16 Ekim 2017 Pazartesi

KURU PATLICAN SALATASI



KURU PATLICAN SALATASI
     Yazın kuruttuğum patlıcanları bu kez salata olarak hazırladım.Küçük bahçemizde kendimize yeteceğinden çok fazla patlıcan oldu bu sene.Bir kısmını dolmalık olarak, bir kısmını da yemeklik doğrayıp kuruttum.Yemeklik olan bir kaç sene kavanozda sağlam duruyor.Türlü yemeklerinde ,meze olarak falan hazırlanabiliyor ve bence taze patlıcandan daha lezzetli bir aroması oluyor kuruyunca.

    Aşağıda verdiğim çok pratik ama çok lezzetli bir tarif.Denemediyseniz öneririm.




Malzemeler:
Kuru patlıcan (ben 1,5 su bardağı kadar kullandım)
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak (2 si yemeğin içine 2 si sarımsaklı yoğurt için ayrılacak)
2-3 adet yeşil biber
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı salça (ben domates ve biberi karıştırdım)
tuz
karabiber-pul biber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Dilerseniz kuru domates

Hazırlanışı:
1- Kuru patlıcanları yarım saat kadar suda bekletin.Sonra suyunu süzüp yeni su ekleyin ve patlıcanlar yumuşayana dek 5 dakika kadar (çok değil) haşlayın.

2- Tencereye zeytinyağını alın.Soğanı yemeklik doğrayıp yağda çevirin.Küçük doğradığınız sarımsağı da ilave edin.İkisi pembeleşince küçük doğradığınız yeşil biberi de ekleyin.Hepsi kavrulunca salçayı da ilave edip kavurmaya devam edin.

3- Patlıcanın suyunu süzüp tencereye ekleyin, karıştırın.Yarım su bardağı kadar sıcak su ilave edin.(daha az su da olabilir, göz kararına göre ekleyeceksiniz, çok sulu da olmasın.)2-3 dakika daha çevirin.

4- Ocaktan alıp servis tabağına alın. Sarımsaklı yoğurt hazırlayın.Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun

9 Ekim 2017 Pazartesi

KARADUT PESTİLİ





       EVDE KARA DUT PESTİLİ YAPIMI
       Uzun bir ardan sonra merhaba,Ramazan girdi yazamadım derken yaz tatili girdi yine yazamadım.Şimdi okullar açıldı ve normal rutine geri dönüp yazmaya devam ediyorum.
Kısaca yazmak gerekirse yazın gezdik,gezdik ve gezdik.Sağ olsunlar misafirim de hiç eksik olmadı.Bunları yazacağım.
Derken oğlum ilkokul 1'e başladı bu yıl.Kaydımızı geçen sene yaptırmamıza rağmen acaba doğru bir karar verdik mi diye sorgulamakla geçti ilk 2 haftam...Git-gel git-gel..Merkezde oturuyor olsak alternatif çok, mutlaka kafamıza uyan bir okul seçerdik,ancak bulunduğumuz civarda olan seçenek kısıtlı...Okula başladığı ilk yıl Doğa Koleji'ne yazdırdığımız kızım 2 yıl boyunca her gün 70 km gidip 70 km yol geldi.O şikayet etmeyip, severek gidip gelse de  benim aklım hep O'ndaydı.Sabah okula varınca şükredip ve akşam dualarla kapıda  beklediğim dönemdi:) Bu kısmı anneler iyi anlar.Sonra yakında kurumsal bir okul daha açılınca gidip görüştük.Şimdi de yolculukla başlıyor günleri ama en azından 15 km civarı sürüyor gidiş...Allah tüm çocuklara yol açıklığı versin deyip yazın yaptığım erik pestiline geçiyorum.

   Kara dut pestilini bahçemizden yazın birazını tükettiğimiz ama kalanını ne yapsam derken ee pestil yapayım bari dediğim dutlardan yaptım.Ağustos ayıydı yaptığımda ve pestilim hala sapasağlam duruyor.Kapaklı bir kapta buzdolabında muhafaza ediyorum.Çayın yanında atıştırmalık olarak ya da canınız tatlı isterse deneyebilir afiyetle tüketebilirsiniz...

