama 20 liralık alırsanız defalarca dondurma yapabilirsiniz.Çünkü zaten bu tarifte 2 çay kaşığı kadar kullanılıyor.
   
    Fotoğraf çektiğim gün çok sıcak bir İzmir günüydü ve dışarı çıkmam gerekiyordu.Bu yüzden acele çektiğim resimlerde dondurma çabucak eridi.Resimler istediğim gibi olmadı ama lezzet 10 numaraydı.

     Nasıl yapıldığından ve içinde ne olduğundan emin olmadığımız dondurma yerine, evinizde de kolaylıkla kendiniz hazırlayabilirsiniz.Gelelim tarife:

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı sahlep
1 çay kaşığı vanilya özütü ya da tozu  (vanilin değil)
3/4 su bardağı tozşeker 


Hazırlanışı:
1- Süt ve şekerin yarısını bir tencereye koyup ısıtın.
2- Geri kalan şeker, salep ve vanilyayı karıştırın.Süt kaynamak üzereyken vanilyalı karışımı ilave edin.20 dakika kadar kaynatın.Ocaktan alıp kaşıkla savurarak soğutun.
3- Derin dondurucuya uygun bir kaba koyun ve dondurun.Sertleşene kadar 2 saatte bir karıştırın.
Ertesi gün dondurmanız hazır.







21 Haziran 2014 Cumartesi

RICOTTA (TAZE LOR) YAPIMI





    Uzun zamandır UHT süt almıyorum eve.Günlük pastörize süt alıyorum ya da güvenilir bir yerden çiğ süt.Ama çiğ sütün kokusundan dolayı evdeki kimse içemiyor, ondan yoğurt yapıyorum.Günlük sütün de tarihi çabuk geçiyor.Tarihi geçmişse onu lor peynirine çeviriyorum.Böylece çöpe gitmemiş oluyor.Mutfakta israfı önlemek adına küçük bir adım işte.

    Bu peyniri yapacaksanız tarihi geçmiş sütle daha başarılı sonuç ortaya çıkıyor.

    Tire'de bu tatlı lordan tatlı da yapılıyor.İster ekmeğe sürün, ister lorlu pasta yapın ya da kahvaltıda tüketin.Her şekilde çok leziz.

    Bu arada altta kasede biriken suyunu atmayın.İnanılmaz bir protein deposu.Ekmek yaparken su yerine koyabilirisiniz.Çorbaya veya poğaça hamuruna da ilave edebilirsiniz...


Malzemeler:
1 litre süt
1 limon suyu veya 2 yemek kaşığı sirke.
                                           

Hazırlanışı:
1- Sütü ocağa koyun.Kaynama noktasına gelene dek pişirin.(Yani tam kaynamayacak)

2- İçine 1 limonun suyunu ya da 2 yemek kaşığı sirkeyi ilave edin ve tahta kaşıkla karıştırın.Siz karıştırınca süt topak topak olup kesilecek.(Eğer kesilmezse süt ya çok sıcak ya da soğuk demektir.Telaşlanmayın tekrar aynı işlemleri baştan yapın.)

3- Tencerede kesilmiş olan sütü 1-2 saat kenarda bekletin.Derin bir kasenin üzerine bir süzgeç yerleştirin, üzerine 2 kat temiz tülbent serin ve sütü boşaltın.Bu şekilde iyice süzülmesini bekleyin.Süzülünce dolaba kaldırın.2-3 gün buzdolabında bozulmadan dayanıyor.

20 Haziran 2014 Cuma

Yufkadan baharatlı cips





       Daha önce yufkadan cips tarifi vermiştim.Bu sefer de baharat ve salçalısını denedim.Bir akşam çocuklara cips yapmıştım ki gelen konuklarım bunun bahatlılısı olsa gayet güzel olurdu deyince yapmayı planlarım arasına almıştım, yeni fırsat bulabildim, denedim ve enfes oldu. 
  
     Akşam hafif ve pakette satılanlara göre daha sağlıklı ve kalorisi düşük atıştırmalıklar arıyorsanız bu tarif size göre.Yanına haydari, salçalı sos ya da sadece yoğurtla bile enfes oluyor.

     Eğer atıştırmalığımı tamamen kendim hazırlamak istiyorum derseniz evde kraker yapımına tık tık.
       Yufkadan sade cips yapmak istiyorum derseniz buraya tıklamanız yeterli.

     İçinde ne olduğuna emin olmadığımız paketlenmiş gıda yerine, evde hazırladığımız temiz gıdaları hem çocuklarımız hem de kendimiz için ideal.


