28 Ekim 2014 Salı

GARNİTÜR KONSERVESİ





   Eğer sebze çorbası ya da garnitür salatası yapıyorsanız bu şekilde hazırlamak çok pratik.Misafir geldiğinde ev yapımı garnitürünüz hazır oluyor.
Kavanozu açmadan istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.Açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeniz gerek...
sevgiler

Malzemeler:
2 adet patates
1 su bardağı bezelye (çiğ)
3-4 ad havuç
Tuz, su

Hazırlanışı:
1- Patatesi ve havucu minik küpler halinde doğrayın.Çiğ (haşlamadan) bezelyeyi de ekleyip bir kasede harmanlayın.

2- Karışımı kavanozlara doldurun.Her kavanozun üst kısmına 2 çay kaşığı tuz ekleyip ağzından iki parmak kadar boşluk kalacak şekilde su doldurun.

3- Ağzını iyice kapatıp düdüklü tencereye (ya da normal tencereye) kapağı yukarıda kalacak şekilde dik olarak yerleştirin.Tencereye kavanozların 1/3 ünü geçmeyecek kadar su doldurun.
Kapağını kapatın.Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın, buhar çıkışını ayarlayın ve 15-20 dakika kadar pişirin. (Yani düdüklünüzün kullanma talimatına göre yemek yapar gibi)

4- Sürenin sonunda kavanozları ters şekilde tezgahın üzerine koyup soğuyana kadar bekletin.Güneş almayan bir yerde saklayın...Kavanozu açınca tek seferde kullanamadıysanız kalanını  buzdolabında muhafaza edin ve 2 gün içinde tüketin.

Afiyet olsun.

27 Ekim 2014 Pazartesi

ELMA VE AYVALI CRUMBLE

  




    Merhabalar,
   Geçen cumartesi çok tatlı misafirlerim vardı.Dolu dolu bir gündü.Yeni tanıştık aslında ama yıllardır tanışıyor gibiydik.Biz 5 anne oturup aralıksız sohbet ettik 6 çocuk ta evin altını üstüne getirdi.Çok eğlendim, öğrendim kendi adıma ve umarım en kısa zamanda yeniden buluşuruz...

   Bugün crumble yaptım.Ben bu aralar mevsimi diye ayvaya sardım ama dilerseniz başka meyvelerle de hazırlayabilirsiniz.Hatta şekeri azaltıp mandalin portakal suyu ekleyebilirsiniz.

   Püf noktası tereyağı soğuk olmalı ve un ile birleştirirken yoğurmak değil parmak uçlarınızla ovalamalısınız.Eğer ortamınız çok sıcaksa robotta bu işi daha kolay halledebilirsiniz.İri kum taneleri formunda bir hamur olmalı.

   Son olarak fırından çıkarıp ılıyınca yemenizi öneririm, soğutmayın yani.Ama aratrsa dolaba koyup ertesi gün fırında tekrar ısıtıp tüketebilirsiniz.


6 küçük sufle kabı için:

Hamuru için:
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı şeker
60 gr tereyağı (soğuk)

Harcı için:
Yarım su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı kuru üzüm (kuru kayısı  ya da yaban mersini de olbailir)
2 büyük boy yeşil elma
 1 büyük boy ayva
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaiığı toz şeker

Üzeri için:
6 çay kaşığı tereyağı
Dondurma (isteğe bağlı)



Hazırlanışı:
1- Un ve küp şeklinde doğradığınız soğuk tereyağı ve şekeri derin bir kapta parmak uçlarınız ile ovalayarak kum gibi olana dek karıştırın. (Tereyağının erimemesi gerekiyor eğer bulunduğunuz ortam sıcaksa ve tereyağı eriyormuş gibi ise buz dolabına koyup soğuyunca tekrar deneyin) Ya da mutfak robotuna hamur malzemelerini atıp kesik kesik çalıştırın, kum görüntüsü oluşunca çalıştırmayı bırakın. Hamurun toplanmasına izin vermeyin

2- Ayva ve elmanın kabuğunu soyup minik küpler halinde doğrayın.İç harca üzüm, tarçın ve toz şekeri ilave edin.

