21 Ekim 2014 Salı

ELMA SİRKESİ YAPIMI




   Mucizevi iksir de denebilir sirke için.Tıpta şifa olarak bile kullanılmış eskiden.Üstelik hazırlamak hiç zor değil, elma tüketiyorsanız koçanını ve kabuklarını kullanarak da hazırlayabilirsiniz.Hem %100 doğal sirkeniz olur hem de kendiniz üretmenin verdiği zevki yaşarsınız:)
   Meyve suyunun fermantasyonu ile kendi maya sineğini ortaya çıkararak oluşan bir mucizedir sirek.

   Bağışıklık sistemini güçlendirip pek çok hastalığa karşı korumasının yanı sıra enerji ve canlılık verir.Ayrıca iyi bir dezenfektandır...Saçınız taranmıyorsa ya da parlamasını istiyorsanız yumuşatmak için sirke ile durulayın.(Miktarı abartmayın sonra ekşi kokma ihtimaliniz var)... 

   Cilde çok iyi geliyor.Sivilce, akne yok ediyor.Tonik niyetine sürülüyor.

   Bulaşık makinenizin parlatıcı gözüne koyarsanız bulaşıklarınızın şaşırtıcı derecede parladığını görürsünüz.vs vs o kadar çok yararı var ki.Hatta üzüm sirkesinin (yakında onunda tarifini vereceğim)şerbeti bile yapılıyor.Yıllar önce bir restoranda sirkencübin diye bir içecek getirdiler.İçinde ne olduğunu sorunca sirke ,su ve bal dediler.Eh içelim bari yeniliklere açık olmak lazım dedim, hiç beklemediğim kadar leziz bir şerbet ile karşılaştım.Sonradan Mevlevi mutfağına ait bir lezzet olduğunu, şifasının yıllar önce keşfedildiğini de öğrenmiş oldum(öğrenmenin yaşı yok)



   Ama elbette tüm bu faydaları doğal yolla fermente edilen sirke ile yakalarsınız.Fabrikasyon olan askorbik asit ve boya ihtiva edenlerle değil.Üstelik yapması o kadar basit ki.Su ,kavanoz, elma ve şeker ya da bal lazım.Bu kadar.

   O kadar çok değişik tarif duydum ki şimdiye kadar.İçine nohut,bulgur, ekmek vs koyanı var..Ben bunları koymuyorum.Annemden ve babaannemden gördüğüm gibi yapıyorum.Formül çok basit.Su, elma ve bal (ya da şeker)İşte bu.



   İşlem sırasında kavanozun kapağı sıkıca kapatılmamalıdır.Bir tülbent ile bağlayabilir veya kapağı sıkmadan yalnızca üzerine oturtabilirsiniz. (hava ile temas etmeli)

   Her şey yolunda ise 40 günün sonunda sirke anası denen deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur.Bu beyaz kısmı alıp bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.Üzerinde sirke sineği oluşabilir.Dert etmeyin gayet normal.Hatta iyi de.Sonra kayboluyorlar.




5 lt.için ölçü:

Malzemeler:
İstediğiniz kadar elma
1 kavanoz (sağlığınız için plastik değil cam tercih etmenizi öneririm.)
2-3 yemek kaşığı bal ya da yarım çay bardağı şeker veya pekmez(arttırılabilir)

Hazırlanışı:
1- Elmaları yıkayın.Kabuklarını soymadan 4 e bölün.Kavanoza yerleştirin.Suyu ve şekeri ya da balı ilave edin .(Ben kavanozun yarısına kadar su ve şekeri koyup elma yedikçe artan kısımları bu suya atıyorum.Çöpe gideceğine sirke oluyor) Kavanozda biriktirmeye başladıktan bir kaç hafta sonra sirke kokusu yavaş yavaş gelmeye başlıyor.

2- Kapağını sıkmadan hava da alacak şekilde kapatın ya da tülbent ile örtün. 4-5 ay kadar bu şekilde pek ışık almayan bir yerde bekletin. Üzerine sirke sinekleri oluşmaya başladı ise ve kokusu yayılmaya başladı ise bu iş tamam demektir. Eğer 4 ayın sonunda bu belirtiler yoksa sakın dökmeyin.Biraz daha bal ve şeker ilave edip beklemeye devam edin.Sonunda mutlaka oluyor.

3- Sirkeniz olduğunda temiz bir tülbentten süzün.Elma posalarını atın.1 kaşık daha bal ilave edin.Biraz bulanık olursa sorun değil.Çoğu zaman kavanozun dibinde bir tortu oluşuyor.İhtiyacınız olduğunda fazla hareket ettirmeden bir kepçe ile sirkeyi alırsanız tortu dibinde kalmaya devam eder.

Son olarak sirke ne kadar uzun süre beklerse o kadar etkili olur...

Kolay gelsin

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)