Bu güzel amerikan servisler sevgili Hatice'nin hediyesi.Kendisi keçeden kesip hazırlamış.:)
Ben çok sık aşure yaparım, ayını zamanını pek beklemem yani.Ama zamanı gelmişken paylaşmak istedim.
Aşure (aşura) vakti.Aşura Arapça 'da 10 manasına gelen 'aşara' kelimesinden türemiştir.Yani Allah'ın 10 Peygambere 10 farklı ikram ve ihsanda bulunduğu mübarek bir ay:
1- Hz. Adem'in (as) tevbesi Aşure Günü kabul edilmiştir.
2- Hz.Nuh (as) gemisini Cudi Dağının üzerine Aşure Günü demirlemiştir.
3- Hz.İbrahim ateşten o gün kurtulmuştur.
4- Hz. Yakub'un (as), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
5- Hz.Yunus (as) balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
6- Hz.Eyyub (as) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
7- Hz. Yusuf kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan aşure günü çıkarılmıştır.
8- Allah, Hz.Musa'ya (as) aşure gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
9- Hz.Davud'un (as) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
10- Hz.İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.
Allah'ın ihsan ve kereminin bollaştığı, bolluk ve bereketin arttığı Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayıdır.Savaşın yasaklandığı haram aylardan biridir.Ayrıca Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından da kutsal sayılan bir aydır.
Şimdiye kadar çok değişik aşureler yeme fırsatı buldum.Belki bilmek isterseniz diye duyduklarımı bu kısma yazıyorum:
Kimisi içine incir koyuyor.İncir rengi karartıyor diye ben eklemiyorum.Sonra kararan aşurenin rengi açılsın diye süt ekleniyor.
Bazı yörelerde nişasta konuyor.Bunu kıvamı koyulaşsın diye yapıyorlar.Ancak buğday ve pirincin içinde zaten nişasta var ve kıvamı koyulaştırmak için fazlası ile yetiyor.Yani aslında hiç gerek yok...Yapmanız gereken pirinci haşlarken artan suyunu aşureye karıştırın buğdayın suyunu da atmayın.Zaten buğday durdukça şişip kıvam verecek.
Tüm malzemeleri önceden ayrı ayrı haşlayın.Tek tek haşlarsanız daha iyi olur.Üşenip birlikte haşlama yapmayın.
Bizde aşure biraz kıvamlı olur.Bazı yörelerde sulu oluyor.Hatta suyun içinde buğday, nohut yüzüyor bazı yerlerde.Dediğim gibi yöresel olarak değişiyor.
İçine pekmez de koyabilirsiniz.O zaman şeker ile tat miktarını dengelemelisiniz.Yalnız çok koyarsanız aşurenizin rengi kararabilir.
Aşure yaparken tüm malzemeleri kattıktan sonra şekeri ilave edin.
Ben geceden bekletmiyorum bakliyatları.Düdüklü tencerede her zaman pişirdiğim gibi pişiriyorum.Siz de normalde nasıl nohut, fasulye.. pişiriyorsanız öyle yapın.Benim düdüklüde 45 dakika pişmeye yetiyor.Ama bakliyatın cinsine, sizin yaşadığınız yerdeki rakıma göre pişirme süreniz değişebilir.Bazen A marka nohut 45 dakikada tam pişerken , b marka 30 dakika da yumuşayıp ezilebiliyor.Cinse göre yani...
Aşureniz artarsa dolaba koyun.Tekrar yemek istediğinizde kıvamının koyulaştığını göreceksiniz..İçine mutlaka sıcak su ve şeker ilave edin.Sadece sıcak su eklerseniz tadı azalır.Daha iyisi tencerede biraz su ve şekeri kaynatın (şerbet yapın) ve aşureye ekleyip kıvamını açın.
Hadi kolay gelsin...:)
Bu ölçü ile 7-8 litrelik 1 büyük tencere aşure çıkıyor. (30-35 normal kase)
Malzemeler:
3 su bardağı buğday (yaklaşık yarım kg)
Yarım su bardağı nohut (pişmeden önceki hali yarım su bardağı)
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı pirinç
Yarım portakal kabuğu (küçük doğranmış)
1 su bardağı kuru üzüm (100 gr) (çekirdeksiz sultaniye )
7-8 adet kuru kayısı
1 adet elma
Yarım ayva (küçükse 1 tane)
1 su bardağı fındık içi
2-3 adet karanfil
Yarım çay kaşığı tuz
2-3 su bardağı toz şeker
Süslemek için:
Fındık, ceviz, nar, tarçın, kuş üzümü, susam, hindistan cevizi vs
Hazırlanışı:
1- Aşurelik buğdayınızı , nohudu, kuru fasulyeyi akşamdan suda bekletin.Sabah suyunu süzerek tencerenize alın ve ayrı ayrı yumuşayana dek pişirin.Üzerinde biriken köpükleri alın.
Ya da benim gibi hiç akşamdan ıslatmadan direkt olarak düdüklü tencereye alın.Önce kuru fasulyeyi pişirin.Kenarda bekletin.Sonra nohudu pişirin.En son buğdayı düdüklü tencerede pişirip buğdayı tencerede bekletin.Tüm malzemeleri burada birleştirebilirsiniz isterseniz.Ortalama 45 dakika da pişiyorlar.
2- Haşlanan nohut ve kuru fasulyenin pişirme suyunu dökün.Pişen buğday, nohut ve fasulyeyi derin tencerede buluşturun.Üzerini 3 parmak aşacak kadar sıcak su ekleyin ve malzemeler iyice açılana kadar yarım saat daha kısık ateşte pişirin.Arada karıştırın dibi tutmasın.Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştırır ise azar azar sıcak su ekleyin.
3- Küçük bir tencerede ya da cezvede 5 dakika kadar diğer malzemeleri ayrı ayrı pişirin. Önce pirinci yıkayıp üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ile haşlayın.Artarsa pirincin nişastalı suyunu dökmeyin, direkt aşureye katın.Sonra üzümleri çok az su ile pişirin.Eğer suyu kaldı ise üzümlerin mat suyunu dökün.Pişince üzümleri tabağa alın.Minik küpler halinde doğradığınız ayvaları pişirin.Minik küpler halinde doğranmış elmayı pişirin.Portakalın kabuğunu iyice yıkayın ve küçük doğrayıp pişirin.(aşureniz mis gibi koksun diye) Pişirdiğiniz meyvelerin suyu kaldıysa dökmeyin aşureye suyu ile ekleyin, vitamini kaybolmasın.
4- Tüm pişen iç malzemeleri bakliyat olan tencereye ekleyin.Şekeri ilave edin.Damak tadınıza göre arttırabilirsiniz.10 dakika kadar pişirin.Dilerseniz gül suyu ekleyebilirsiniz bu aşamada.
5- Kaselere paylaştırın.Süsleyerek ister ılık ister soğuk servis yapın.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)