16 Şubat 2021 Salı

EKŞİLİ KÖFTE







EKŞİLİ KÖFTE

 Sulu köftenin terbiyelisi olur.Bir de salçasızı.Aynı gün de ertesi gün de çok lezzetli olur.Ben bazen pirinçle bazen bulgurla yaparım.Pirinç kullanacaksanız jasmine ya da sedri gibi uzun pirinçler değil, kırık ya da osmancık gibi tombul pirinçler kullanmanızı öneririm.Pirinç yerine bulgur da kullanılabilir...

Malzemeler:
300 gr kıyma
1 adte kuru soğan
2 çorba kaşığı pirinç (yıkanmış)
2 çorba kaşığı bulgur (yıkanmış)
tuz,karabiber
kimyon
1 yumurta beyazı (sarısı terbiyesine)
1 adet patates
1 adet havuç
1 diş sarımsak
su ( 5-6 bardak, kıvamına göre)
Köfteleri bulamak için 1-2 kaşık un

Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1/2 limon suyu
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:
1- Kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, bulgur, yumurta beyazı,kimyon, tuz ve karabiberi yoğurma kabına alıp köfte kıvamını alana dek iyice yoğurun.Küçük top köfteler hazırlayıp un serptiğiniz geniş tepsiye köfteleri alın.Arada tepsiyi ileri geri hareket ettirip tüm köftelerin unlandığına ve birbirine yapışmadığına emin olun.

2- Tencereye zeytinyağını alın.Küp doğradığınız havuç ve patatesleri ilave edip soteleyin.Kıvamına göre biraz sıcak su ekleyin.Patates ve havuçlar küçük olduklarından çabuk pişiyorlar.Kaynayan yemeğe köfteleri yavaşça ve azar azar ilave edin.Köfteler unlu olduklarından yemeğin suyu koyulaşacaktır.

3- Yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısını bir kasede çırpın.Yemeğin suyundan 1 kepçe alıp terbiyeye ilave edip terbiyeyi açın.

4- Terbiyeyi yemeğe ekleyin ve karıştırmaya devam edin.Bir kaç dakika sonra ocağı kapatın.Dilerseniz üzerine maydanoz ve dereotu da serpebilirsiniz.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)