8 Eylül 2014 Pazartesi

EV YAPIMI ERİŞTE

                             



                             



    Merhabalar,
    Evet sonunda bunu da yaptım:erişte.
    Zordur yapabilir miyim acaba derken, başladım ve bitti işte.Çocuklar böyle pişmeden de çerez gibi yemeği seviyorlar.Yanısıra pişirince de enfes oldu.Ayy başardım çok mutluyum...

    Aslında birkaç kişi birleşince yapması hem daha kolay hem de zevkli olur.Biri hamuru açar, diğerleri keser, çabuk biter o zaman.Bir tek hamur sert olması gerektiğinden kollar ağrıyor açarken onun dışında gayet kolay.

   Kendi yaptığım tertemiz ve katkısız erişteyi çocuklarıma yedirmek herşeye değer...



Malzemeler:
1 kg un
10 adet yumurta
Tuz
1 su bardağı su

Hazırlanışı:
   Yukarıdaki malzemelerle sert bir hamur yoğurun.Bu ölçüler yaklaşıktır.Her unun su tutma miktarı farklıdır.Mesela tam buğday unu kullanacaksanız su miktarını arttırmak gerekir.

   Annem her bezeye bir yumurta olmalı demişti.Bu hamurdan tam 10 beze çıktı.

   Hamuru yoğurup bezelere ayırın.Hamur sert olduğundan açması biraz zor oluyor.Her bezeden bir yufka yapın ve düz bir zeminde 5 dakika kadar yani hafif sertleşene dek bekletin.Bu aşamada çok bekletirseniz hamur kurur ve kesilmez çok bekletmeyin yani.

   Açtığınız hamuru bıçakla erişte formunda kesin ve üst üste gelmeyecek şekilde kuruması için pamuklu bir bezin üzerine serin.Hava sıcaklığına göre 4-5 günde kuruyor.

   Ben birazını kırmızı biber ile kırmızı, birazını pazı yaprağı ile yeşil ve birazını da zerdeçal ile sarı renk yaptım.


                     

Kırmızı erişte yapmak için:
   4-5 tane kırmızı salçalık biberi çok az suyla tencerede 10-15 dakika kadar pişirin.Soğuyunca blenderdan geçirerek hamura ekleyin ve yoğurun veya katı meyve sıkacağınız varsa oradan da geçirip suyunu kullanabilirsiniz.O zaman extra su katmanıza gerek yok.

                    

Yeşil renk erişte yapmak için:
   5-6 pazı yaprağını  ya da ıspanağı yıkayıp tenecereye alın. Kendi suyunu verecektir zaten ama başında beklemeyecekseniz dibi tutmasın diye çeyrek çay bardağı su eklenebilir.(Çok su eklemeyin sonra fazla geleceğinden vitaminli suyunu atmak zorunda kalabilirsiniz)8-10 dakikada yumuşuyor pazılar.Ben direkt olarak hamura ekledim blender kullanmadım.Gayet güzel oldu.

                    

Sarı renk erişte için:
   Aslında çok sarı olmadı ama faydalı da olduğundan güzel oldu bence.Hamura 1 yemek kaşığı zerdeçal koyup yoğurdum.Bu kadar...


3 yorum :

  1. Mehtap kesinlikle soyleyecek laf bulamiyorum
    Ellerine saglik harika gorunuyorlar bu kadar olur yani harikasin ne diyim

    YanıtlaSil
  2. Canıımm çok teşekkürler, ne yapayım iş başa düşünce erişte de yaptım, aslında hiç zorluğu da yokmuş biliyor musun:) hadi gelin size de pişireyim

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik insallah gelir yeriz. Eminim cok lezzetlidir yaptigin diger seyler gibi

    YanıtlaSil

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)