19 Haziran 2014 Perşembe

BEZE YA DA KÖPÜK TARİFİ





    Beze, mereng, köpük  ya da Ege bölgesi deyişi ile içiboş..Hepsi aynı kapıya çıkıyor... Fransızlar bu bezeyi pek seviyorlar...

    Aslında bezeyi pek sevdiğimi söyleyemem.Ancak çocukların çok sevdiği bir tatlı olduğunu duyunca ve dünkü erikli tarttan kalan yumurta beyazlarının yazık olmaması adına ilk defa beze denemesi yaptım.Hiç de öyle zor olmadığını gördüm.Bir kaç püf noktasına dikkat ettiniz mi gözünüz kapalı yapabilirisiniz.İsterseniz içine gıda boyası ekleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

     Burada yumurta beyazını güzelce çırpmak çok önemli.Bunun amacı yumurtanın içindeki proteini denatüre etmek.Protein denatüre olduğunda bağları kırılır.Çırpma eylemi protein liflerinin gerilmesine sebep olur.Bu yüzden yumurtayı çırpmak aslında yumurtanın fiziksel etkisini ve yapısını değiştirme işlemidir.

    Bezeyi düşük ısıda pişirmek önemli ayrı bir püf noktası.50-70 derecelik fırında 2-3 saatte pişmesi gerek.Yüksek ısıda kısa sürede pişireyim derseniz kızarıp yanabilirler.





  

 

Malzemeler:
5 yumurta beyazı
1 fiske tuz
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
3-4 damla limon suyu
2 çay kaşığı nişasta



Hazırlanışı:
1- Yumurta beyazlarını tuz, limon suyu ve nişasta ile çırpın.

2- Köpürüp kar haline gelince yavaş yavaş toz şekeri ekleyin.Vanilya özütünü de ekleyin.Kabı çevirince dökülmeyecek kıvama gelmişse bezeniz hazır demektir.Son olarak pudra şkerini de nazikçe ekleyip hafiçe karıştırın.(gıda boyası eklemek isterseniz bu aşamada ekleyin)

3- Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kaşıkla ya da sıkma torbası ile istediğiniz ebatta dökün.50-70 derece arasındaki fırında 2-3 saat pişirin.Yavaş ve uzun sürede  pişmesi gerekiyor.

Afiyet olsun...



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)