16 Şubat 2015 Pazartesi

PİRİNÇLİ,PEKMEZLİ,CEVİZLİ İNCİR DOLMASI





   Pirinçli, pekmezli cevizli pratik incir dolması...
  Oldukça pratik bir tarif.Aniden misafir geleceği zaman 15-20 dakikada hazırlayabileceğiniz bir lezzet.En güzel tarafı içinde rafine şeker değil pekmez oluşu! İncir, pekmez, ceviz ve pirinç.Bu kadar.

    Bir de inciri süte yatırıp yapılan enfes dolma var, o biraz daha zahmetli ve uzun.Bu tarif de onun yalancısı gibi aslında:)

   İncir alırken koklamanızı öneririm.İncir çok çabuk bozulduğundan bin bir tane kimyasal madde ile ilaçlanıyor.Kokusu incir gibi olmalı, ilaç kokmamalı.Kuşaklardır Ege'liyiz. Denizli ve Aydın'da yaşayıp incir ile uğraşan tanıdıklarım böceklenmesin diye korkunç maddeler ilave edenlerin olduğunu söylemişlerdi.Aman dikkat!




Malzemeler:
20 tane indir dolması için
20 adet kuru incir
Yarım çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı pekmez
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Pirinci haşlamak ve incirleri bekletmek için su 

Hazırlanışı:
1- Pirinci yıkayıp (gerekiyorsa ayıklayıp) küçük bir tenecereye alın.Üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edip pişirin.Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynayınca kısık ateşte yumuşayıp lapa kıvamına gelene dek pişirin.Üzerine pekmezi ekleyip karıştırın ve ateşten alın.Kenarda sırasını beklesin.

2- İncirleri de (ben hep yıkarım) yıkayın.Sap kısımlarını kesin.5 dakika kadar ılık suda yumuşaması için bekletin.Suyu süzün.

3- Pirincin içine iri dövülmüş cevizleri ekelyip karıştırın.İncirlerin kesilen sap kısımlarının olduğu taraftan parmağınızla bir delik açın.Pirinçli ceviz karışımından doldurun.

4- Üzerlerine 1 su bardağı kadar su ekleyip önce yüksek ,kaynayınca kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcak ya da ılık servis yapın.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)