3- Hazırladığınız iç harcı ısıya dayanıklı (mesela sufle kabı olabilir) paylaştırın.Üzerine unlu karışımı serpiştirin.Kesinlikle bastırmayın.En son her birinin üzerine 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin.170 derecelik fırında hamurlar kızarana dek 35-40 dakika pişirin.Fırından çıkarınca ılımasını bekleyip dondurma ile servis yapın.(İyice soğutmanızı tavsiye etmem, ılıkken yemesi zevkli)

Afiyet olsun

24 Ekim 2014 Cuma

TAHİNLİ ÇELENK ÇÖREK

                                      




   Merhaba,
   Hayırlı cumalar
   Bugünkü tarifim şekil itibarı ile farklı ve güzel tadı itibarı ile de süper:) 

   Tahinli çörek zaten başlı başına enfes olsa da  denemediyseniz misafirlerinizi etkilemek için bir de bu şekilde deneyin.

   Eğer tahin sevmiyorsanız arasına tarçın ve şekeri karıştırıp sürebilirsiniz de.

   Tahinli rulo kurabiye tarifim için buraya tık tık.





Malzemeler:
1 su bardağı süt (ılık olacak)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya ya da 21 gr yaş maya (yarım paket) (yaş maya tavsiyem)
Yarım su bardağı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
1 çay kaşığından biraz eksik tuz
1 yumurta
3-4 su bardağı un

İç harcı:
1,5 su bardağı tahin
Yarım su bardağı toz şeker
İsterseniz ince kıyılmış ceviz





Hazırlanışı:
1- Yoğurma kabına sütü dökün.Mayayı ufalayın, şekeri ekleyin ve 5 dakika kadar bekletip elinizle karışmasını sağlayın.Sonra zeytinyağı,yumurta ve tuzu ilave edin.Unu eleyerek ve kontrollü (yani bardak bardak ekleyerek hamurun kıvamına göre ayarlayın, tüm unu bir anda boşaltmayın) ekleyin.

2- Yoğurdukça hamurunuz kıvam alacaktır.Pürüzsüz bir hamur olunca 1 saat kadart ılık bir yerde mayalanması için bekletin.

3- Bu esnada tahin ve şekeri bir kapta karıştırın.

4- Hamurunuz iki katı olunca tamam demektir.Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapın.İlk bezeyi merdane veya oklava ile dikdörtgen biçiminde açın.1,5 kaşık tahinli karışımdan döküp her herine yayın.Sonra uzun kenardan başlayıp çok sıkmadan rulo yapın.Ruloyu boydan ikiye kesin.Açma yapar gibi bir ucunu sağa diğerini sola döndürerek yuvarlak şekil verin.Tepsiye dizip diğerlerine de aynı işlemi uygulayın.Tepsi de yarım saat kadar bekletin.

5- Üzerine toz şeker serpip 165 derece fırına verip üzeri pembeleşene dek 15-20 dakika pişirin. 

Afiyet olsun

23 Ekim 2014 Perşembe

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE



                           



   Selamun aleykum,

   Eğer kek tadında kurabiyeleri seviyorsanız bu tarifi beğeneceksiniz.Dışı sert içi kek gibi yumuşak oluyor.

   Doğruyu söylemek gerekirse bu kurabiyeye bayılmadım ama ikram ettiğim misafirlerim hem dış görüntüsünü hem tadını çok sevdiler, bu yüzden paylaşayım istedim.

   Çok önemli bir ayrıntı hamurunuz çok cıvık olmalı.Ele yapışacak kadar cıvık.Zaten elle hamuru yoğurmayın.Kaşıkla karıştırıp buzdolabına koyun ve yarım saat kadar dolapta bekletin ki sertleşsin ve şekil vermesi kolay olsun.

 Diğer önemli ayrıntı bolca pudra şekerine bulamanız gerektiği.Pudra şekeri az olursa pişerken erir ve yukarıdaki görüntü olmaz.

