Hayırlı cumalar...
Bu reçeli ilk defa sevgili Gizem'ciğimde tatmıştım.Taze ekmeğe biraz kaymak, biraz incir reçeli ve üstüne de ceviz üçlemesi ile muhteşem oldu.Reçel seviyorsanız bu lezzeti denemenizi öneririm.
Ahududu, böğürtlen reçeli yerken ağza çıtır çıtır gelir ya, işte incir reçelinde de öyle oluyor.Bir de minyatür olduklarından tek tek yemek çok pratik.
Reçel ya da turşu hazırlarken asla limon tuzu kullanmıyorum.Onun yerine doğal olan taze sıktığını limon suyunu kullanmanızı öneririm.Diğer adı sitrik asit olan ve gıda sektöründe ve temizlikte kullanılan sitrik asit fazla kullanıldığında (ki gıda ve ilaç sektöründe sıklıkla kullanılıyor.) zararlı olabilir...
Reçeller ocaktan alınca akışkan gibi dursa da bekledikçe biraz daha koyulaşır.
(Reçelin olup olmadığını anlamak için küçük bir tabağı buzlukta soğutun.Tabağa reçelden biraz dökün.Bir çizik atın.Çizik yavaş yavaş kapanıyorsa olmuş demektir.Değilse kaynatmaya devam.)
Gelelim incirin faydalarına:
-Yüksek oranda protein, vitamin ve mineral içeren incir hücrelerin yenilenmesini sağlayarak kolestrolün kana karışmadan atılmasını sağlıyor.
- Sindirimin kolaylaşmasını sağlıyor.
- Gribal enfeksiyonun önlenmesine büyük fayda sağlıyor.
- İçeriğindeki benzaldehit maddesi ile kanserli hücrelerin büyümesini önlüyor.
- %30 magnezyum, %20 fosfor,%5 B1, vitamini ve %4 B2 vitamini içeren kuru incir bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.
Deneyin pişman olmayacakınız:)
Malzemeler:
700 gr kurutulmuş küçük incir
700 gr toz şeker (ben az şekerli sevdiğimden 500 gr kullandım.)
2 su bardağı su
Hazırlanışı:
1- İncirleri iyice yıkayıp bıçakla kafa kısımlarını koparın.
2- Akşamdan derin tencereye önce incirler sonra şeker ve suyu ekleyip kapağını kapatın ve sabaha kadar böyle bekletin.
3- Tencereyi ocağa alıp orta ateşte reçeli pişmeye bırakın.Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alın ve 4-5 damla limon suyu damlatıp soğuyunca kavanoza doldurun.
Afiyet olsun...