14 Temmuz 2014 Pazartesi

ETLİ YAPRAK SARMASI



                                  


    Aslında sanıldığı kadar uğraştırıcı ve zor değil bu sarma işi...hatta zevkli bile denebilir.

   Hemen her yörede içinde giren çıkan malzemeler değişir.Mesela bazısı hem pirinç hem bulgur koymaz.Ama bulgurun da değişik bir lezzet verdiğini düşündüğümden ben azıcık eklerim.Ayrıca çoğu bölgede extra yağ eklenir.Babaannem kuyruk yağı da atar tencereye.Bazı yörelerde üzerine bolca tereyağ eritilip dökülür...Belki daha lezzetli oluyordur bilemiyorum ancak ben az yağlı tercih ediyorum.Tercih sizin.
   Sumağı herkes eklemez mesela.Ama ekşili sumaklı daha güzel olur.Hatta tane sumağı 1 gece önceden suda bekletip ertesi gün süzüp sarmaların üzerine dökerseniz süper olur.

   Yeni evlilere ve mutfağa yeni adım atanlar için sarma aşamalarını da fotoğraflamaya çalıştım...



Malzemeler:
İstenilen miktarda taze, damarsız asma yaprağı 
1,5 su bardağı pirinç (yıkanıp süzülmüş)
Yarım su bardağı bulgur
350 gr kıyma (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı salça
1 büyük soğan 
3-4 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
1 tutam dereotu (ince doğranmış)
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1/2 tatlı kaşığı kırmızıbiber (isteğe bağlı)
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/4tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane ya da 2 tutam taze nane 

sosu için:
1 limon suyu (taze sıkılmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su






Hazırlanışı:
1- Derin bir tencerede suyu kaynatın.Yaprakları  kaynayan suya atıp birkaç dakika rengi sararana kadar kaynatın.(Çok bekletmeyin)Süre sonunda çıkarıp süzgeçte bekletin.

2- Pirinç ve bulguru yıkayıp nişastasından arındırın.

3- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın.

4- Geniş bir kapta tüm malzemeyi iyice birbirine yedirerek karıştırın.

5-  Resimde de göstermeye çalıştım .Yaprakların içine iç malzemeden koyup çok sıkmadan ve iç malzemeyi çok doldurmadan sarın.(çok doldurursanız pirinç ve bulgur pişme esnasında şişer ve yapraklarınız dağılabilir).Geniş ve tercihen kalın tabanlı bir tencereye sarmalarınızı koyun.

6- Bir kasede sos malzemelerini karıştırın ve tenceredeki sarmaların üzerine dökün.Baskı yapıp açılmaması için üzerine bir kaseyi ters çevirip kapatabilirsiniz.Üzerine döktüğünüz sos sarmanın yarısına kadar gelmeli.Gerekirse su ekleyin.

7- 45-50 dakika sarmalar yumuşayana dek pişirin.Sıcak servis edin.
Afiyet olsun.

2 yorum :

  1. filiz sozkesen14 Temmuz 2014 18:52

    Offf,süper gözüküyor...ellerine saglık mehtapcım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkürler Filiz'cim.İftara çok var mı:)?

      Sil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)