  Son olarak 10 dakika pişmeleri için yeterli.Fazla pişirirseniz kururlar.Fırından çıktıkları zaman yumuşak olup, soğudukça sertleşiyorlar.

   Bu tariften 28-30 adet kurabiye çıkıyor.





Malzemeler:
1,5 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
25 gr kakao
2 yemek kaşığı süt
yarım paket kabartma tozu
1,5 çay bardağı un

Üzeri için:
Bulamak için bol pudra şekeri

Hazırlanışı:
1- Şekeri ve yumurtayı çırpın.Tereyağı ve sütü ekleyin.Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.Kaşıkla ya da spatula ile karıştırın.(elle yoğurmayın)Hamur ele yağışan cıvık bir hamur olacak.Hazırladığınız hamuru yarım saat kadar buz dolabında dinlendirin ki sertleşsin, şekil vermesi kolay olsun.

2- Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp bolca pudra şekerine bulayın.Kurabiyelerinizi çok yayvan yapmayın, zaten bir parça yayılıyorlar.

3- Fırında 10 dakika da pişiyor.Çok pişirmeyin kurur.Fırından çıktığında yumuşak olsa da soğuyunca sertleşiyor.

22 Ekim 2014 Çarşamba

PATLICAN KOVALAMA





   Sevgili Aydan'dan öğrendiğim lezzeli mi lezzetli bir tarif.Bu yemeğin etsiz olanı Tavas'ta çok yapılır. (Çocukken her bayramda gittiğimiz babaannem ve dedemin bağ evinde bıkıncaya kadar yediğimiz klasik ama enfes yemek) Hatta önce odun ateşinde bazlama pişirilir.Aynı ateşte patlıcan, biber ve domates közlenir.İki kat konulmuş bazlamanın üzerine közlenen sebzeler konulur ve dakikalarca bıçakla çintilir.Sebzelerin tüm suyu ekmeğe geçer.Sonra diğer bazlamalarla ya da kağıttan ince pişirilip su serpilerek yumuşatılan yufka ekmeği bandırılmak sureti ile bu enfes patlıcan yağlaması yenilir.
İşte bu yemeğin etlisi de aşağıda...Yapanlara afiyet olsun...




Malzemeler:
4 ad. közlenmiş patlıcan
500 gr (tercihen)kuzu eti
1 ad orta boy soğan
3 ad domates
4-5 ad.yeşil biber
3-4 ad.kırmızı (kapya) biber
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
İstediğiniz baharatlardan birer çay kaşığı  (kekik, karabiber, kırmızı biber vs)
Tuz

Hazırlanışı:
1- Patlıcanları közleyerek işe başlayın.Aliminyum folyoya sararak ocakta közlemenizi hiç tavsiye etmem.Folyo ısıyla birleşince sağlığa zaralı maddeler açığa çıkıyor.)Onun yerine mangalda, fırında ya da közleme tavalarında közleyebilirisniz.)

2- Tavaya biraz yağ dökün.Yemeklik doğradığınız soğanları soteledikten sonra etleri de ekleyin ve kavurun.Biberleri, sarımsağı  ve domatesleri ilave edin.Tuz ve baharat ekleyin.

3- Közlenmiş patlıcanları soyun ve doğrayın.Başka bir tavaya biraz tereyağı ve dilerseniz zeytinyağı ilavesi ile patlıcanları koyun ve biraz çevirin.

4- Fırına dayanıklı bir kaba (borcam, güveç kabı  gibi) önce patlıcanlı karışımı dökün.Üzerine etli karışımı döküp 200 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin.İşte yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun

21 Ekim 2014 Salı

ELMA SİRKESİ YAPIMI




   Mucizevi iksir de denebilir sirke için.Tıpta şifa olarak bile kullanılmış eskiden.Üstelik hazırlamak hiç zor değil, elma tüketiyorsanız koçanını ve kabuklarını kullanarak da hazırlayabilirsiniz.Hem %100 doğal sirkeniz olur hem de kendiniz üretmenin verdiği zevki yaşarsınız:)
   Meyve suyunun fermantasyonu ile kendi maya sineğini ortaya çıkararak oluşan bir mucizedir sirek.

