28 Nisan 2014 Pazartesi

damla çikolatalı kurabiye (chocolate chip cookies)



DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE 
(CHOCOLATE CHIP COOKIES)

     Bizim ev gariptir.Özellikle 2,5 yaşındaki oğlum pişmiş gıda yemeği ısrarla reddeder.Bakla, bezelye, makarna... gibi yiyecekleri çiğ olarak yemeği sever.Eeee nerede bu çocuğun yoğurdu, sütü, yumurtası?Nereden alacak vitaminleri?...İşte bu sebepten evde her zaman kurabiye ,kek falan olur.İçindeki yumurta, süt sade olarak yendiği kadar faydalı değildir elbet ama yine de anne yüreği!:) işte, bu şekilde hem doysun hem de ben tatmin olayım diye yapıyorum fırın mamulleri...

    Bu arada azar azar yaparım çünkü sevgili cins oğlum ikinci güne kalmış kurabiyeden pek hoşlanmaz.Yazarken bile şöyle düşünüyorum: 'acaba bir yerde hata mı yaptık?İmalat hatası gibi' yani...

   Tarif çok itibar görmüş bir tarif.Nestle Toll House'dan...Ağızda kıtır kıtır dağılan hafif sert kurabiye sevenlerdenseniz denemelisiniz...Tarifte ufak çapta değişiklikler yaptım.Mesela şeker miktarını düşürdüm.
    Bir de bu cookiler normalde yayvan olur ben normal Türk kurabiyesi kıvamında tombul yapsam nasıl olur diye birazını da dondurma kaşığı ile yuvarladım, sonuç gayet başarılı.Lakin düz olanlar daha kıtır kıtır cookie kıvamında oldu.(altta kırmızı kutudaki resim)

Malzemeler:
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
yarım tatlı kaşığı tuz
225 gr tereyağı  (oda ısısında)
1 su bardağı  tozşeker
2 yemek kaşığı esmer şeker 
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (vanilin değil)
2 yumurta
2 bardak çikolata parçacıkları




Hazırlanışı:
1- Unu bir kaba eleyin.Kabartma tozu,karbonat ve tuzu da ekleyip bir kenarda bekletin.
2-Tereyağı, şeker ve vanilya özütünü ayrı bir kapta nkrema kıvamına gelene kadar çırpın.
3-Yumurtaları teker teker ekleyerek iyice çırpın.
4-Unlu karışımı ve çikolata parçalarını da ekleyip un kaybolana kadar spatula ya da el  ile karıştırın.(Bu aşamada mikser kullanmayın)
5-Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye cevizden biraz büyük parçalar koyup, kaşık yardımı ile biraz düzleştirin.Çok bastırmayın, zaten pişerken de biraz yayılıyorlar.)
Tepsiye aralıklı dizin ki yayılınca birbirlerine yapışmasınlar.
6-160 derecede 10-15 dakika altın rengi olana dek pişirin.

Not 1 Unu daima kontrollü ekleyin,az olunca eklemek kolay da çok koyunca düzeltmesi zor.
Not 2 Ben  marketlerdeki sentetik olan toz vanilin kullanmıyorum.Onun yerine vanilya özütü ya da toz halindeki doğal vanilya kullanıyorum.Bunları bulamazsanız şeker kavanozuna aktarda bulabileceğiniz vanilya çubuğu atabilirsiniz veya bu çubuğu tatlılarınıza rendeleyebilirsiniz, çok güzel koktuğunu görecekiniz.
Not 3 Tarifte şeker miktarı daha fazlaydı ama ben çok tatlı sevmediğimden şeker oranını düşürdüm.
Not 4 Bu tariften yaklaşık 60 tane çıkıyor.
Not 5 Bu kadar çok not mu olur!


Her türlü soru ve butik kurabiye sipariş için:
bernisbayram@yahoo.com










2 yorum :

  1. Kurabiyeler harika görünüyor Yaziyi okurken yemis gibi oldum :)

    YanıtlaSil
  2. Birgün de birlikte yerin inş.

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)