2 Mart 2015 Pazartesi

BUĞDAY KEPEKLİ KURABİYE






     Eğer kilo vermek istiyoranız ve bunu da sağlıklı bir şekilde yapmak istiyorsanız ilk olarak doğru besinleri seçmek gerekir. Doğru besinleri seçme de en önemli kriterde 'posa değeri'dir.Posa değeri yüksek olan besinlerin en başında da 'buğday kepeği' gelir.

     B grubu vitaminlerinden zengin olan buğday kepeğinin ,mide, barsak ve kolon kanserinin görülme riskini azalttığı bilinmektedir.İnsüline bağımlı olmayan şeker hastalığının görülme riskini de azaltır.Tabii doğru porsiyonda tüketmek gerekir.Buğday kepeğinin içerisinde yüksek oranda bulunan B1 vitamini, diğer B grubu vitaminleri ile birlikte vücudun, özellikle beynin enerji üretiminde gerekli bir vitamindir.Aynı zamanda  kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar.
Vücutta B1 vitamini düzetinin düşmesi yorgunlık, depresyon, gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığına sebepolur.Ayrıca sinir ve dolaşım sitemi hastalıkları, kas krampları, ödem, baş ağrısı, sinir ve dolaşım sitemi hastalıkları, kabızlık gibi sorunlara da yol açabilir.

     Kurabiyenin içinde de buğday kepeği var üzerinde de.Ağzınızda eriyen bir kurabiye.Eğer içine daha fazla kepek eklemek isterseniz un miktarını düşürüp yerine kepek ilave edebilirisiniz.Hem lezzetli hem de tok tutuyor.Kepek yerine, kuş üzümü, yaban mersini sultaniye üzüm ya da başka kuru meyveler de eklenebilir.



Malzemeler:
120 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
Yarım su bardağından biraz fazla buğday kepeği

Üzeri için:
Buğday kepeği


Hazırlanışı:
1- Un ve buğday kepeği dışındaki tüm malzemeleri karıştırma kabında karıştırın.

2- Buğday kepeği ve unu ilave edip yoğurun.Eğer  daha çok kepek eklemek isterseniz un miktarını azaltıp yerine kepek ekleyebilirsiniz.Hamurunuz sert olmayacak.Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olsun.

3- Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın.Hafif nemli ve  kısmen yumuşak bir hamur olduğundan dışına yumurta beyazı sürmeden de kepekle yapışıyor.Fakat kepeği bulamakta zorlanıyorsanız kurabiyeyi önce yumurta beyazına sonra kepeğe bandırabilirsiniz.Sonra yağlanmış (ya da yağlı kağıt serili) tepsiye dizin.

4- 175 derecede 15-20 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)