21 Ekim 2015 Çarşamba

PATATESLİ KİŞ



 


 PATATESLİ KİŞ

  Tarif olarak hamur işi konusunda usta isim Michel Roux'nun 'Pate Brisee' tarifini kullandım.Üzerinde çalışması çok kolay bir hamur.Ayrıca gevrek ve lezzetli.

   Bu hamuru stretch filme iyice sararsanız buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.Kullanmadan 1 gece önce dondurucudan çıkarıp buzdolabında çözdürüp, aynı gün kullanmak gerekir...
  Ayrıca şöyle pratik bir yöntem daha var: Tart tabanlarını bir kaç gün önceden pişirip buzdolabında bekletebilir ve kullanacağınız zaman iç malzemesini koyup fırına verebilirsiniz.İç malzemesini tartı tüketeceğiniz gün eklerseniz iyi olur, zira önceden ekleyip pişirmek tartı yumuşatabilir.

Pazı otlu kiş tarifi için buraya tıklayabilirsiniz...





Malzemeler:
250 gr. un (1+3/4 cup) un
150 gr. tereyağı (2/3 cup)
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 fiske toz şeker
1 yemek kaşığı soğuk süt (1 tbs)
1 yumurta

Üzeri için:3
3 adet patates
1 yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, kekik, karabiber
Çok az muskat rendesi (isteğe bağlı)
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)


Hazırlanışı:
1- Tereyağını küçük küpler halinde kesin.Biraz yumuşayana kadar kenarda bekletin.

2- Karıştırma kabına unu, tereyağı,şekeri,tuz ve yumurtayı koyun.Parmak uçlarınızla karıştırın ve soğuk sütü ilave edin.Hamuru toparlayıp stretch filme sarın (ya da buzdolabı poşetine koyun.)

3- Hamuru buzdolabında en az 2 saat bekletin.

4- Hafifçe unladığınız tezgahta hamuru 3 mm kadar incelikte açın.Hamur ilk başta sert gibi olsa da zamanla açması kolaylaşıyor.

5- İncecik açtığınız hamuru 26 cm tart kalıbına yayın.(Ya da 6 tane küçük tekli tart kalıpları da olur.)Parmak uçlarınızla hamura bastırıp kalıbın şeklini almasını sağlayın.Kenarlarını düzgünce kesin.

6- Çatalla hamurun ortasına delikler açın ki kabarmasın.Hamuru tekrar buz dolabına koyun ve 2 saat kadar dinlendirin.Amaç hamurun çekmemesi.

7- Fırını önceden 180 derece ısıtın.Hamurun üzerine yağlı kağıt serin.Üzerine 2 avuç kadar bakliyat doldurun.(nohut, fasulye vs) Böylece ortası dümdüz kalıp kabarmayacak.

8- 25-30 dakika bu şekilde pişirin.Çok pişirmeyin ki tekrar piştiğinde kenarları yanmasın.

9- Patatesi rendeleyin.İçine yumurta,peynir ve diğer tüm baharatları ilave edin.İyice karıştırın.Ilımış olan tartların üzerine kaşıkla patatesleri yayıp düzleştirin.

Sıcak fırına verip 10-15 dakika kadar yani üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)