                 


Malzemeler:
2 adet yufka
1 tatlı kaşığı salça
Az tuz, karabiber, kimyon, nane, kekik ve hangi baharat seviyorsanız...
Kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
ince rendelenmiş kaşar peyniri


Hazırlanışı:
1- Tezgahınızın üzerine yufkanın birini serin.Bir kaseye salça, zeytinyağı, baharatlar ve ince rendelenmiş peyniri koyup karıştırın.

2- Serili olan yufkanın her yerine  fırça yardımı ile bu salçalı sosu sürün.Üzerine diğer yufkayı kapatın ve  nazik hareketlerle düzeltin.

3- Bıçak ya da kesici yardımı ile üçgen veya kare dilimler kesin ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.170 derece fırında 10-12 dakika pembeleşinceye kadar  pişirin.Çabuk yanıyorlar dikkat etmelisiniz.

Afiyet olsun...

19 Haziran 2014 Perşembe

BEZE YA DA KÖPÜK TARİFİ





    Beze, mereng, köpük  ya da Ege bölgesi deyişi ile içiboş..Hepsi aynı kapıya çıkıyor... Fransızlar bu bezeyi pek seviyorlar...

    Aslında bezeyi pek sevdiğimi söyleyemem.Ancak çocukların çok sevdiği bir tatlı olduğunu duyunca ve dünkü erikli tarttan kalan yumurta beyazlarının yazık olmaması adına ilk defa beze denemesi yaptım.Hiç de öyle zor olmadığını gördüm.Bir kaç püf noktasına dikkat ettiniz mi gözünüz kapalı yapabilirisiniz.İsterseniz içine gıda boyası ekleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

     Burada yumurta beyazını güzelce çırpmak çok önemli.Bunun amacı yumurtanın içindeki proteini denatüre etmek.Protein denatüre olduğunda bağları kırılır.Çırpma eylemi protein liflerinin gerilmesine sebep olur.Bu yüzden yumurtayı çırpmak aslında yumurtanın fiziksel etkisini ve yapısını değiştirme işlemidir.

    Bezeyi düşük ısıda pişirmek önemli ayrı bir püf noktası.50-70 derecelik fırında 2-3 saatte pişmesi gerek.Yüksek ısıda kısa sürede pişireyim derseniz kızarıp yanabilirler.





  

 

Malzemeler:
5 yumurta beyazı
1 fiske tuz
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
3-4 damla limon suyu
2 çay kaşığı nişasta



Hazırlanışı:
1- Yumurta beyazlarını tuz, limon suyu ve nişasta ile çırpın.

2- Köpürüp kar haline gelince yavaş yavaş toz şekeri ekleyin.Vanilya özütünü de ekleyin.Kabı çevirince dökülmeyecek kıvama gelmişse bezeniz hazır demektir.Son olarak pudra şkerini de nazikçe ekleyip hafiçe karıştırın.(gıda boyası eklemek isterseniz bu aşamada ekleyin)

3- Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kaşıkla ya da sıkma torbası ile istediğiniz ebatta dökün.50-70 derece arasındaki fırında 2-3 saat pişirin.Yavaş ve uzun sürede  pişmesi gerekiyor.

Afiyet olsun...



18 Haziran 2014 Çarşamba

YEŞİL ERİKLİ TART





    Merhabalar herkese;
    Bugün tart pişirdim.Kıtır kıtır  ince hamurun üzerine çok hafif vanilyalı krema yaptım ve üzerine bahçemden topladığım yeşil eriklerden ekledim.Kremadaki yumurta sayısına aldanmayın.Kesinlikle yumurta kokmuyor ve tadı da oldukça enfes.Bu tarifi defalarca konuklarıma ikram ettim ,hepsi de çok hafif olduğunu söyledi. (Yumurta kokmaması için iyi çırpmanız şart.)

    Tartı pişirirken ortası kabarmasın diye ağırlık koymamız gerekiyor.Evdeki kuru bakliyattan ne varsa kullanabilirsiniz.Nohut ya da kuru fasulye olabilir.Tabii hamurla bakliyatın temas edip birbirine yapışmaması için arasına yağlı kağıt koymamız gerekiyor.Kimisi aliminyum folyo koyuyor ancak ben asla fırına aliminyum folyo kullanmıyorum.Hatta ocakta közleme yaparken de sağlığınız için mümkünse kullanmayın.


