TAVADA LAVAŞ EKMEK(BAZLAMA)
Bugün kandil.Tüm İslam aleminin Regaip kandilli mübarek olsun...
Aslında bu bloğu sadece butik kurabiye siparişi ve kurabiye tarifleri için açmıştım ancak bugün okullar tatildi.Çocuklar evde olunca sadece ekmek yapabildim.
Bu ekmeği yıllardır yaparım.Hatta şöyle söyleyeyim 5 senedir eve fırından ekmek almadık.Hep bu ekmeklerden yaptım.Hem daha sağlıklı hem de hamurla oynaması zevkli diye olabilir.Annem bu ekmeği bahçesinde sacda yapar o zaman tadına doyum olmaz, tek seferde 4-5 tane yediğim çok olmuştur.
Sıcakken üzerine Sevgili Gülçin Hanım'ın gerçek köy tereyağı,biraz peynir ve sıcak bir çayla tadına doyum olmaz.Denizli'de bu ekmeğe zeytinyağı ve kırmızı biber döküp dürüm yaparak yerler...
Sacda odun ateşinde yapılanı makbul olsa da ben tavada yapıyorum.Bahçemde çiçek ve ağaçtan yer kalmadığından ocak yaptıramadım...
Edit 1: Bu arada hamurunuz arttıysa derin bir kaseye hamurunuzu koyun ve stretch film ile kaplayın,böylece dolapta 2-3 gün bekletebilirsiniz.Kaseyi derin tutun çünkü hamurun mayalanma süreci dolapta da devam edebilir ve hamurunuz taşabilir.
Edit 2: Ekmeğinizi yaptıktan sonra 2-3 gün tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.Bunun için ekmekleri pişirdikten sonra pamuklu bir havlunun üzerine yayarak koyun.15-20 dakika sonra ekmekler soğuyunca pamuk havlu veya bez ile üzerlerini bohça yapar gibi kapatın ve poşete koyup buzdolabına kaldırın.Yiyeceğiniz zaman tost makinesinin arasına koyduğunuzda taptaze olacaktır.Bu şekilde 2-3 gün daha uzun ömürlü olur ekmekcikler:)
LAVAŞ EKMEĞİ
Un, su tuz ve maya.
Hazırlanışı:
Maalesef el alışkanlığı olduğundan ölçü veremeyeceğim.Ama püf noktaları şöyle:
Yoğurma kabınıza önce beyaz unu, sonra da ekmeğe yumuşaklık vermesi için az miktarda tam buğday ununu eleyerek ekleyin.
Sonra içine ılık suyu yavaş yavaş dökün.1 kilo una yaklaşık 1 su bardağı su gider.1 tatlı kaşığı tuz ve yine 1 tatlı kaşığı mayayı da ekleyip yoğurun.
Hamur sert olsa da toparlanmaya başlayınca su eklemeyi bırakıp yoğurmaya devam edin.Hamur yoğruldukça özdeşleşecektir.
Üzerini kapatıp ılık bir yerde 2-3 saat mayalanması için bekletin.
Kabardığında hamur hazırdır.
Teflon ya da seramik tavanızı ısıtın.Tava çok sıcak olmalı.Soğuk tavada aynı randımanı alamazsınız.Ekmeği merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve arkalı önlü pişirin.İşte bu kadar...
Afiyet olsun...
Sevgiyle kalın.
butik kurabiye ve pasta sipariş için:
bernisbayram@yahoo.com
Bazlama ekmeğini denedim çok güzel. Butik kurabiiyeler çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilSevgilerle, AYDAN.
Aydan'cım deneyip beğenmene çok memnun oldum..Bizimle paylaştığın için çok teşekkürler...Afiyet olsun.
YanıtlaSilMehtapcim bazlama ekmegini hem yemis hen de denemis biri olarak cok lezzetli ve saglikli buluyorum diger tariflerini gordukce hemen yapasim geliyor zaman buldukca hepsini deneyecem hepside birbirinden guzel gorunuyor ellerine saglik
YanıtlaSilMehtapcim bazlama ekmegini hem yemis hen de denemis biri olarak cok lezzetli ve saglikli buluyorum diger tariflerini gordukce hemen yapasim geliyor zaman buldukca hepsini deneyecem hepside birbirinden guzel gorunuyor ellerine saglik
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Kamile'cim güzel yorumun için.Deneyip buraya yazarsan çok sevinirim.
YanıtlaSilMerhaba Mehtapcım, eşim bazlama ekmeğini çok seviyor birkaç gün önce başka bir tariften yaptım olmadı ama bugün senin bizimle paylaştığın tarifi yaptım eşim bayıldı eee erkeğin kalbine giden yol midesinden geçermiş :)) hatta ümitsizlikle ekmek alma yapıyorum dememe rağmen ekmek almış ama aldığı ekmeklere dokunmadıbile :))) Paylaşımların için teşekkürler saddetimize katkıda bılunuyorsun bilesin sevgiler...(yasemin).
YanıtlaSilYasemin'cim, yazdıkların beni nasıl mutlu etti bilemezsin.Tarif benden ama tarifi uygulayan da, lezzeti yakalayan da sensin.Deneyip paylaştığın için teşekkür ederim.Ellerine sağlık, afiyet olsun :)
Sil