   Hazırlaması çok kolay ama sermesine dikkat etmek gerekiyor.Ne çok kalın ne de çok ince sereceksiniz.Kalın serilince kurumuyor, ince serilince yapışıp kalıyor.Üstü kuruyunca ters yüz edip havalandırmayı unutmayın.




Malzemeler:
2 kg kara dut
1 bardak su
1 su bardağı şeker (şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı nişasta

Hazırlanışı:
1- Kara dutun varsa saplarını koparıp kaynatın ve posasını ılıkken süzgeçten geçirin.

2- Süzdüğünüz kısmın içine su, şeker ve nişastayı ekleyip kaynayana dek pişirin.

3- 1 tepsinin üzerine ben önce pamuklu bir mutfak havlusu serdim .Sonra üzerine pişirme kağıdı serip üzerine çok kalın olmayacak şekilde  pişirdiğim dutu yaydım.(Naylon ya da polyesteri sağlıksız bulduğumdan kullanmadım.Tamamen pamuklu bir beze dökerseniz de yapışabilir.Pişirme kağıdı, polyesterden daha iyiymiş gibi geldi.)
Pestili kalın sererseniz kurumaz,ince serseniz de çıkmaz.)

4- Tepsinizi güneş alan bir yerde bekletin.Bir tarafı kuruyunca diğer tarafına çevirip ara da ters düz yapın.Sıcak yaz aylarında yaparsanız bir kaç günde kurumuş olur.

5- Tamamen kuruyunca mutfak makası ile kesip dilimleyin,işte enfes pestiliniz hazır.

Afiyet olsun.

7 Mart 2017 Salı

TEREYAĞLI ÜZÜMLÜ KEK






TEREYAĞLI ÜZÜMLÜ KEK
   Kolayına kaçtım ve hemen herkesin evinde pişen bir kek tarifi hazırladım bugün...Pastanede ,fırında satılan kekin tadının aynısı.Kuru üzümle hazırladım ama üzüm yerine fındıklı, limonlu kuru meyveli de yapabilirsiniz.

   Kullandığım kalıp 21 cm baton kalıp.Kalıbınız daha büyükse malzemeyi arttırmalısınız...



Malzemeler:
150 gr tereyağı
150 gr toz şeker ( 1 su bardağı civarı)
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
240 gr kadar un
200 gr kuru üzüm
Vanilya özütü

Hazırlanışı:
1- Kuru üzümleri yıkayıp, sıcak suda 5-10 dakika bekletip, süzün.Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.

2- Oda sıcaklığındaki tereyağını şekerle birlikte ıslak kum gibi olana dek çırpın.Yumurtaları da teker teker ekleyip kremamsı olana dek çırpmaya devam edin.Sütü ekleyin.

3- Elediğiniz unu, kabartma tozunu ilave edin.Kekin kıvamı çok koyu olmalı.

4- Kuru üzümü ekleyip kaşıkla karıştırın.

5- Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 35-40 dakika 180 derecede pişirin.Eğer muffin kalıplarında yapacaksanız 25 dakika pişirme yeterli olur.

Afiyet olsun

24 Şubat 2017 Cuma

YOĞURTLU KURU BİBER KIZARTMASI (ATOM MEZESİ)






YOĞURTLU KURU BİBER KIZARTMASI

   Çok sevdiğim mezelerden bir tanesidir.Zaten sarımsaklı yoğurtla ne yapılsa çok lezzetli olacağını düşünüyorum...

   Biberleri yazın kurutmuştum.İster acı ister tatlı yeşil biberleri yıkayıp kuruluyorsunuz.Baş taraflarını ben kesiyorum (ama kesmeden yapanlarda var.) İğneye sağlam bir ip geçirip 2 katlı bağlayıp düğüm atıyorum ve biberleri tek tek kestiğim baş kısımlarından sırayla dikiyorum.Hafif güneş alan bir yere asıyorum ve temmuz ağustos ise 15-20 günde kuruyor zaten.Kışın da ya tavada yağsız çevirip kıtır kıtır yiyoruz ya da aşağıdaki gibi meze yapıyorum.Hatta bu kuru haliyle kuru fasulye ve nohut yemeğine de attığım oluyor, lezzet katıyor...



Malzemeler:
6 adet kırmızı biber kurusu
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr. kadar süzme yoğurt
2 diş sarımsak (dilerseniz)
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (dilerseniz)
Tuz

Hazırlanışı:
1- Süzme yoğurdu ezin.Sarımsağı dövüp tuzla birlikte yoğurda ekleyin.

