12 Kasım 2015 Perşembe

LİMONLU CHEESECAKE



   LİMONLU CHEESECAKE

   Geçen bayramda misafirimiz olan Yasemin'in (Bayram) canı gece cheesecake istedi.Üşenmedim hemen pişirdim.Çok beğendiğini söyledi...O zaman fotoğraflayamamıştım,tekrar pişirince blokta bulunsun istedim ancak aceleyle resimlemek zorunda kaldım.Çok içime sinmese de artık olduğu kadar n'apalım.Bir gece dolapta bekleseydi daha düzgün kesilirdi aslında.

   Yasemin bir süredir tedavi görüyor...Yasemin'ciğim canım, bir an önce iyileşmeni ve eski sağlığına kavuşmanı diliyorum Allah'tan.Sen zeki ve güçlüsün.Bunu da atlatacağına eminim...Bu bahane ile de tüm hastalara da acil şifalar dilerim.

   Daha önce çileklisini paylaştığım tarifin limonlu olanı kendisi.Buradan bakabilirsiniz.

 
18 cm kalıp için:

Tabanı için:
Ev yapımı kurabiye ya da 1 paket burçak bisküi
50 gr treyağı

Kreması için:
1 paket labne peyniri
2 yumurta
1 çay bardağı (süzme) yoğurt ya da sıvı krema
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un

Üst kreması:
1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı şeker
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1 limonun suyu
Yarım çay kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı tereyağı


Hazırlanışı:
1- Fırını önceden 170 derecede ısıtın.Küçük bir tavaya tereyağını koyun ve biraz erimesini sağlayın.Bisküvileri (ben fazla kurabiye ya da bisküvi yapmışsam buzdolabı poşetine doldurup derin dondurucuya atıyorum hep.Böylece cheesecake tabanım hep hazır ve ev yapımı oluyor.) rondoya atıp un haline getirin.Üzerine erimiş ve ılımış tereyağını döküp tekrar rondoda çekip 2 malzemenin birbirine geçmesini sağlayın.
18 cm kalıbınıza bisküvileri döküp kaşığın tersi ile iyice bastırın, düzleştirin.Buzdolabında bekletin.

2- Labne peynirini süzgecin üzerinde suyunu bırakması için biraz bekletin.Süzme yoğurdunuz yoksa normal yoğurdunuzu da aynı şekilde süzgeçte bekletin.(peynirin suyu kıvamı olumsuz etkiler)

3- Yumurta sarılarını ve şekeri çırpın. Suyu süzülen labne ve yoğurdu (ya da kremayı) ekleyin.Çırpın.

4- Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar çırpın.Unu ekleyin.Beyazları sarıların olduğu peynirli karışıma nazik hareketlerle akları söndürmeden spatula ile yedirin.

5- Buzdolabından kalıbı çıkarın.Üzerine peynirli karışımı döküp düzleştirin.Önceden ısınmış fırında 30 dakika pişirin.Kalıbınız 18 cm ise daha fazla pişirmeyin.Ortası sallanıyor olsa da soğudukça sertleşir. (18 cmden büyükse 5 dakika daha tutabilirsiniz.)

6- Üst krema malzemelerini küçük bir tencereye alıp karıştırın.Malzeme bütünleşince kısık ateşte pişirmeye başlayın.Göbek atmaya başlayınca ocaktan alın.Soğuması için kenarda bekletin ve kabuk tutmaması için arada bir karıştırın.Soğuyunca tartınızın üzerine kaşıkla düzgünce yayın ve cheesecake inizi buzdolabına kaldırın..Enfes peynirli kekiniz hazır.

Afiyet olsun

2 yorum :

  1. Yumurta beyazı işin içine girince ürküyorum, buna rağmen deneyeceğim. Anlaşılır tarifiniz ve paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gülen Melek, pişmeyen yumurtalı tariflerden ben de pek hoşlanmam.Ama bu tarifte pişiyor,kokmuyor ve beyazını ayrı çırpınca dokusu tamamen değişiyor.Sürekli pişirdiğim bir tariftir bu.Deneyip paylaşırsanız çok memnun olurum...Yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)