Biz İzmir'liler gevrek deriz aslında ama o gevrek biraz daha farklı oluyor diye simit diye başlık açtım.Gevreğin mayası ve pişiriliş şekli farklıdır.Bu simitin dışı çıtır içi yumuşacık, sütlü simit diye satılanlarla aynı.Normalde pazar kahvaltımız hep gevrek ile olsa da malum şartlardan dolayı dışarı çıkamadığımız için simit yapmayı tercih ettim.Hepimiz çok beğendik.İşte tarifi:
Bu tariften 9-10 tane simit çıkıyor.
Fırını ısıtmaya başladığınızda ısıya dayanıklı kaba su koymayı unutmayın.
Malzemeler:
1 çay bardağı ılık süt (125 ml)
1 su bardağı ılık su (250 ml)
Yarım çay bardağı zeytinyağı (veya sıvıyağ)
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket kurumaya
1 tatlı kaşığı tuz
4,5 su bardağı un (250ml)
Dışına:
1 su bardağı su
Yarım çay bardağı pekmez
1,5 su bardağı kadar kavrulmuş susam
Hazırlanışı:
1- Yoğurma kabına ılık su, ılık süt, şeker ve maya, tuz ve sıvı yağı alıyoruz.Birkaç dakika bekletip üzerine eleyerek unu ekliyoruz.Önce 4 su bardağını ekleyip yoğurmanızı sonra kalan unu yavaş yavaş ve gerekirse eklemenizi öneririm.Her un farklı çünkü.Yumuşak bir hamur olmalı.Gerekirse sıvı yağ ile elinizi yağlayıp hamuru ttoparlayın.Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
2- Tezgaha alıp 18 ya da 20 beze yapın.Bezelerin her birini rulo şeklinde uzatın ve ikisini birbirine örgü biçiminde sararak simit şeklini verin ve uçlarını birleştirin.
3- Suyu pekmezle karıştırıp kaseye alın.Susamı da tabağa alın.Hazırladığımız simitleri önce pekmezli suya sonra da susama batırıp yağlı kağıt serili tepsiye alalım.10 dakika kadar da böyle bekletin.
4- Öncden ısıttığınız 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Yapanlara afiyet olsun...
Elinize sağlık çok lezzetli görünüyor
YanıtlaSil