    Aliminyum folyo kullanırken dikkat etmemiz gereken şeyler var.Soğuk gıda ile kullanıldığında zararı henüz ispat edilmemiş olsa da  pişirilirken kullanıldığında  yani yüksek sıcaklıkta içindeki aliminyum elementi açığa çıkıyor ve alzheimer, zeka geriliği, kemik erimesi kanser gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. Folyoyu sıcak, asitli,limon sıkılmış et, yoğurt vs ile temas ettirmekten kaçınmalıyız.Çizik aliminyum kaplarda  yemek pişirmek de ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.İşin kötüsü bu hastalıklar hemen ortaya çıkmıyor...


    Henüz tamamen kanıtlanmış birşey olmasa da birkaç yerde benzer yazılar okudum.Doktor olan bir yakınım da teyit etti.Konu hakkında bilimsel makale okuyabilirsiniz...





Malzemeler: Tart hamuru için:
1,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı
1 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı soğuk su

Vanilyalı krema için:

6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı şeker
1/3 su bardağı mısır nişastası (eleyerek ekleyin)
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığı)

Tartın üzeri için:

2 su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker


Hazırlanışı:
1- Robotta un, şeker, tuz ve küp kesilmiş soğuk tereyağını ve suyu karıştırın.Yumurtayı da ilave edip malzemeler kaybolana dek karıştırın ve hamuru stretch filme sarıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin.

2- Hamuru dolaptan çıkarın.Açılmayacak kadar sert ise birkaç dakika (çok değil) bekletin.Bu esnada 25 cm tart kalıbınızı tereyağı ile yağlayın.(Ben 4 adet 12 cm küçük kalıp kullandım) Hamurun çok yumuşamasını beklemeyin.Hamurunuz sert olmalı, eğer siz açıp fırın kalıbına hamuru yayarken hamur yumuşarsa dolapta biraz bekletip sertleşince kullanmalısınız.


3- Hamuru 25 cm kalıbınıza ya da 12 cm 4 adet kalıba düzgünce yerleştirdikten sonra çatalla çok sayıda delikle açın.Bunu yapmamızın sebebi orta kısmın pişerken kabarmayıp düz kalması.Hamurun üzerine orta kısma gelecek şekilde kestiğiniz yağlı kağıtları serin.(Bu iş için aliminyum folyo da kullananlar var ancak aliminyum folyo ile yiyeceği asla fırına vermeyi tercih etmiyorum.)Yağlı kağıdın üzerine 1 avuç kadar nohut serpin.(Nohutlar yanmıyor, hatta atmayın sonraki tart yapımında kullanabilirsiniz.) Yaklaşık 20 dakika nohutlarla birlikte 180 derecede pişirin.


4- 20 dakika sonra dikkatlice yağlı kağıt ile birlikte nohutları kaldırın ve 5-10 dakika kadar da ortası pişsin diye nohutsuz pişirin.Pişince soğuması için fırından çıkarın.Merak etmeyin fırının kapağını açmanız pişmeyi olumsuz etkilemiyor.


5- Tencerede sütü kaynatın.Bir karıştırma kabında yumurta sarıları, şeker ve nişastayı çırpın.Hızlıca çırparken sütü yavaş yavaş karıştırma kabındaki yumurtalı karışıma ekleyin.Bu işlemi yavaş yavaş ve karıştırmaya devam ederek yapın ki yumurtalar pişmesin.Tüm sütü ekleyince karışımı yine tencereye alın ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin.Ocağı kapatın ve tereyağını ekleyin.Ilıması için kenarda bekletin.


6- Yeşil eriklerinizi (başka bir meyve de olabilir) yıkayın, ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkartın.Küçük bir tencereye 1 su bardağı su ve yarım su bardağı şeker koyun ve kaynayınca içine erikleri atın.Birkaç dakika pişmesi yeterli oluyor.Zaten hafif yumuşaması yeterli.Kevgirle başka bir kaba alın.


7- Tartınızı süsleme vakti geldi.Üzerine biraz krema koyup düzeltin.Erik dilimlerini düzgünce yerleştirin.Bir fırça ile erikli şerbeti ,eriklerin üzerine sürerseniz tartınız daha yakışıklı gözükür.


Afiyet olsun...



17 Haziran 2014 Salı

AYRANLI DEREOTLU POĞAÇA



    Merhabalar;
    Pratik ayranlı poğaça var bugün.Peynir, dereotu,maydanoz gibi harcı arasına koymak yerine hamura karıştırıyoruz bu sebeple yapması daha pratik.2 gün tazeliğini koruyor.

