22 Haziran 2016 Çarşamba

EV YAPIMI TAZE KREMA (creme fraiche)





TAZE KREMA (Creme fraiche)

   Ülkemizde fazla bilinmeyen fakat özellikle  Fransız mutfağında çok kullanılan bir krema türü taze krema.

   Taze krema, ekşi kremanın biraz daha koyu ve azıcık tatlımsı versiyonu.Eğer tatlandırmak isterseniz kullanmadan hemen önce biraz şeker ekleyebilirsiniz.

   Peki nerelerde kullanılabilir? Çorbalarda, kek ve pasta yapımında,soslarda vs...
Mesela sebze çorbasına ocaktan alamaya yakın 1 yemek kaşığı taze krema eklenirse lezzeti ve derinliği arttırabilirsiniz.Pasta ve keklerde bazen kullanılır.Kekin dokusunu değiştirir.Soslara eklenirse hem yoğunluk verir hem de ipeğimsi olmasını sağlar.

   Bunun temel nedeni taze krema da canlı bakteri ve enzimlerin olmasıdır.Süt kremasında UHT oluş sayesinde bu özellik kaybolmuştu ve aynı güzel dokuyu vermez.

   Taze kremayı meyveli tatlıların yanında kaymak gibi servis yapabilirsiniz.Yani tatlının yanında hafif ekşimsi krema bence gayet güzel dengeleyecektir.Benim gibi krem şanti sevmiyorsanız alternatif olarak taze kremayı kullanabilirsiniz.

Not:Uht süt yerine taze süt ya da günlük süt kullanmalısınız.Kremayı yaparken bir gece dışarda beklemesinin zararlı olup olmayacağı sorulan sorular arasında.Ancak sirkedeki asit bakteri oluşumunu engelliyor ve hiç bir tehlike oluşmuyor.



Yapılışı:
250 ml için:

200 ml krema
50 ml kefir ya da buttermilk (buttermilk tarifi aşağıda)

Hazırlanışı:
1- Temiz bir cam kavanoza kremayı ve kefiri koyun.Kaşıkla karıştırıp ağzını hafiçe kapatın.

2- Oda sıcaklığında (21 ile 27 derece arası) 24 saat  fermente olması için bekletin.Ben gece hafifçe mutfak havlusunu kavanozun etrafına doladım.

3- Süre sonunda taze kremanız koyulaşacak ve tadı da hafif ekşi olacak.Kavanozun kapağını iyice kapattım buzdolabına kaldırabilir ve gerektiğinde kullanabilirsiniz.2 hafta bozulmadan buzdolabında bekleyebiliyor.


Buttermilk yapmak için:
1 bardak ılık süte 1 yemek kaşığı limon suyu (beyaz sirke de olur.) ekleyin.Oda ısısında 5-10 dakika bekletin.Kaşıkla karıştırın. Görüntüsü kesilmiş süt gibi oluyor.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)