2- Küçük bir tavaya zeytinyağını döküp kuru biberleri  kısık ateşte kıtır kıtır olana dek çevirin.

3- Yoğurdu servis tabağına alıp üzerine biberleri koyun.Dilerseniz yağını da üzerine gezdirin.Kilo yapar dense de yağıyla daha lezzetli oluyor :)...

Afiyet olsun

21 Şubat 2017 Salı

TARÇINLI MİNİK KURABİYE




TARÇINLI MİNİK KURABİYE

   Uzun zamandır bloğa gelip bir şeyler yazamadım , ama aklım hep buradaydı.Bir sürü tarif birikti, hepsini zamanla yazacağım inşallah.Bu kurabiyeleri 'cooking class' dersinde kızımın öğretmeni Derya Hanım bir kaç kez pişirmiş ve Defne çok beğenmiş.Hep yapayım dedim, tarifini rica ettim, sağolsun Derya Hanım kırmadı ve kısmet bugüneymiş...

   Hazırlanışı kolay, pratik ve lezzetli bir tarif.Ağızda eriyor.Dilerseniz dövülmüş fındık ekleyip lezzetine lezzet katabilirsiniz.Uzun süre bayatlamadan kavanozda kalıyor...




Malzemeler:
250 gr tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
 Aldığı kadar un

Hazırlanışı:
1- Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın.

2- Un ve kabarma tozunu da ilave edip yoğurun.

3- Minik toplar halinde şekil verip, yağlı kağıt serili ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin.

4- Fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçince üzerine tarçın serpip afiyetle yiyin...

Afiyet olsun

18 Ocak 2017 Çarşamba

KİTEL SİİRT İÇLİ KÖFTESİ




    SİİRT İÇLİ KÖFTESİ 
   Uzun zamandır severek yediğim ve yaptığım bir köftede sıra.Yapımı zahmetli hatta harcı koyduktan sonra kapatması biraz zorlasa da arada bir uğraşmaya ve yemeye değer.

   Bu içli köfteyi sağolsunlar her Van'a gidişte yedim.(ellerinize sağlık).Siirt'e henüz gitmedim.Ama hem Kumru Anne hem de Siirt gelini Filiz Abla'yı içli köfte yaparlarken izledim...
Siirt içli köftesi Gaziantep'inkine göre  daha az malzemeyle hazırlanıyor, dışı salçasız oluyor ve suda haşlanarak pişiriliyor.Gaziantep ve Mardin'de yediklerimin dışı salçalı, dışı biraz daha sert,içinde bol miktarda ceviz ve kıyma olan ve kızartılarak pişirilenlerdendi.



Malzemeler:
yarım kg kitel bulgur
2 yemek kaşığı irmik
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi:
250 gr kıyma
2 orta boy soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı kırmızı biber
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:
1- Bulgur geniş bir kaba alın.Üzerine suyu gezdirin, kapağını kapatın ve şişene dek bekleyin.

2- İç malzemeyi hazırlayalım.Sıvı yağı ve tereyağı tencereye alın.Kıymayı ekleyin.Küçük doğranmış soğanı ilave edip kavurun.Salça, baharatlar ve maydanozu da ekleyip karıştırın.Pişince ocaktan alın.Buzdolabında 1-2 saat bekletirseniz kıymalı harcı çok daha rahat bulgurun içine yerleştirirsiniz.)

3- Şişen bulgura tuzunu atıp iyice yoğurun.Serte yakın bir hamur elde etmelisiniz

4- Yoğurduğunuz hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.İçini oyun.1 yemek kaşıı kadr kıymalı karışımdan koyup uçlarını birleştirerek kapatın.Yuvarlak olan köfteyi elinizin içiyle yassı hale getirin.Tüm hamur için aynı işlemi uygulayın.

5- Geniş bir tencerede suyu kynatın,biraz tuz atın.Kaynayan suya içli köfteleri yavaşça bırakın.Tencerenizin boyutuna göre üst üste gelmeyecek şekilde olacak.Köfteler su yüzüne çıkınca pişmiş demektir.Onları kevgirle alıp, yenilerini suya bırakın.
Sıcak olarak servis yapın...
Afiyet olsun