   Bu tariften 14-16 adet büyük poğaça çıkıyor.

   Denemek isteyenlere kolay gelsin...



Malzemeler: 
3 su bardağı un
1 su bardağı koyu kıvamlı ayran
50 gr tereyağı (oda ısısında erimiş)
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine sürmek için )
2 çay kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı yuz
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kekik
200 gr beyaz peynir ya da çökelek
Yarım demet maydonoz
Yarım demet dereotu

Üzeri için:
Yumurta sarısı (hamurdan kalan)
Çörekotu ve susam

Hazırlanışı:

1- Unu eleyerek yoğurma kabına alın.Ortasını havuz gibi açıp içine karbonatı ekleyin.Karbonatın acılığını alması için de üzerine limon suyu sıkın.Tereyağı, ayran, yumurtanın beyazı, tuz, kırmızı pulbiber, kekik, peynir, maydonoz ve dereotunu ekleyip karıştırın.Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

2- Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayıp şekil verin.


3- Yağlı kağıt serilmiş ya da yağladığınız fırın tepsisine dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu, susam serpin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin.


Afiyet olsun.

16 Haziran 2014 Pazartesi

DULCE DE LECHE İLE LİMONLU DONDURMA (SÜT REÇELİ İLE)




      Daha önce dulce de leche (süt reçeli) tarifi vermiştim.Kısacası 5 bardak çiğ ya da pastorize süte (UHT değil) 1,5 su bardağı şeker ve 1 çay kaşığı kadar karbonat ilave edilerek hazırlanan kurabiye, kek, dondurma, puding vs gibi pek çok gıdayı lezzetlendirmek için kullanılıyor.Yurtdışında hazır olarak satılıyor.Ancak Türkiye'de henüz rastlamadım.Belki İstanbul'da bazı marketlerde bulunabilir.Ama kendiniz de hazırlayabilirsiniz.Gayet basit ve aşağıda vereceğim dondurmayı hazırlamak için bile yapmaya değer...Bu süt reçeli buzdolabında 2-3 ay dayanıyor.Yapıp dolaba atabilir, gerektiğinde kullanabilirsiniz de.

    Geçenlerde gelen misafirlerime farklı içerikle hazırladığım 3 çeşit dondurma ikram ettim.En çok süt reçelli limonlu olanı beğendiler.O zaman tarifi vermek de farz oldu bana.Deneyin ne demek istediğimi anlayacaksınız...
    
    Bu dondurma uzamıyor.Çocuklarınız için de kalıpla yapamaya uygun...




Malzemeler:
1 litre sütten hazırlanmış süt reçeli (tarif için tık tık)
200 ml sıvı krema
2 adet limon suyu ve rendelenmiş kabukları
Yarım su bardağı süt

Hazırlanışı:
1- Önce süt reçelini şu tarifte olduğu gibi hazırlayıp soğutmalısınız.

2- Sıvı kremayı mikserle bir kaç dakika kıvam alana kadar çırpın.

3- Sıvı kremanın içine süt reçelini, limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve yarım su bardağı sütü ekleyin.Pürüzsüz kıvam alana dek karıştırın.

4- Karışımı derin dondurucuda çatlamayacak bir kaba koyun (çelik, plastik, tupper vs...)

İşte bu kadar.Salepli dondurma gibi 2 saatte bir karıştırmaya gerek de yok.5-6 saat sonra dondurmanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

Deneyip paylaşımlarınızı bekliyorum.
Afiyet olsun...

15 Haziran 2014 Pazar

Hangi mayayı nasıl kullanmalıyız?




    Tek hücreli mikroorganizma olan maya hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı hazırladım bugün.Poğaçaların pofuduk pofuduk olması ve yumuşacık olup kabarması için hangi mayayı nasıl kullanmalıyız?
Yeni evli olup mutfağa yeni adım atanlar için ya da benim gibi yapabildiği hemen her gıdayı evde hazırlamayı sevenler, paketlenmiş gıdalara pek rağbet etmeyip kendi hazırlamayı sevenler için de faydalı bir yazı olacağını umuyorum...

    Biliyorsunuz 3 çeşit maya satılıyor Türkiye'de.Kuru maya, yaş maya(taze maya) ve instant maya.

     Aslında kullanım ve performans açısından en iyisi taze maya diye okumuştum.Ama raf ömrünün çok kısa olması, çabuk bozulması açısından evde sürekli bulundurulmuyor.Kuru  ya da instant maya ise uzun süre dayanıyor.

