BAZLAMA
8 yıldır bizim eve hiç ekmek girmedi.Ekmeğimi hep kendim pişirdim.Çoğu zaman ince ekmek ,bazen aşağıdaki tarifteki bazlama bazen de fırında baget ekmek yaptım.Ekmek yapmak aslında sanıldığı kadar zor değil.Hamuru yoğur, mayalanması için beklet sonra sıcak tavada ya da sacda pişir.Temiz ve içinde ne olduğunu bilerek yemek ve yedirmek kadar güzel bir şey yok.Zamanla el de alışıyor.Piştikten sonra daha dumanı tüterken biraz zeytinyağı, kırmızı biber ve baharatların olduğu tabağa bandıra bandıra yemesi de ayrı bir keyif...
Ekmekleri pamuklu bir beze sarıp 1 hafta kadar buzdolabında saklayabilir, buzdolabı poşetine koyup derin dondurucu da 6 ay kadar saklayabilirsiniz.Tüketmeden önce tost makinesinin arasında ya da tavada ısıtırsanız ilk günkü tazeliğinde olacaktır.
Ben bazen yarı yarıya su, yarı yarıya maden suyu ile yoğuruyorum.Hatta bazen yoğurt suyu ilave ediyorum.Sırf su ile de hazırladığım da oldu.Hepsinde sonuç aynı.
Bezeleri merdane yerine elinizle çekiştirerek açarsanız daha güzel kabarır.
Tavanızı hamuru pişirmeden ısıtmak da önemli.Tava yağlanmayacak.
Son olarak beyaz un ve tam buğday ununu karıştırarak hamuru yoğurdum.Tam buğday unu daha fazla su çektiğinden eğer kullanacaksanız kontrollü un eklemekte fayda var.
Malzemeler:
1 su bardağı ılık içme suyu
1 su bardağı maden sodası (maden suyu yerine su da konabilir.)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pekmez (şeker yerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı instant maya (ya da 21 gr yaş maya)
yaklaşık 5 su bardağı un
Hazırlanışı:
1- Maya, pekmez ve ılık suyu bir kasede karıştırın.Maya kabarınca (yaklaşık 5 dakika) zeytinyağı ve maden suyunu da ekleyin.
2- Unu bir kabar eleyin.Tuzu da ilave edip sıvı karışıma yavaş yavaş ekleyip çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
3- Hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda 1 saat kadar bekletin.
4- Hamuru tezgaha alıp tekrar yoğurun.Üzerini örtüp yine yarım saat kadar bekletin.
5- Hamurdan portakal kadar parçalar koparıp top şekline getirip bekletin.Her bir hamuru elinizle (merdane ya da oklava ile de olur) pasta tabağı büyüklüğünde açın.Yaklaşık 1 cm kalınlığında olması yeterli.Çok da kalın yaparsanız içi pişmeyebilir.
6- Parçaları bu şekilde açıp, un serili tezgaha serin.Üzerini pamuklu bir bezle örtün.Tüm hamur bitince önce açtığınızdan başlayarak ,önceden ısıttığınız yağsız tavada pişirin.(birkaç dakika ön yüzünü pişirip sonra ters çevirip diğer yönünü pişirin, sonra yine ilk tarafına çevirin ki içi iyice pişsin.)
Tavayı mutlaka önceden ısıtın.Elektrikli sac da olur.En güzeli odun ateşinde olandır:)
Tavanın kapağını pişerken kapatırsanız daha çok kabarır.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)