7 Ocak 2015 Çarşamba

ÇİÇEK PATATES (DÜŞES PATATES)






   Selamun aleykum:)
   Öncelikle dışarısı inanılmaz soğuk.İzmir'e bile kar yağdı.Allah dışarıda çalışanlara ve soğukta yaşamak zorunda olanlara yardım etsin demek istiyorum.

   Patatesi çok severim.Kim sevmez ki? Çocukken (ve hala) en sevdiğim yemeklerin başında patates kavurması gelir(di).Sanırım hemen herkesin evinde de pişmiştir bu yemek.Patatesin içine yumurta kırılır ve afiyetle yenir.

   Bugünkü düşes ya da çiçek patates de pürenin süslenmiş versiyonu gibi.Masada bu şekli ile gayet şık duruyor.Ayrıca tadı da harika.Bir artısı da küçük lokmalar halinde olduklarından yemesi kolay.

   Tarif aslında Fransız mutfağından.Düşesliğini de buradan alıyor zaten.(pommes de terre duchesse) 
   Patates püresi yaparken (gerçi aşağıda da yazdım ama) rondo ya da el blenderı kullanmanızı önermem.Çünkü patatesin formu bozuluyor.

Daha önce yaptığım akordeon patates ve graten patates tariflerime de göz atabilirsiniz.


Hadi deneyin ve paylaşın hanımlar.




                              

Malzemeler:
4 adet patates
2 adet orta boy yumurta sarısı
40 gr tereyağı
Tuz
2 yemek kaşığı sıvı krema
Rendelenmiş muskat çay kaşığı ucu ile (1/4 çay kaşığı)
Dilerseniz karabiber

Hazırlanışı:
1- Patatesleri kaynar suda püre yapacak gibi haşlayın veya buharda da pişirebilirsiniz.İyice yumuşaması şart (yoksa sıkma torbasından kolayca geçmez).Kabuklarını soyup çatalla ya da patates ezici ile püre haline getirin.(Bu işlemi rondoda yapmanızı önermem çünkü patatesin formu bozuluyor, yapışkanlaşıyor sanki)

2- Fırını 230 dereceye getirip ısıtın.Patates pürelerini derin bir kaseye alın.İçine yumurta sarılarını teker teker ilave edin, her ilave ettiğinizde karıştırıp yedirin.Muskat rendesi ve tuzu da ekleyin.Homojen kıvama gelene dek çatalla ya da tahta kaşıkla karıştırın.(El blenderi kullanmanızı önermem yine)

3- Krema sıkma torbasına yıldız uç takarak ya da yoksa buzdolabı poşetinin ucuna küçük bir delik açarak yağlı kağıt serili ya da yağladığınız fırın tepsisine pürenizi çiçek şeklinde sıkın.(Sıkarken elinizi kaldırmadan tek hamlede yaparsanız şekil düzgün çıkar.)

4- Patates çiçeklerinizi fırında 5 dakika kadar üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun...

4 yorum :

  1. patatesi çok seviyorum. :) değişik tarifler arıyorken sizinkine denk geldim. ellerinize sağlık deneyeceğim öğle yemeği için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili hotbiber.com siz de patatescisiniz yani:)Şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  2. Diğer tarifler gibi bu da hoş görünüyor.

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)