Evinizde kendiniz hazırladığınız mis gibi kokan sıcacık bir tarhana çorbasını kim sevmez ki? Üstelik toz halinde olduğundan hazırlaması da kolay.Sıcak suya atın ve 5-10 dakika pişirin.Çorbanız hazır...
Bazılarına göre yapımı zor gibi gözükse de aslında hiç de zor değil.Hele de günümüzde blenderlar, robotlar olduğundan eski el oyalayıcılığı da yok...Tarhana hamurunu yoğurunca istediğiniz ekşilik miktarına göre 3 ila 6 gün bekletebilirsiniz.İdeali 3 gün bana kalırsa.Sonra hamuru pamuklu bir beze ve gölge ama rüzgar da alabilen havadar bir yere serdim.Günde 4-5 kez ters çevirip küçülttüm.İyice küçülünce tamamen kurumasını beklemeden önce büyük robota attım.Sonra da süzgeçten geçirerek iyice küçülttüm...En son küçük robota attım (soğan kıymak için kullanılan).Küçük robot yoksa kahve makinesi de kullanılabilir.Ama bu makineler çok çabuk ısındığından mola verilerek yapılması daha iyi olur.
İşte tarhana hazır.Son işlem aslında şart değil.Fakat bu şekilde pişirmesi daha kolay oluyor.
Ben tarhanaya mayalanması için ekmek hamuru ya da yaş maya koymuyorum hiç.Doğal ve işlenmemiş olduğundan nohut koymayı tercih ediyorum.Nohut aynı işi görüyor ve daha sağlıklı olduğundan besleyiciliği artıyor.
Aşağıdaki malzemelerden 5 kg tarhana çıktı.
Malzemeler:
1 kg domates
1 kg kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 kg kırmızı biber
1 kg kese yoğurdu (süzme yoğurt)
Yarım kg kadar nohut (pişmemiş hali yarım kg olacak)
1 demet nane
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı tuz
Tarhana otu (varsa)
5 kg un (eleyerek kullandım)
Hazırlanışı:
1- Nohudu haşlayın.Kenarda bekletin.
2- Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.Domates, kırmızı biber,maydanoz ve taze naneyi yıkayıp doğrayın.Üzerine 1 lt kadar su ekleyip iyice yumuşayana kadar pişirin.Haşlanmış nohudu da ilave edip hepsini blenderla ezin.Sonra süzgeçten geçirin.
3- Karışımı çok derin bir kaba aktarın.Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırın.Elenmiş unu da yavaş yavaş ekleyerek katı bir hamur yapın.Cam ya da çelik bir kaba koyup üzerini kapatın.(Ben 3 tane derin çelik tencereye aktardım hamuru)
3-4 gün hamuru bu şekilde bekletin.Günde 2-3 kez yoğurmayı ya da kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin yoksa küf tutabilir) Bu bekletmeyi ekşitmek için yapıyoruz, ne kadar uzun bekletirseniz o kadar ekşi olacaktır. Damak tadınıza göre 2 ila 6 gün bekletebilirsiniz.
Hamur sulanırsa un ekleyebilirsiniz.
4- Süre sonunda pamuklu temiz bir bez örttüğünüz tepsilere kaşıkla küçük parçalar halinde serin.
Altı küflenmesin diye mutlaka günde bir kaç kez ters çevirin.Hafif rüzgar alan gölge bir yere serin.
Bizde güneşe tarhana serilmez rengi açılır diye.
4-5 gün boyunca sürekli ufalayın.Eğer ufalamazsanız tarhana sertleşir ve küçültmek çok zor olur.
5- Kurumaya başladığında tarhanayı önce robottan geçirin.Sonra süzgeçten.Ben toz halinde kullanmayı sevdiğimden en son olarak küçük rondodan da geçirdim.(Kahve makinesi de olur.)
Afiyetler olsun...
elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim La tahzen
Sil