7 Eylül 2020 Pazartesi

ELMA SİRKESİ TARİFİ






5 lt.için ölçü:
Malzemeler:
İstediğiniz kadar elma
1 kavanoz (tercihen plastik değil cam kavanoz)
2-3 yemek kaşığı bal ya da yarım çay bardağı şeker veya pekmez(arttırılabilir)

Hazırlanışı:
1- Elmaları yıkayın.Kabuklarını soymadan 4 e bölün.Kavanoza yerleştirin.Suyu ve şekeri ya da balı ilave edin .(Ben kavanozun yarısına kadar su ve şekeri koyup elma yedikçe artan kısımları bu suya atıyorum.Çöpe gideceğine sirke oluyor) Kavanozda biriktirmeye başladıktan bir kaç hafta sonra sirke kokusu yavaş yavaş gelmeye başlıyor.

2- Kapağını sıkmadan hava da alacak şekilde kapatın ya da tülbent ile örtün. 4-5 ay kadar bu şekilde pek ışık almayan bir yerde bekletin. Üzerine sirke sinekleri oluşmaya başladı ise ve kokusu yayılmaya başladı ise bu iş tamam demektir. Eğer 4 ayın sonunda bu belirtiler yoksa sakın dökmeyin.Biraz daha bal ve şeker ilave edip beklemeye devam edin.Sonunda mutlaka oluyor.

3- Sirkeniz olduğunda temiz bir tülbentten süzün.Posasını atın.Biraz bulanık olursa sorun değil.Çoğu zaman kavanozun dibinde bir tortu oluşuyor.İhtiyacınız olduğunda fazla hareket ettirmeden bir kepçe ile sirkeyi alırsanız tortu dibinde kalmaya devam eder.

Son olarak sirke ne kadar uzun süre beklerse o kadar etkili olur...

Kolay gelsin




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)