13 Mayıs 2015 Çarşamba

KARBONATLI EKMEK (mayasız ekmek)

 



SODYUM BİKARBONATLI EKMEK

Karbonatlı ekmek nam-ı diğer karbonatlı İrlanda ekmeği.

   Duydunuz mu bazı kabartma tozlarının içinde 'sodyum alüminyum sülfat 'varmış! Alüminyum sağlığımız için pek istenmeyen bir madde...Bunu okuyunca hemen kabartma tozu paketimin arkasını okudum.Neyse ki benim kullandığım markanın arkasında yazmıyordu.Ama ya diğerleri?

   30 yıl önce yapılan araştırmalarda Alzheimer hastalarının beyinlerinde yüksek oranda alüminyum bulunmuştu.Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklarda alüminyumdan kuşkulanılıyor ama araştırmalar halen sürüyor, kesin değilmiş.Yine de tedbirli olmakta fayda var.Alüminyum kimyagerlerin aktif dedikleri, sitrik asit ya da domateste bulunan diğer organik asitlerden kolayca etkilenir.Aslında domates, salça ve benzeri asitli yiyecekler madeni, metalik bir tat verecek derecede eritebildiği için pişirmede alüminyum tencere kullanmamak gerekir.Yıllar önce bir tanıdık salça yapmışt.Salçayı alüminyum tepsilere yaymış ve 40 derece sıcağın altında günlerce alüminyum tepsilerde bekletmişti.Salçaları hazır olup, kavanoza aktaracağı gün tesadüfen oradaydım.Kavanoza aktardığında tepsinin salçaya değen taban kısmının simsiyah olduğunu ve sanki asit dökülmüş gibi olduğunu görmüştüm...

   Normalde kabartma tozunu evde mi yapsam diye düşündüm.Genellikle içinde krem tartar, karbonat ve hamurun nemini alsın diye biraz nişasta bulunuyormuş.En kısa zamanda deneyeceğim.Yazarım buradan. (2 ölçü krem tartar, 1 ölçü karbonat ve 1 ölçü mısır nişastası şeklindeymiş.)


   Klasik Sodalı ekmeğin yani İrlanda ekmeğinin içinde un,karbonat,tuz ve buttermilk vardır.Buttermilkin içindeki asit karbonat ile tepkimeye girerek ekmeğin kabarmasını sağlar.
Tabii herkesin kendine göre bir sodalı ekmek yapışı var.Kimisi kuru üzüm veya yaban mersini, kimisi kimyon tohumu kimisi de sade yapıyor.Ekmek içinde farklı tatlara alışkın olmadığımdan ben sade pişirdim.

   İçine biraz tereyağı ve yumurta ilavesi ile de Amerikan versiyonu ortaya çıkıyor.

   Fırından çıktığı an enfeess.Ama en fazla 1-2 gün içinde tüketilmeli.Çünkü karbonatlı ekmek çok çabuk kuruyup sertleşiyor.En iyisi pişirildiği gün bitirilmesi...Bana sorarsanız mayalı ekmek daha lezzetli:)




Malzemeler:
2 su bardağı beyaz un
2 su bardağı tam buğday unu  
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı karbonat (sodyum bikarbonat)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yumurta (çırpılmış)
1-1,5 su bardağı buttermilk 
Dilerseniz kuru üzüm ya da kimyon tohumu.(ben kullanmadım)

Buttermilk için: (en basit versiyonu)
1 su bardağı ılık süte 1 yemek kaşığı dolusu taze sıkılmış limon suyu ekleyin.Oda ısısında 5-10 dakika bekleyin ve kesilince tahta kaşık ile karıştırın.

Hazırlanışı:
1-Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.

2- İki unu da eleyerek yoğurma kabına alın.Tuz, şeker, karbonatı ekleyin.Oda sıcaklığındaki tereyağını da ekleyin.Karıştırın.

3- Hamurun ortasına çukur açın.Hafifçe çırpılmış yumurtayı ve buttermilki çukura dökün ve yoğurun.Cıvık olursa un ekleyin..Hamuru mayalı hamurdaki gibi çok fazla yoğurmayın.Malzemelerin bütünleşmesi yeterli.

4- Hamuru ister kalıba ister yağlı kağıt üzerine yerleştirin.Üzerine keskin temiz bir jilet ile ya da keskin bir bıçak ile çentik atın. yuvarlak ya da uzunlamasına şekil vererek ısınmış fırına verin.
35-40 dakika pişirin.

1 yorum :

  1. Buttermilk nereden bulacagiz? Yogurt suyu az ayran ve sut karistiracagim ben.

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)