4 Eylül 2014 Perşembe

İZMİR LOKMASI TARİFİ




     Merhabalar;
      'Less is more'...Ne kadar az malzeme o kadar doğru tat denebilir bu lokma için. Yani yoğurt, süt vs ye gerek yok ekmek hamuru gibi sade bir hamur olmalı.Bir de ben minicik toplar yaptım standardın dışına çıkıp.Daha sevimli oldular bana göre...Şekillendirme işi size kalmış...

Kızartma yağı olarak neyi kullanıyorsunuz?Pek kızartma yapmıyorum ben-nadirdir- ama hep zeytinyağı kullanırım.Hatta kek, kurabiye falan sıvı yağ gerekiyorsa zeytinyağı ile yaparım.


Zeytinyağı antioksidanlardan çok zengindir ve kalp hastalıklarına karşı koruyuculuğu önemli oranda antioksidanlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Ama biz onu ısıttığımız zaman, rafine zeytinyağı elde ettiğimiz zaman, bu unsurları geniş ölçüde kaybediyor. O yüzden mümkün mertebe sızma zeytinyağı kullanmalıyız ve çocuklarımıza da bu tadı alıştırmamız lazım.
İkinci temel hatamıza geçmeden birincisi olan yağ seçimini özetlersek, daha Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinin Trabzon bölümünde, hamsinin zeytinyağı ile kızartıldığının tarifi vardır. Sen 500 sene önce bu topraklarda bunu biliyordun. Ama biz, dış etkilerle doğruyu unutturulduk ve yanlışlara sürüklendik. İşte o yanlışlıklar bizi hastalıklara sürüklüyor. Zaten dünyada bir tek Akdeniz yöresinde yetişiyor. Şimdi Arjantin’de, Çin’de zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor. Biz toprağındayız. 5.000 yıldır bu topraklarda zeytinyağı kullanılıyor. Ne olur biraz özümüze geri dönelim.

Prof.dr Kenan Demirkol'un bir yazısını okudum geçenlerde...Kesinlikle kızartma yağı olarak zeytinyağı kullanın diyor ve ekliyor:


- Peki, zeytinyağının yanma derecesi ayçiçeği yağından yüksek midir?
- 240 derece, ayçiçeği yağından çok daha yüksektir. Tava ısısı normal şartlarda 180 dereceyi çok az aşar. O yüzden rahatlıkla zeytinyağını kullanabilirsiniz ama dumanlaşma derecesi diye teknik jargonda adlandırılırsızma zeytinyağını kullandığınız zaman çok daha düşük derecelerde dumanlanma görürsünüz. O su buharıdır. Su buharıdır ve içindeki bazı organik maddeler yanar, koku maddeleri tat maddeleri yanar. O yüzden o, yağın yandığı anlamında değildir. Ne olur yanılmayın. Yağ yanmıyor. İçindeki bazı koku, renk maddeleri yanıyor. 240 dereceye kadar dayanan bir yağdır……


     Bir de zeytinyağı mı fındık yağı mı sorusuna verdiği cevap şöyle:
    Peki fındık yağını nereye sokacağız? Fndık yağının yağ asit içeriği, yani temel yağ bileşimi zeytinyağına çok yakındır. Hasta edici bir yağ değildir. Ama zeytini sıkıyorsun, yağını elde ediyorsun. Fındığı eziyorsun, püre haline getiriyorsun, 80 dereceye ısıtıyorsun, eter katıyorsan, yağını öyle elde ediyorsun. Hangisi tercih edilir? Zeytinyağı tabii ki. 

     Yani fındık yağını eve sokmanın bir alemi yok. Ha zeytinyağının tadına hiç tahammül edemiyorsan o zaman rafine zeytinyağı kullanabilirsin. O da işte fındık yağıyla aynı yöntemle elde edilir. Yani piyasa değeri olmayan, çok koyu, kokulu zeytin yağlar fabrikaya gönderilir. Onlar da 70-80 dereceye ısıtılır; sonra da eter katılır; yağ elde edilir. İlk etapta rafine zeytin yağı elde edilir. Hiç kokusu yoktur, hiç tadı yoktur. Eğer bu rafine zeytin yağına, %5 oranında sızma zeytin yağı katarsanız, o zaman riviera tipi zeytinyağı elde etmiş olursunuz. Hani marketlerde görüyorsunuz ya, o fabrika eseri bir yağdır; ayçiçekle filan karışmış değildir. Saf zeytinyağıdır. Ama neden yoksundur biliyor musunuz? Sızma Zeytinyağında var olan antioksidanlardan yoksundur. Çünkü oksitlenme, yani paslanma bütün bizim hastalıkların temelindeki ana unsurdur.




   Az tatlı sevdiğimden ve şekeri sevmediğimden çok az şerbet kullandım üzerine gezdirmedim bile.Hatta bazısını şerbetlemedim çocuklar pişi niyetine yedi...
Malzemeler :   
6 su bardağı un
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru ya da instant maya(veya 21 gr yaş maya)
1 tatlı kaşığı şeker
1 silme çay kaşığı tuz
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:

1- Şurubu hazırlayarak başlayalım.Şeker ve suyu tencerede kaynatın.Kaynamaya başlayınca birkaç damla limon suyu sıkın. Göz göz olana dek kaynatın. Şurubu diğer şerbetli tatlılara göre biraz daha koyu olacak.


2- Hamur malzemelerinin tümünü bir kaba koyup iyice karıştırın.Hamurun kıvamı koyu kek gibi olacak.Üzerini örtüp hamur iki misli olana dek mayalandırın.(1 saat kadar)


3- Tencereye yağınızı dökün ve ısıtın.Hamurdan elinize alın ve başparmağınızla işaret parmağı arasında sıkın, Baskıdan dolayı top şeklini alıyor zaten. Bir tatlı kaşığını yağa batırın ve bu hamur topunu kaşık ile tek hamlede alıp kızgın yağa atın. (Ben minik olması için çay kaşığı ile hazırladım.)


4- Lokmalar kızarınca kevgir ile alın ve hemen soğuk şurubun içine atın. 2-3 dakika kadar bekletin.Servis tabağına alınca üzerine yine şuruptan gezdirebilirsiniz, hatta dilerseniz üzerine tarçın serpebilirsiniz.Bence çok yakışıyor.


Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)