28 Temmuz 2015 Salı

KIŞLIK PATLICAN NASIL KURUTULUR



   Kışlık batılcan :) hazırlama
   Patlıcanı yemeklik ve dolmalık olarak kuruturum.Aşağıda yemeklik olanı anlattım.

   Aslında patlıcan kurutmayı hepimiz biliriz.Hiç bir zorluğu yok.Kışın patlıcan satılsa da mevsiminde olmayan sebzeleri içindeki ilaç, hormon vs yüzünden satın almamak lazım.

   Kuru patlıcanı güveç, türlü, kızartma ve  patlıcan yemeği yaparken kullanıyorum.Uzunlamasına kesip kuruttuğunuz patlıcanları zeytinyağında çevirip üzerine sarımsaklı yoğurt döküp enfes bir yemek de hazırlayabilirsiniz.

   Sanılanın aksine İzmir'de ya da nemli bölgelerde de pek çok meyve sebze kurutulur.Yıllardır ben kurutuyorum.Sadece bazı meyvelerin cinsi,ebatı önemli kurutmak için.Eğer çok iri ve sulu meyvelerse nemli bölgelerde kurutmak zor olabiliyor.

 Patlıcanları seçerken çekirdeksiz olmasına özen gösterin.Çok yumuşak, pörsümüş olmasın.





1.YOL:
Derin bir kabın içine su ve biraz tuz atın.Doğradıkça bu suya atacağız.
Patlıcanları yıkayın.Alacalı biçimde kabuklarını soyun.Güneşte bekleyince büzüşüp küçüleceklerinden iri iri (2 parmak kalınlığı gibi) doğrayın.Tuzlu suya atın.Tüm patlıcanlar doğranınca süzün ve havlu ile suyunu alın.
Bir tepsiye pamuklu havlu serin.Patlıcanları üzerine yayın.Üst üste gelmemesine dikkat edin.Bol güneş alan bir yere tepsiyi koyup,8-10 gün patlıcanlar iyice kuruyup sertleşene kadar bekletin.
Sonra bir saklama kabında buzdolabında saklayın.Kışın rahatça tüketin.

2.YOL
Yukarıdaki gibi yıkayıp doğradığınız patlıcanları ipe dizebilirsiniz.


Kuruduktan sonra kullanırken:
Sıcak su doldurdurduğunuz bir kaba kullanacağınız miktarda patlıcanı atıp 10-15 dakika bekletin.Hem yumuşasın hem de siyah suyu süzülsün.Sonra süzüp kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin

1 yorum :

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)