9 Ekim 2015 Cuma

PAZILI VE KURUTULMUŞ DOMATESLİ KİŞ






 PAZILI VE KURUTULMUŞ DOMATESLİ KİŞ ve Küçük Prens

   Hayırlı cumalar öncelikle...
   Tarif olarak hamur işi konusunda tek geçtiğim Michel Roux'nun tarifini kullandım.Pizza, tatlı ve kiş gibi denemelerim oldu tariflerinden ve sonuç hep mükemmeldi.Bu da 'Pate Brisee' hamuru.Normal tart hamurundan az farklı.

   Geçen hafta 'Küçük Prens'e gittim.Normalde çocuklarla sinemaya girdiğimde kulaklıkla son ses müzik dinler ,telefonda oyun falan oynarım.Yani çizgi filmler bazen sıkıcı olabiliyor ya o yüzden..Aslında 'Ters Yüz'ü  seyretmiştim biraz...Teması vardı çünkü.

   Bu kez de müziğimi hazırladım kulağıma taktım ama biraz da filme gözüm kaydı, sonra tamamen müziği kenara bıraktım ve seyretmeye başladım.Endişe yok filmi elbette anlatmayacağım burada.Zaten 'Küçük Prens' kitabını okumuştum ve değişik ve hoş gelmişti de filmi de oldukça başarılıydı.Fazla karakter yoktu.Anlatılmak istenen gayet açıktı ve en önemlisi çizgi filmin bir teması vardı.Seslendirme oldukça iyiydi.

   Gittiyseniz bilirsiniz ikinci bölümde yaşlı adam hastaneye kaldırılıyordu.Orda başladım ağlamaya...İçimden yanında çocukların var ağlama falan desem de boşş.Sonra filmin sonuna doğru artık neredeyse hüngür hüngür ağlıyordum.Çaktırmadan baktım da 7 yaşındaki kızım da duygulanmıştı.(Ağlamayı saklamamın nedeni asla utandığım için değil tersine ağlamanın kadın erkek farketmez çok insani bir duygu olduğunu düşünürüm ama annelik işte, sağlam, güçlü falan gözüküceğim ya!)

   Filmden çıkınca da konuştuk biraz film üzerine.Neler anladığını merak ettiğimden sorarım böyle...Kısacası verilmek istenen mesaj gayet açık ve net olan enfes bir çizgi filmdi.Gitmediyseniz tavsiye ederim.Çocuğunuz olması şart değil, sinemadaki seyircilerin çoğu çocuksuzdu!
İçinizde bir çocuk varsa bu filme gitmelisiniz.



Malzemeler:
250 gr. un (1+3/4 cup) un
150 gr. tereyağı (2/3 cup)
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 fiske toz şeker
1 yemek kaşığı soğuk süt (1 tbs)
1 yumurta

Üzeri için:
2 bağ pazı (ya da ıspanak)
1 orta boy soğan
1 avuç kurutulmuş domates
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı biber...
1 kutu sıvı krema
1 yumurta
1 su bardağı beyaz peynir ve kaşar peynir rendesi karışımı

Hazırlanışı:

Üst kısmı için:
Pazıları yıkayın.Orta boyutta kesin.Tencereye zeytinyağını dökün.Yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip çevirin.Küçük doğranmış sarımsağı ilave edin.Kurutulmuş domatesleri küçük küçük doğrayıp ekleyin.(kuru domatesler bazen çok tuzlu olabiliyor, öyleyse sıcak suda bekletip tuzunun gitmesini sağlayın.)

Pazıyı da ekleyin.Tuz, karabiber ve istediğiniz baharatlarla tatlandırın..Altını kısın.Hiç su eklemeyin.Pazı kendi suyunu bırakacaktır.5 dakika kadar pişirip pazılar ölünce :) ocağı kapatıp soğuması için kenara alın.

Ayrı bir yerde yumurta ve kremayı çırpın.İçine peynir rendesini ilave edip dolaba kaldırın.

1- Tereyağını küçük küpler halinde kesin.Biraz yumuşayana kadar kenarda bekletin.

2- Karıştırma kabına unu, tereyağı,şekeri,tuz ve yumurtayı koyun.Parmak uçlarınızla karıştırın ve soğuk sütü ilave edin.Hamuru toparlayıp stretch filme sarın (ya da buzdolabı poşetine koyun.)

3- Hamuru buzdolabında en az 2 saat bekletin.

4- Hafifçe unladığınız tezgahta hamuru 3 mm kadar incelikte açın.Hamur ilk başta sert gibi olsa da zamanla açması kolaylaşıyor.

5- İncecik açtığınız hamuru 26 cm tart kalıbına yayın.(Ya da 6 tane küçük tekli tart kalıpları da olur.)Parmak uçlarınızla hamura bastırıp kalıbın şeklini almasını sağlayın.Kenarlarını düzgünce kesin.

6- Çatalla hamurun ortasına delikler açın ki kabarmasın.Hamuru tekrar buz dolabına koyun ve 2 saat kadar dinlendirin.Amaç hamurun çekmemesi.

7- Fırını önceden 180 derece ısıtın.Hamurun üzerine yağlı kağıt serin.Üzerine 2 avuç kadar bakliyat doldurun.(nohut, fasulye vs) Böylece ortası dümdüz kalıp kabarmayacak.

8- 25-30 dakika bu şekilde pişirin.Çok pişirmeyin ki tekrar piştiğinde kenarları yanmasın.

9- Pazı suyunu bırakmışsa suyunu sıkın.Ilımış olan tartların üzerilerine kaşıkla pazılardan koyup düzleştirin.Yumurta, peynir ve krema karışımını da üzerine dökün.Sıcak fırına verip 10-15 dakika kadar yani üzeri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)