    Bu tip hamur işlerinde maya ölçüsü de önemlidir.
Mesela kuru maya ile yapacaksanız; ılık su ya da sütün içinde 4-5 dakika bekletmeniz gerekir ki hamurunuz istediğiniz gibi kabarsın.
instant maya kullanacaksanız direkt olarak una katıp kullanabilirsiniz.Bu açıdan da en pratiği budur.
   Taze (yaş)maya kullanacaksanız direkt una ufalayarak kullanmalısınız.Bir yerde tuza temas etmeden yoğrulmalı diye okumuştum.

   Eğer tarifte kuru maya varsa ve elinizde yaş maya bulunuyorsa oranı ayarlamak kolay.Tarifteki kuru mayanın 2 katı kadar taze maya kullanmalısınız.

    Ancak hangi maya olursa olsun mutlaka malzemeniz ılık olmalı.Soğuk su ya da sütle istediğiniz gibi sonuç elde etmek çok zor.

    Mayalı hamurla çalışırken önemli bir diğer nokta hamuru yoğurduktan sonra iki misli olana dek üstünü örtüp beklemektir.(1-2 saat)

    Son olarak hamura şekil verdikten sonra tepsi mayası için yarım saat daha bekletirseniz pofuduk yumuşacık hamur işleriniz olur...
  

10 gr instant maya = 15 gr kuru maya = 30 gr yaş maya eder...



13 Haziran 2014 Cuma

TIRTIL POĞAÇA





   Çocuklara sevimli gelen tırtıl poğaçalar yaptım bugün.Bildiğimiz mayalı poğaçalardan.Maya hakkında da kısa bir yazı hazırladım sizlere...

   Ben instant maya kullandım.Ancak biliyorsunuz 3 çeşit maya satılıyor Türkiye'de.Kuru maya, yaş maya(taze maya) ve instant maya.

     Aslında kullanım ve performans açısından en iyisi taze maya diye okumuştum.Ama raf ömrünün çok kısa olması, çabuk bozulması açısından evde sürekli bulundurulmuyor.Kuru  ya da instant maya ise uzun süre dayanıyor.

     Bu tip hamur işlerinde maya ölçüsü de önemlidir.
Mesela kuru maya ile yapacaksanız; ılık su ya da sütün içinde 5-10 dakika bekletmeniz gerekir ki hamurunuz istediğiniz gibi kabarsın.   
   İnstant maya kullanacaksanız direkt olarak una katıp kullanabilirsiniz.Bu açıdan da en pratiği budur.
   Taze (yaş)maya kullanacaksanız direkt una ufalayarak kullanmalısınız.Bir yerde tuza temas etmeden yoğrulmalı diye okumuştum.

    Ancak hangi maya olursa olsun mutlaka malzemeniz ılık olmalı.Soğuk su ya da sütle istediğiniz gibi sonuç elde etmek çok zor.

    Mayalı hamurla çalışırken önemli bir diğer nokta hamuru yoğurduktan sonra iki misli olana dek üstünü örtüp beklemektir.(1-2 saat)

    Son olarak hamura şekil verdikten sonra tepsi mayası için yarım saat daha bekletirseniz pofuduk yumuşacık hamur işleriniz olur...

10 gr instant maya = 15 gr kuru maya = 30 gr yaş maya eder...

TIRTIL POĞAÇA

Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 bardak un (eleyerek ekleyin)
1 yumurta
1 yemek kaşığı instant maya

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Gözleri için kuş üzümü



Hazırlanışı:
1- Ilık süt ve suyu kaba alın.Kuru ya da taze maya kullanacaksanız sütün içinde birkaç dakika bekletin.Instant maya kullanacaksanız direkt una ekleyebilirsiniz.

2- Tüm malzemeleri ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun.

3-Üzerini, örtüp mayalanması için 1-2 saat bekletin.Hamur iki misli olunca hazır demektir.Önce cevizden az küçük toplar yapın.Sonra bu topları birleştirip tırtılın boğumlarını oluşturun.Bu işlemi yaparken bir tırtılı bitirip sonra diğerine geçin.Tüm topları yapıp sonra birleştiririm derseniz ,hamur beklediği için tırtılın parçaları olan hamurlar birbirine yapışmakta zorlanabilir.Gözlerine kuş üzümlerini de takın.

4- Tüm tırtıllar bitince tepsi mayası için yarım saat de tepsi de bekletin.

5- Hafif hareketlerle üzerine yumurta sarısı sürün.

6- 180 derecede pembeleşene kadar pişirin.

Afiyet olsun.