   Bağışıklık sistemini güçlendirip pek çok hastalığa karşı korumasının yanı sıra enerji ve canlılık verir.Ayrıca iyi bir dezenfektandır...Saçınız taranmıyorsa ya da parlamasını istiyorsanız yumuşatmak için sirke ile durulayın.(Miktarı abartmayın sonra ekşi kokma ihtimaliniz var)... 

   Cilde çok iyi geliyor.Sivilce, akne yok ediyor.Tonik niyetine sürülüyor.

   Bulaşık makinenizin parlatıcı gözüne koyarsanız bulaşıklarınızın şaşırtıcı derecede parladığını görürsünüz.vs vs o kadar çok yararı var ki.Hatta üzüm sirkesinin (yakında onunda tarifini vereceğim)şerbeti bile yapılıyor.Yıllar önce bir restoranda sirkencübin diye bir içecek getirdiler.İçinde ne olduğunu sorunca sirke ,su ve bal dediler.Eh içelim bari yeniliklere açık olmak lazım dedim, hiç beklemediğim kadar leziz bir şerbet ile karşılaştım.Sonradan Mevlevi mutfağına ait bir lezzet olduğunu, şifasının yıllar önce keşfedildiğini de öğrenmiş oldum(öğrenmenin yaşı yok)



   Ama elbette tüm bu faydaları doğal yolla fermente edilen sirke ile yakalarsınız.Fabrikasyon olan askorbik asit ve boya ihtiva edenlerle değil.Üstelik yapması o kadar basit ki.Su ,kavanoz, elma ve şeker ya da bal lazım.Bu kadar.

   O kadar çok değişik tarif duydum ki şimdiye kadar.İçine nohut,bulgur, ekmek vs koyanı var..Ben bunları koymuyorum.Annemden ve babaannemden gördüğüm gibi yapıyorum.Formül çok basit.Su, elma ve bal (ya da şeker)İşte bu.



   İşlem sırasında kavanozun kapağı sıkıca kapatılmamalıdır.Bir tülbent ile bağlayabilir veya kapağı sıkmadan yalnızca üzerine oturtabilirsiniz. (hava ile temas etmeli)

   Her şey yolunda ise 40 günün sonunda sirke anası denen deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur.Bu beyaz kısmı alıp bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.Üzerinde sirke sineği oluşabilir.Dert etmeyin gayet normal.Hatta iyi de.Sonra kayboluyorlar.




5 lt.için ölçü:

Malzemeler:
İstediğiniz kadar elma
1 kavanoz (sağlığınız için plastik değil cam tercih etmenizi öneririm.)
2-3 yemek kaşığı bal ya da yarım çay bardağı şeker veya pekmez(arttırılabilir)

Hazırlanışı:
1- Elmaları yıkayın.Kabuklarını soymadan 4 e bölün.Kavanoza yerleştirin.Suyu ve şekeri ya da balı ilave edin .(Ben kavanozun yarısına kadar su ve şekeri koyup elma yedikçe artan kısımları bu suya atıyorum.Çöpe gideceğine sirke oluyor) Kavanozda biriktirmeye başladıktan bir kaç hafta sonra sirke kokusu yavaş yavaş gelmeye başlıyor.

2- Kapağını sıkmadan hava da alacak şekilde kapatın ya da tülbent ile örtün. 4-5 ay kadar bu şekilde pek ışık almayan bir yerde bekletin. Üzerine sirke sinekleri oluşmaya başladı ise ve kokusu yayılmaya başladı ise bu iş tamam demektir. Eğer 4 ayın sonunda bu belirtiler yoksa sakın dökmeyin.Biraz daha bal ve şeker ilave edip beklemeye devam edin.Sonunda mutlaka oluyor.

