22 Eylül 2020 Salı

ÜZÜM SİRKESİ









   EVDE ÜZÜM SİRKESİ YAPIMI
   Üzüm yediğimizde tabakta bir kaç tane artar bazen, bazen ezilmiş ya da çürükler falan kalır tabağın dibinde işte onlarla sirke yapıyorum.Ama yeni üzüm alınıp da yapılabilir tabi ki.Salatalarda,piyazda enfes oluyor üzüm sirkesi,yapımı da oldukça kolay.Hiç bir zorluğu yok...

Malzemeler:
İstediğiniz kadar üzüm 
1 kavanoz (tercihen cam kavanoz)
içilebilir su

Hazırlanışı:
1- Üzümleri yıkadıktan sonra her birini elinizle çatlatarak kavanoza atın.Kavanozda biriktirmeye başladıktan bir kaç hafta sonra sirke kokusu yavaş yavaş gelmeye başlıyor.

2- Kapağını sıkmadan hava da alacak şekilde kapatın ya da tülbent ile örtün. 2-3 ay kadar bu şekilde pek ışık almayan bir yerde bekletin.Kokusu yayılmaya başladı ise bu iş tamam demektir. Eğer 4 ayın sonunda bu belirtiler yoksa sakın dökmeyin.Biraz daha bal ve şeker ilave edip beklemeye devam edin.Sonunda mutlaka oluyor.

3- Sirkeniz olduğunda temiz bir tülbentten süzün.Posasını atın.Biraz bulanık olursa sorun değil.Çoğu zaman kavanozun dibinde bir tortu oluşuyor.İhtiyacınız olduğunda fazla hareket ettirmeden bir kepçe ile sirkeyi alırsanız tortu dibinde kalmaya devam eder.

Son olarak sirke ne kadar uzun süre beklerse o kadar etkili olur...

Kolay gelsin

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)