27 Nisan 2015 Pazartesi

İRAN ÜZÜMÜ (ZEREŞK) ÇORBASI




    İran üzümü,(diken üzümü, karamuk, zereşk) çorbası
    Aslına bakarsanız ne İran'a gittim ne de İran çorbası gördüm:) Bir süre önce anneme bir arkadaşı kırmızı ekşimsi kuşburnuna benzeyen minik üzüm kurusu getirmiş.Bizde pek bilinen bir tür değil kendisi.Annem ekşi tada bayılan bana ikram etti ben de poşeti ile kapıp eve getirdim.Biraz yedim sonra acaba bu yediğim ne olaki diye düşündüm.Yakınlarda aktar da yok.Sonra resimlerini çektim bu minişlerin ve whatsapp'tan gönderdim.Hemmen cevap geldi.İran üzümü deniyormuş, diğer adı da zereşkmiş.Aydan dedi ki bunun çorbası süper olur.Hımm ekşi ekşi denemek lazım dedim tarifi aldım ve ta ta taaa!

    Tadı ekşimsi...Çorbaya 1 yemek kaşığı kadar ekledim.Çok bariz ekşi yapmadı çorbayı.Az limon eklenmiş gibi yani gayet güzel.Aslında zereşk yoksa (malum her evde bulunmayabilir) pestil de aynı işi görüyormuş.



    Zereşk esas pilavlarda kullanılıyor.Çorbada havucun tatlımsı hali ile bu üzümün ekşimsi hali birleşince ayrı bir lezzet çıkıyor ortaya.Pilavda ise safranla birleşince hoş bir tat oluyormuş.Tavukla da çok yakışıyormuş.Denemedim henüz.

    Zereşk (Zereshk) ismi Farsça.İngilizce adı 'berberis vulgaris'.Türkçe'de 'karamuk, diken üzümü, ekşimen,İran üzümü ve kadın tuzluğu olarak biliniyor.Ana vatanı İran...C vitamininden çok zengin.Meyvesi bazı ülkelerde tıpta tedavi amaçlı kullanılıyormuş.


Bu malzemeden 4 kişilik çorba çıkıyor.Siz kişi sayınıza göre malzemeyi ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:
2 adet patates 
2 adet havuç
1 yemek kaşığı zereşk (İran üzümü) 
1-2 yemek kaşığı tel şehriye (haşlanmış buğday da olur)
Salça
Zeytinyağı ,tereyağı
Et suyu ya da su
Tuz, kekik
Üzerine dilerseniz kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:
1- Patates ve havucu yıkayıp soyu küp küp doğrayın.Çorbada diri kalmaması için 5-10 dakika küçük bir tencerede haşlayın.

2-Ayrı bir tencereye yağları alın.Isınınca salçayı ekleyip karıştırın.Yeterince et suyunu ekleyin.Kaynamaya başlayınca haşlanan patates,havuç ve tel şehriyeyi ilave edin.İran üzümünü ekleyin.Tuz ve kekik ilavesini de yapın.Bir taşım kaynatın.Çorbanız hazır.

Afiyet olsun.

1 yorum :

  1. Zereşk çok güzel ekşimsi tadı olan bir meyve. Türkiye 'de pek bilinmiyor ama sanırım yaygınlaşacak. Lokuma, tatlılara, keklere, pilava girdiğini gördüm ama çorbasını ilk defa görüyorum. ilginçmiş.

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)