3- Sirkeniz olduğunda temiz bir tülbentten süzün.Elma posalarını atın.1 kaşık daha bal ilave edin.Biraz bulanık olursa sorun değil.Çoğu zaman kavanozun dibinde bir tortu oluşuyor.İhtiyacınız olduğunda fazla hareket ettirmeden bir kepçe ile sirkeyi alırsanız tortu dibinde kalmaya devam eder.

Son olarak sirke ne kadar uzun süre beklerse o kadar etkili olur...

Kolay gelsin

20 Ekim 2014 Pazartesi

PEYNİRLİ POĞAÇA





   Mütemadiyen pişirdiğim ve beni hiç yarı yolda bırakmayan poğaça tarifim.Dışı kıtır içi yumuşak...



Malzemeler:
1,5 çay bardağı yoğurt
1,5 çay bardağı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı içine)
1 kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı un

İç harcı:
Peynir,maydanoz (ben koymadım), karabiber (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
1- Yoğurt, zeytinyağı ve yumurta akını iyice çırpın ve tereyağı ekleyin.

2- Un ve kabartma tozunu da eleyerek ve yavaş yavaş ekleyin.Unun hepsini bir anda koymak yerine önce 2 bardağı koyup biraz yoğurup sonra gerekirse un ialvesi yapsanız hamuru daha iyi toparlarsınız.Yumuşakça bir hamur olmalı.

3- Hamuru 30 dakika kadar kenarda dinlendirin.

4- İç malzemenizi hazırlayın.Peyniri ufalayıp, ince kıyılmış maydanozu ekleyin.Biraz tuz ve dilerseniz karabiber koyun.Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ortasına iç malzemeden koyun ve dilediğiniz şekli verip kapatın.

5- Üzerine yumurta sarısını (isterseniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile inceltip) sürün.

6- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun...

17 Ekim 2014 Cuma

FALAFEL (NOHUT KÖFTESİ)









  Arap mutfağına ait bir lezzet falafel.Orjinalinde pita denen ekmekle dürüm şeklinde servis ediliyor.İsterseniz dürüm şeklinde veya salatanızın üzerine koyarak da servis edebilirsiniz...

   Altındaki dürüm ekmeğinin tarifi için buraya tıklayın lütfen.

                           

   Çok değişik soslar ile tüketebilirsiniz.Örneğin:

   1 yemek kaşığı tahin
   1/2 limon suyu 
   1 su bardağı süzme yoğurdu karıştırıp sos yapabilirsiniz...

   Değişiklik olsun diyorsanız işte tarif:




Malzemeler:
1 su bardağı nohut ( 1 gece suda bekletilmiş)
1 orta boy soğan
1-2 diş sarımsak (arzuya göre azaltıp çoğaltılabilir)
4-5 dal taze kişniş ya da maydanoz
Tuz
1 çay kaşığı karbonat (çıtırlık versin diye)
2-3 kaşık un (aldığı kadar)
İstediğiniz baharatlar (kimyon,karabiber, pul biber, 

Hazırlanışı:
1- Nohutları bir gece öncesinden ya da sabahtan ılık suda bekletin.(Yalnızca suda bekletilecek, haşlanmayacak) Maydanoz ya da kişnişi, sarımsak ve  soğanı irice doğrayın.Nohutla birlikte robottan (rondodan) geçirin.Çok püre haline gelmesine gerek yok.

2- Nohutlu karışımı kaba alın.Tuz, baharat ve karbonatı ilave edip iyice yoğurun.Harcı kısa bir süre dinlendirdikten sonra yassı minik toplar haline getirip kızgın yağda kızartın.

3- Dürüm ekmeğinde servis etmek isterseniz, ekmeğin ortasına önce ince kıyılmış maydanozu sonra naneyi boyuna yerleştirin.Üzerine  turşu ve domates koyun.Falafelleri de üzerine ekleyip 1-2 kaşık tahin dökün.Dürüm gibi sarım servis yapın.

ya da 

salatanıza ekleyip karıştırın.

Afiyet olsun...

