8 Şubat 2016 Pazartesi

FIRINDA BAL VE TEREYAĞLI YUMUŞACIK EKMEK





 FIRINDA BAL VE TEREYAĞLI YUMUŞACIK EKMEK


   Hepimizin evinde ekmek makinesi yok.Şahsen ben gerek duymuyorum çünkü zaten fırında da aynı verimi alıyorum.Eve dışarıdan hiç ekmek almayalı 7 seneyi de geçmiştir sanırım.Çocuklarım market ekmeğini hiç tatmadılar.Sevgili anneler 10 dakikanızı ayırarak isterseniz siz de ailenize kendi pişirdiğiniz katkısız ekmeklerden hazırlayabilirsiniz.Gözünüzde büyümesin, hiç de zor değil.Piştikten sonra ki mutfağınıza yayılan mis gibi ekmek kokusu için bile değer.

   Aynı tariften daha önce de tost ekmeği tarifi vermiştim.Bu kez kalıpsız baton şeklinde hamuru fırın tepsisine koyup pişirdim.Bu tarifi çok sevdim çünkü ekmek dışarda 3 gün kalsa bile yumuşaklığını ve tazeliğini koruyor.Tabii ekmeğinizi kurumaması için pamuklu bir beze sarıp, poşete koyduğunuz taktirde geçerli.Dilerseniz bu şekilde ya da tost makinesinde ya da fırında 5 dakika bekleterek kızarmış ekmek olarak da tüketebilirsiniz.

   Aynı hamurdan 2 tane ekmek yapmıştım.Birisini yuvarlak kalıpla diğerini kalıp kullanmadan uzun şekilde yapıp fırın tepsisi ile fırına verdim.Uzun ve kalıpsız ekmek güzel pişerken, yuvarlak olanın ortası hamurdu, onu 15 dakika daha pişirmek durumunda kaldım.Bilginiz olsun:)


2 adet baton şeklinde ekmek için.

Malzemeler:
10 gr.instant kuru maya (veya 14 gr. kuru maya ve ya 25 gr. yaş maya
3 yemek kaşığı bal
2+ 1/4 su bardağı ılık su (535 ml)
70 gr tereyağı (eritilmiş)
7 su bardağı (1 kg un) + 1 yemek kaşığı üzerine fırına vermeden önce serpmek için.
2 yemek kaşığı deniz tuzu

Hazırlanışı:
1- Karıştırma kabında mayayı, ılık suyu, erimiş tereyağını ve balı karıştırın.

2- Ayrı bir kaba unu eleyin.Tuzu ilave edin ve mayalı karışıma ekleyip hamur yoğurmaya başlayın.Unu azar azar ilave edip yoğurun ve sonra tekrar ilave edip tekrar yoğurun.Gerekirse hamurunuzu tezgaha alıp elastik olana dek yaklaşık 5 dakika yoğurun. Sonra üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir yerde mayalanması için bırakın.(1 saat kadar)

3-  Fırın tepsinizi yağlayın ya da yapışmaz kağıt serin.Hamurun tepesine elinizle bastırıp varsa gazını alın.2 adet uzun ekmek şekli verip,hamurlarınızı fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat kadar daha ılık bir yerde mayalandırmaya devam edin.Bu bekleme aşamasını atlamayın.Ekmeklerin üzerine 1 yemek kaşığı un serpin.

4- Fırını 225 derecede ısıtmaya başlayın.(pişirmeye başlamadan 15-20 dakika önce) Fırın ısısını  200 dereceye düşürüp ekmekleri fırına verin ve üst kısmı kahverengi olana dek (yani yaklaşık 30 dakika gibi) pişirin.

Pişmiş ekmek tazeliğini oda sıcaklığında 3 gün,buzlukta ise 3 ay boyunca tazeliğini korur.

Afiyet olsun

4 yorum :

  1. Çok güzel eşim bayıldı bana tekrar aşık oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin Hanım'cım çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için.Eşinizin size tekrar aşık olmasına çok sevindim:)

      Sil
  2. Hayırr o değil bi daha aşık oldu o açıdan tekrar yolladım

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)