14 Ekim 2015 Çarşamba

MAYALI PEKMEZLİ SİMİT




MAYALI PEKMEZLİ SİMİT


   Sevgili Gizem Koçak'ın tarifidir.Sevgilerimi gönderiyorum kendisine:)

   Biz İzmir'liler gevrek deriz ve simit yerine gevrek demeyi de çok severiz.Çekirdek değildir o çiğdemdir mesela...Kumru vardır bir de.Bu simidin tadı kumruyu ve hani fırınlarda sütlü simitler satılıyor ya onlara benziyor.

   Gizoş yazın bizi kahvaltıya davet etmişti.Çok yoğun çalışmasına rağmen mükellef bir kahvaltı sofrası hazırlamıştı.Hala unutamam.Masada bir de bu simitlerden vardı.Sayısını hatırlamıyorum ama 3-5 tane yemiştim.Utanmasam da devam ederim yani.Çok dozunda şeker ayarı vardı ve yumuşacıklardı.Denenecekler listemde uzun zamandır beklerken aklıma geldi dün.Hemen giriştim.

   Acayip güzel oldular.2 tepsi aynı gün bitti.Ertesi gün tazeliği koruyor mu diye 1 tanesini ayırmıştım.Mayalı olduğundan sertleşir mi diye görmek istedim ama ertesi gün de aynı yumuşaklıkta ve enfesti.Kısacası simit tarifi arıyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm.

Aşağıdaki tariften 2 fırın tepsisi çıktı.

Malzemeler:
3,5 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pekmez
1,5 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzerine sürmek için:
1 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı su
1 su bardağı kavrulmuş susam



Hazırlanışı:
1- Tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alın.(Unu eleyerek ilave etmeyi unutmayın.) İyice yoğurun.Üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat kadar mayalanması için kenarda bekletin.

2- Susamı bir tavada kısık ateşte kavurun.

3- Hamur 2 misli olunca hazır demektir.İstediğiniz büyüklükte simit şekli verin.Simitleri önce sulu pekmez karışımına bandırın sonra da kavrulmuş susama.Tepsi mayası için yarım saat de tepside bekletin.

4- 180 derecede önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin.15 dakika gibi bir sürede pişiyor.Dikkat edin sertleşip yanmasınlar.

Sonra afiyetle yiyin...

Afiyet olsun.

1 yorum :

  1. Mehtap hanımın tarifleri insanı "bugün ne yemek yapsam" derdinden kurtarıyor gerçekten. Severek takip edip herkese öneriyorum.

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)