30 Nisan 2016 Cumartesi

KIYMALI ENGİNAR DOLMASI



KIYMALI ENGİNAR DOLMASI

   Enginar temizlemesi ve pişirmesi nedense hep zormuş gibi gelirdi bu yüzden pek içimden gelmezdi pişirmesi.Geçenlerde tüm cesaretimi toplayıp (hiç çıkmadığım) mutfağıma girdim.Enginar dolması hazırladım.Sonuç ortada, temizlemesi hiç de zor değil,hazırlaması zevkli ve lezzet de süper oldu.Denemediyseniz tavsiye ederim yani:)

   Enginarı nasıl temizlediğimi resimlemeye çalıştım.Önce sapını kesip düz bir satıh oluşturun.Sonra alt dış yapraklarının kart olan kısımlarını kopartın.Bir kaç sıra koparmak yeterli oluyor, taze yere geldiğinde zaten anlıyorsunuz.
   Enginarı düz zemine yatırıp bıçakla çok az üzerinden alıp düzleştirin.
   Orta kısmını kenarlara doğru ayırarak genişletin.Ortasındaki tüylü kısmı biraz elinizle biraz da küçük kaşık yardımı ile temizleyin.Gerekirse ortasındaki ince yaprakları da çıkarın ki iç harcı koymak için geniş yer oluşsun.
İç harcınızı ortaya koyup dilerseniz domates ilavesi ile pişirin.Kısaca böyle.Uzunu altta...

Dış kenar yapraklarını da dişinizle sıyırmayı unutmayın.Özelliği de burada.

Son olarak bir İzmir'li ve kuşaklardır Ege kökenli biri olarak yemeğin hası zeytinyağlı olandır derim.Zeytinyağlısını da pişirdim.Ama önce etli olanı ekliyorum bloğuma.Her iki türlü de lezzetli bir yemek...




Malzemeler:
4 adet enginar
1 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
200 gr kıyma
1 kaşık salça
maydanoz, taze nane, karabiber,tuz
2 -3 yemek kaşığı zeytinyağı



Hazırlanışı:

1- Zeytinyağını tavaya alın.Soğanı ekleyin.Biraz rengi dönünce salçayı ilave edin.Kıymayı ekleyin.Kıyma pişince pirinci ilave edin.Çok az su ilave edip pirincin pişmesini beklemeden altını kapatın.İnce doğradığınız maydanoz ve naneyi de ekleyin.Enginarları temizlemeye başlayın.

2- Enginarın kart olan en dış yapraklarını taze kısımlar gelene kadar kopartıp atın.(Yaklaşık 2-3 sıra kadar oluyor genelde)
Orta yapraklarını iç kısma rahatça ulaşmak için elinizle genişletin ve ortadaki küçük yaprakların bazısını da kopartıp iç koymak için alan oluşturun.1 çay kaşığı ile ortasındaki tüylü kısmı temizleyin.

Kararmaması için yarım limon sıktığınız su da  enginarı bekletip, diğer enginarları da aynı şekilde hazırlayın.

3- Hazırladığınız harcı enginarların içine doldurun.İsterseniz üzerine daire şeklinde kestiğiniz domatesi de ekleyin.Dik şekilde tencereye yerleştirin.Enginarların yarısına gelecek kadar su koyup üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve orta ateşte pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)