20 Ekim 2016 Perşembe

YUVALAMA (GAZİANTEP YÖRESİ)



YUVALAMA (GAZİANTEP)
   Merhabalar,
   Hazırlık aşaması uzun sürüp biraz uğraştırsa da çok lezzetli bir yemek bu.

   Diğer bazı yöresel yemeklerde olduğu gibi yuvalama tarifinde de onlarca farklı malzeme kullanılabiliyor ama aşağı yukarı tüm tarifler aynı kapıya çıkıyor.Bu yüzden Antepliler affınıza sığınarak tarifi veriyorum.(Mesela biz kuşaklardır Ege'liyiz ama anneannemin ve annemin zeytinyağlı dolmasının malzemeleri birebir aynı değildir...)

   Tarifi sevgili Ufuk Kantarcıoğlu'ndan aldım.Eli inanılmaz lezzetli.Eşi Fatih abi'de patlıcan kebabında 1 numara.Ellerinize sağlık.
Ufuk'da ezelden beri Gaziantep'li.Bu yuvalamayı da Antep'e gittiğimde ilk onda yemiştim.Onlar yuvalamaya asla çorba demiyorlar o bir ana yemek.Zaten çorba kadar basit de değil.Genelde pilav ile servis ediliyor ve bayram yemeği olarak da yapılıyor.

   Diğer tariflere de göz attığımda un koyan var, irmik koymayan var.İncikle yapan ya da kuşbaşı kullanan var.Soğanı köfteye koyan ya da çorbanın içine atan var.

   Kırık pirinci ve irmiği isterseniz önceden rondoda un haline getirip sonra ıslatabilirsiniz...veya önce ıslatıp sonra bir bezin üzerine 15-20 dakika sererek de kurutabilir sonra robotta çekebilirsiniz.(Orjinalinde pirinç unu kullanılmıyor bu yüzden kolaya kaçmıyoruz.)

   Köfteler fazla olursa derin dondurucuya atabilir, gerektiğinde çıkarıp çözülmesini beklemeden direkt çorbaya ekleyebilirsiniz.



4 kişilik

Yuvalama (köfteler) için:
100 gr kıyma
1/2 su bardağı kırık pirinç (su da ıslatılmış)
1 adet soğan
1/2 çay bardağı irmik
Karabiber,tuz

Çorbası için:
500 gr kuşbaşı et
1 su bardağı nohut (ıslatılmış)
Tuz,karabiber

Yoğurt sosu için:
300 gr kadar süzme yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
4 su bardağı su

Üzerine:
1 dolu yemek kaşığı tereyağı (ben zeytinyağı ve tereyağını karıştırıp kullandım)
1 çorba kaşığı kuru nane

Hazırlanışı:
Köfte kısmı:
1- İlk önce kırık pirinci ılık suda en az yarım saat ıslatın sonra süzün ve kuruması için bir bezin üzerine serin .(Yapmasanız da olur ama kuruyunca robotta daha kolay çekiliyor.)

2- İrmiği az su ile ıslatın.

3- Pirinç ve irmiği robotta çekip un haline getirin.İnce doğradığınız soğanı da ilave edin.

4- Yayvan bir kabın içine bu karışımı, kıymayı, tuz ve karabiberi de ekleyin.iyice yoğurun.Yoğrulan köfte harcını dolapta 1 saat kadar bekletin .(Bekletince daha kolay yuvarlanıyor)

5- Köfte harcından bezelye/nohut büyüklüğünde köfteler yuvarlayın.Bir kaseye zeytinyağı koyup, arada parmaklarınız batırırsanız harç elinize yapışmaz.)

Yemek kısmı:
6- Et ve nohudu haşlayın.Her zaman kullandığınız yöntemi kullanabilirsiniz...Ya yeteri kadar su ile düdüklü tencereye et ve nohudu atabilir ya da tencerede pişirebilirsiniz.
  (Eğer nohudu akşamdan ıslattıysanız düdüğün ötmesinden 15-20 dakika sonra ikisi de pişmiş olur.)
  (İncik tarzı et kullandıysanız soğuyunca eti didin.)

Etin suyu fazla gelirse bir kenara ayırın, yoğurdunu koyduktan sonra gerekirse eklersiniz.


7-  Sıra köfteleri pişirmeye geldi.Haşladığınız et ve nohudun olduğu tencerenin altını açın, kaynamaya başlasın. (Bu aşamada isterseniz üzerine buhar sepeti koyarak köftelerinizi 5-10 dakika buharda pişirebilirsiniz veya ayrı bir tencerede çok az suyla köfteleri haşlayabilirsiniz.

8- Bir kaseye yoğurdu,yumurtayı ve unu alıp çırpın.Kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alıp bu yoğurtlu karışıma dökün. (Bu aşamayı atlamayın yoksa çorba kesilir.)Yoğurdu iyice çırpın ve kaynayan çorbaya yavaş yavaş ilave edip kısık ateşte karıştırın.

9- Tereyağını hafifçe kızdırıp naneyi ekleyin.Isınan yağı çorbaya dökün ve servis edin.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)