5 Temmuz 2014 Cumartesi

KIRMIZI ERİK REÇELİ






 
    Yine bahçeden kendim topladığım kırmızı erikler ile hazırladığım reçel var.Ama bunlar annemin bahçesinden...Erik...Bence dünyanın en güzel meyvesi.Haftalarca sadece yeşil erik yesem bıkmam o derece yani.Yapımı çok kolay ve rengi muhteşem, tadı enfes erik reçelini nasıl yaptığımı aşağıda anlattım.Deneyip paylaşırsanız çok memnun olurum.

Ben çok tatlı sevmediğimden az şeker kullandım.Siz artırabilirsiniz.

    Ama ramazan münasebeti ile çok sevgili Filiz'in gönderdiği maili aktarmak istedim.Benim çok hoşuma gitti.

    Bunları biliyor muydunuz ?
    -Yemeğe tuz ile başlanırsa beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşturduğunu ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önlediğini...
    -Yemek yerken yerde oturarak sol ayağı katlayıp sağ ayağı karna çekerek oturulup yenildiğinde, su ile doldurulmuş balon şeklinde olan midenin çıkış kısmını kapatarak yenilen gıdanın tam sindirilmeden bağırsaklara kaçmasını önleyeceğini ve mide dolunca da doygunluk hissi vererek çok fazla yemeden kalkılacağını...

   -Yemek yerken yemeğin ortasında su içildiğinde içilen suyun yenilen gıdaların sindirilmesine, gerekli vitaminlerin emilmesine katkıda bulunduğunu ve midede doygunluk hissi vererek az yemeğe vesile olduğunu...

   -Oturularak ve en az 3 yudumda içilen su, dil ve ağız bölgesinde daha fazla duraksadığından tükürük bezleri için gerekli olan suyun emiliminiz arttırıp antibakteriyel ve antioksidan etkiye sahip tükürüğün salgılanmasını artırarak ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğunu...

   -Uyurken sağ yana dönüp yatıldığında solda olan kalbimizin daha rahat çalışmasına neden olarak , kalbi yormadan dinlenmiş bir vaziyette kalkılabileceğini....

   -Tuvalete girerken sol ayakla ilk adım atıldığında kaygan olan zeminde ayağın kayması durumunda sola göre daha güçlü olan sağ ayağın düşmeyi engelleyerek vücudu dengelediğini...

   -Banyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmenin kan dolaşımını hızlandırıp sıcak sudan dolayı genleşmiş olan damarların içindeki kanın aktivasyonunu artırarak tansiyon düşüklüğünü önlediğini ve savunma mekanizmasını güçlendirdiğini...

   -Kesintisiz uyunan uzun gece uykularının, damarlarda vazodilatasyona neden olduğunu, uyku ortalarında kalkıp el yüz yıkamak (ör: abdest almak)  az yorucu egzersiz yapmanın (ör: teheccüd namazı) vazodilatasyonu engellediğini ve daha zinde kalkılabileceğini ...

    Bütün bunların , 1600 sene evvel Peygamberimiz (s.a.v) in yaptığı ve ümmeti için de tavsiye ettiği sünnet-i seniyyeler olduğunu...biliyor muydunuz?

                         

Malzemeler:
1 kg kırmızı erik
3 su bardağı (600 gr. şeker) Şeker miktarını arttırabilirsiniz.
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Hazırlanışı:
1-  Erikleri yıkayın ve ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.Dilimler halinde kesin.

2- Derin ve tercihen kalın tabanlı bir tencereye önce erikleri üzerine de toz şekeri döküp 1 gece veya 7-8 saat bekletin.Ben tüm reçelleri bu şekilde yapıyorum.1 gece şekerle bekleyen meyve kendi öz suyunu salıyor , extra su eklenmiyor.Daha lezzetli oluyor.Ayrıca bozulma süresi de uzuyor.

3- Ertesi gün suyunu bırakmış olan erikleri ocağa alıp pişirin.Üzerinde biriken köpükleri tahta kaşık ile alın.5 dakika bu şekilde pişirdikten sonra erikleri bir kevgir ile başka bir kaba aktarın.Reçelin suyunu 20-25 dakika daha koyulaşana dek pişirin.Limon suyunu sıkın.Süre sonunda erikleri yine tencereye alın ve 1-2 dakika sonra ocağı kapatın.

4- Ben güneşte 1 gün bekletip öyle kavanoza koyuyorum.Hem rengi daha güzel oluyor hem de güneş pişiriyor.Ama böyle imkanınız yoksa direkt sıcakken kavanoza koyup,kavanozu ters çevirip 1 gece bu şekilde bekletebilirsiniz.Buzdolabında ya da serin, güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)