16 Ekim 2014 Perşembe

ÇİKOLATA DOLGULU KURABİYE




   Esselamu aleyküm;
   Bu kurabiyeleri dün misafirlerime ikram edip tarifi çok sorulunca, bugün sizlerin beğenisine de sunmak istedim.Yapımı gayet kolay, kıtır kıtır bisküvi kıvamında bir kurabiye.Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.Ben marketlerde satılan glazürden kullandım.Çikolata eritebilir soğuyunca kullanabilir, marmelat ile süsleyebilirsiniz.Ya da süslemeden de olur.:)

   Fazla yaptınız ve arttıysa bir buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya atabilir, sonra cheesecake tabanı olarak kullanabilirsiniz...

   Pişirirken top şeklinde yapın çünkü yayılıyorlar.Bir de 10 dakika sonunda fırından çıkarınca yumuşak oluyor, soğudukça sertleşip bisküvi kıvamına geliyorlar panik yok.



                                                       
Malzemeler: 125 gr tereyağı(oda ısısında yumuşamış)
Yarım su bardağı şeker
1 su bardağı un
yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
yarım çay bardağı kakao

Hazırlanışı:
1- Yumuşamış tereyağı ve şekeri karıştırma kabına koyun ve 5 dakika kadar çırpın.

2- Kakao, un,karbonat ve tuzu başka bir kaba eleyip şöyle bir karıştırın.Bu unlu karışımı şekerli karışıma ekleyin.Yoğurun.Hamurunuzu 1 saat kadar buzdolabında bekletin.

3- Süre dolunca fırınınızı 180 derecede ısıtın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve ortasına hafifçe bastırıp yağlı kağıt serili (ya da yağlanmış) fırın tepsisine dizin.Yayılacakları için aralarında mesafe bırakmayı unutmayın.

4- 10 dakika pişirin.Fırından çıktığında yumuşak olacak soğuyunca sertleşiyor endişelenmeyin.Soğuduklarında glazür ya da marmelat ile süsleyin.

Afiyet olsun.

14 Ekim 2014 Salı

MAKARNA BÖREĞİ




 Yapımı kolay ve pratik.Üstelik artan makarnaları değerlendirmek için iyi bir yöntem.İster kahvaltı da ister akşam yemeği için uygun.
Tarifim şöyle:

Malzemeler:
2 ad. yufka
yarım paket makarna
200 gr kıyma
biraz maydanoz
1 orta boy soğan
1 ad.yumurta
tuz, karabiber, zeytinyağı

Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 ad yumurta






Hazırlanışı:
1- (Ben artan makarnayı kullandım.)Makarnanızı haşlayın.Fazla suyu varsa süzün.

2- Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağı döktüğünüz tencerede soteleyin.Üzerine kıymayı ilave edin.Kıyma kavrulunca tuz, karabiber ,maydanoz ve dilediğiniz baharatları ilave edin.

3- Haşlanmış makarnayı kıymalı harcın içine döküp karıştırın.Soğuduktan sonra yumurtayı da ekleyin.

4- Fırın tepsinizi yağlayın ve 1 ad yufkayı kenarları dışta kalacak şekilde serin.Makarnayı yufkanın içine dökün.Üstüne de kalan yufkayı buruşturarak serin.

5- Üzerine  kasede karıştırdığınız sostan döküp içine de işlemesi için çatal ile delikler açın.

6- Önceden ısıttığınız 190 derece fırında 20-25 dakika üzeri pembeleşene dek pişirin.
     Fırından çıkarınca dilimlemek için soğumasını beklerseniz iyi olur, yoksa dağılabilir.

Afiyet olsun.

12 Ekim 2014 Pazar

TUZLU PASTANE KURABİYESİ





    Uzun zamandır yaptığım tariflerden birisi.Deneyin pişman olmazsınız. Pastahanelerde satılan tuzlu kuru pastalar var ya işte aynısı oluyor.Yalnız pişirme süresini uzatmayın o zaman tadı acılaşıyor.Hafif pembeleşince fırından alın.

    Hemen herkesin mutfakta olmazsa olmazları vardır.Benimkinin ilki margarin! Her şey ya tereyağı ya da saf zeytin yağı ile pişer bizde.Size de sentetik ve doğal olmayan margarini sağlığınızı düşünüp kullanmamanızı naçizane öneririm...


