15 Haziran 2016 Çarşamba

PORTAKALLI TARTOLET




PORTAKALLI TARTOLET
Portakal mevsimi geçti aslında ama ben 2 senedir yaptığım gibi dalından topladığım portakalları kağıt ile sarıp ,tahta kasa ya da kutularda saklıyorum.Bunlar da bugüne kadar sağlam ve tadı bozulmamış olarak dayandılar.Nemsiz, kuru ortamda sapasağlam duruyorlar.
Tartolet herzaman yaptığım tart hamurunun aynısı.Yıllardır aynı tarifi kullanıyorum.Hiç şaşmaz.Bu tartolati her türlü mevsim meyvesi ile de hazırlayabilirsiniz.

Bu tariften 12 tane küçük tartolet ya da 4 tane normal orta boy tart çıkıyor.


Malzemeler:
1,5 su bardağı un
125 gr.tereyağı
2 yumurta sarısı
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı soğuk su

Portakallı dolgu için:
1 su bardağı süt
2 su bardağı taze sıkılmış portakalı suyu (yarı yarıya su da olabilir)
3 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
1- Robotta un, şeker, tuz ve küp kesilmiş soğuk tereyağını ve suyu karıştırın.Yumurtayı da ilave edip malzemeler kaybolana dek karıştırın ve hamuru stretch filme sarıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin.

2- Hamuru dolaptan çıkarın.Açılmayacak kadar sert ise birkaç dakika (çok değil) bekletin.Bu esnada 25 cm tart kalıbınızı tereyağı ile yağlayın.(Ben 4 adet 12 cm küçük kalıp kullandım) Hamurun çok yumuşamasını beklemeyin.Hamurunuz sert olmalı, eğer siz açıp fırın kalıbına hamuru yayarken hamur yumuşarsa dolapta biraz bekletip sertleşince kullanmalısınız.


3- Hamuru 25 cm kalıbınıza ya da 12 cm 4 adet kalıba düzgünce yerleştirdikten sonra çatalla çok sayıda delikle açın.Bunu yapmamızın sebebi orta kısmın pişerken kabarmayıp düz kalması.Hamurun üzerine orta kısma gelecek şekilde kestiğiniz yağlı kağıtları serin.(Bu iş için aliminyum folyo da kullananlar var ancak aliminyum folyo ile yiyeceği asla fırına vermeyi tercih etmiyorum.)Yağlı kağıdın üzerine 1 avuç kadar nohut serpin.(Nohutlar yanmıyor, hatta atmayın sonraki tart yapımında kullanabilirsiniz.) Yaklaşık 20 dakika nohutlarla birlikte 180 derecede pişirin.


4- 20 dakika sonra dikkatlice yağlı kağıt ile birlikte nohutları kaldırın ve 5-10 dakika kadar da ortası pişsin diye nohutsuz pişirin.Pişince soğuması için fırından çıkarın.Merak etmeyin fırının kapağını açmanız pişmeyi olumsuz etkilemiyor.


5- Tencerede tereyağı dışındaki tüm muhallebi malzemelerini karıştırın.Ocağı açmadan önce tüm malzemelerin birbirine karıştığından emin olun.Tel çırpıcı ile iyice çırpınca ocağı açıp karıştırarak pişirin.Koyulaşınca altını kapatın ve tereyağını ekleyip tekrar karıştırın.Soğumaya bırakın.Arada kabuk tutmaması için karıştırmayı unutmayın.


6- Kırmızı eriklerinizi (başka bir meyve de olabilir) yıkayın, ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkartın.Küçük bir tencereye 1 su bardağı su ve yarım su bardağı şeker koyun ve kaynayınca içine erikleri atın.Birkaç dakika pişmesi yeterli oluyor.Zaten hafif yumuşaması yeterli.Kevgirle başka bir kaba alın. (Çok pişirince eriyorlar)


7- Tartınızı süsleme vakti geldi.Üzerine biraz krema koyup düzeltin.Erik dilimlerini düzgünce yerleştirin.Bir fırça ile erikli şerbeti ,eriklerin üzerine sürerseniz tartınız daha yakışıklı gözükür.


Afiyet olsun...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)