25 Mayıs 2014 Pazar

KABAK TATLISI







       Öncelikle Miraç Kandiliniz mübarek olsun...

     Bu kabakları geçen yıl evimin bahçesine ektim.Aslında ne ekeceğimi ve nasıl düzenleyeceğime karar vermeye çalışırken bayağı uzun süre boş kalan bahçeye annem birkaç kabak çekirdeği attı, hem çocuklar oynasın hem de bahçe ben karar verene kadar dolsun diye.Çok da iyi yapmış.Devasa boyutlarda (3-4 tane karpuz büyüklüğünde) kabaklarım oldu.Bir de o kadar çok oldular ki küçücük bahçemden 20-30 tane dev kabak üredi:) Tüm tanıdıklara dağıttım ve birkaçını kendime ayırdım.


   Şimdi biliyorsunuz bu kabaklar aslında cins cins.Kimisi suda beklettiğimde 1 tencere su saldı.Kimisi aynı sürede bekletmeme rağmen 1 çay bardağı suyu zor bıraktı falan.Yani aslında belli ölçüsü yok bence.Her cins kabak farklı su istiyor.Bir de aynı süre de pişirmeme rağmen 1 tanesi sertti zor pişti, diğeri eridi püre oldu.


Malzemeler:

2  kilo balkabağı
2,5 su bardağı şeker (damak tadınıza göre çoğaltabilirsiniz)
çeyrek limon suyu

      Balkabağını yemeklik patates doğrar gibi doğrayın ve aralarına da gelecek şekilde şekeri döküp tencerede 1 gece bekletin. 


    Ertesi gün kabak suyunu salmış ve şekerin çoğu da erimiş olmalı.Eğer kabakların yarısına gelecek kadar suyu varsa su eklemeyin ama çok az su bırakmışsa bir bardak kadar ekleyin,limon suyunu da ilave edin ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak kıvam alana kadar pişirin.


    Pişince ister bu şekilde servis edin ister kaşığın tersi ile ezerek püre haline getirin.Yumuşamış olduğundan bu çok kolay oluyor.Kalıba bir kat kabak bir kat kaymak ve en üste tekrar bir kat kabak şeklinde sıralayıp en üste biraz ceviz serperek buzdolabında bekletin.Kaymak biraz sertleşince kalıptan çıkarıp servis yapabilirsiniz...

Ilıkken ya da soğukken servis yapın.Üzerine ceviz serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.

7 yorum :

  1. filiz sözkesen26 Mayıs 2014 01:21

    Biz bu tadı biliyoruz;çok çok nefisti.Ellerine sağlık mehtap'cım.Yapın ve deneyin pişman olmayacaksınız.

    YanıtlaSil
  2. kabak tatlısına bayılırım ama hiç kendim yapmayı denemedim. malzemeleri ve yapılışını bu kadar kolay görünce yapmaya karar verdim :) ama bir soru :) kabakları patates doğrar gibi demişsiniz ya daha sonra bu hale biz ezerek mi getiricez yoksa kendi pişince böyle mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar Kevser Hanım, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Bu sadece sunum önerisi biliyorsunuz.Eğer bu şekilde sunmak isterseniz önce yemeklik doğrayıp pişirin, ocaktan aldıktan sonra kaşık veya çatalın tersi ile bastırın zaten hemen eziliyorlar.Kalıplara dökün ve bir kaç saat bekletin.İşte bu kadar:) Ayrıca gerçekten kolay bir tatlı kendisi.
      Sevgiler

      Sil
  3. Kolay ve o kadar lezzetli ki hala tadi damagimda ellerinize saglik :))

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Kolay görünüyor aslında

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)