Malzemeler:
250 gr tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Çeyrek çay bardağı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep (istemezseniz koymayın)
1 kabartma tozu
Aldığı kadar un





Hazırlanışı:
1- Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun.

2- Dilediğiniz gibi şekiller verip yumurta sarısı sürün ve susam serpip 180 derece fırında üzeri pembeleşene dek pişirin.

Önemli: Çok pişirmeyin, hafif pembeleşince fırından çıkarın.Çok pişirirseniz tadı acılaşabiliyor.

SARI MERCİMEK ÇORBASI





     Mercimek çorbasını sık yapıyorum...Etrafımdaki herkes değişik şekilde yapıyor bu çorbayı.Kimisi un katıyor.Terbiye yapanı var.Soğanı kavuranı var.Süt koyan var.Ben karıştırmıyorum bu kadar.Benim yolum kısaca malzemeleri tencereye at, biraz pişir ve el blendırından geçir.İşte gayet besleyici ve lezzetli çorba hazır.

 Bazen fantezi yapar içine (mevsimindeyse) aromasına bayıldığım kereviz yaprağı ve havuç da atarım.Ama 

     El blenderı çıktığından beri yapılması en kolay çorba budur diyebilirim.


Malzemeler:
1 su bardağı sarı mercimek
1 ad. soğan
1 ad.patates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı pirinç (olmasa da olur)
Tuz, karabiber, nane...
4-5 su bardağı su (Et suyu da olur.)
Dilerseniz havuç ya da birkaç tane kereviz yaprağı

Hazırlanışı:
1- Mercimekleri ve pirinci yıkayın.Soğanı ve patatesi 4-5  parça olacak şekilde  iri iri kesin.Tüm malzemeleri tencereye alın, suyu da ekleyin ve 10-15 dakika pişirin.

2- El blenderından geçirin.Dilerseniz tereyağını kısık ateşte tavada eritip içine kırmızı biber ve nane eklemesi ile üzerine gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

10 Ekim 2014 Cuma

PASTİÇ TARİFİ





   Pastiç İzmir'e ait bir çörek türü.Şekli ve bir kaç malzemesi dışında aslında tarifi ay çöreğine çok yakındır.

   İç harcı için kakaolu bir kek pişirebileceğiniz gibi artmış kakaolu kekinizi de bu şekilde değerlendirip israfı önleyebilirsiniz.


Malzemeler:
1/2 su bardağı ılık süt
1 yumurta
125 gr tereyağı (oda sıcaklığı)
3 yemek kaşığı şeker
yarım paket yaş maya (21 gr) ya da 1 paket  instant /kuru maya
3,5 su bardağı un
yarım çay kaşığı kadar tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

İç harcı için:
3-4 su bardağı kakaolu veya çikolatalı kek
1 çay bardağı ceviz (ince kıyılmış ama toz hale gelmemiş)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
yarım su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su  bardağı kuru üzüm (kuş üzümü değil)

Üzerine:

1 yumurta sarısı
Susam



                                           

Hazırlanışı:
1- Tereyağı ve pudra şekerini çırpın.Süt, yumurta, tuz ve mayayı da ekleyin.Unu da yavaş yavaş ve eleyerek ilave edin.(Unu biraz ekleyip hamur yoğurun ihtiyaç oldukça un eklemeyi sürdürün.Her un farklı miktarda su çeker.Yumuşak bir hamur olsun.)

2- Hamur kenarda dinlenirken iç malzemesini hazırlayın.İç harç malzemelerinin tümünü derin bir kaseye koyup kaşık ile karıştırın.Rondo ya da mikser kullanmayın o zaman hamurlaşabilir.)

3- Hamuru 3-4 beze yapın.Her bezeyi dikdörtgen açıp üzerine kaşıkla iç harçtan koyup hafi hareketlerle düzleştirin.Sonra çok bastırmadan uzun taraftan rulo yapın.Yine dikdörtgen şekilde kesin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin...

Afiyet olsun