11 Haziran 2014 Çarşamba

Kek hamurunu fazla karıştırırsanız ne olur?



-Aynı malzeme
-Aynı ısı
-Aynı süre

  Merhaba,
  Bugün kek hamuru hakkında bir deneyimi paylaşmak istiyorum.Kek hamurunu ne kadar karıştırmalıyız? Aksi belirtilmedikçe yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene dek yani ben hep tam 3 dakika çırparım. Un ve diğer tüm malzemeleri ekleyince de spatula ile malzemeler görünmeyene dek karıştırırım.Bu da 30 saniye kadar sürer.İşlem tamam.

    Kek hamurunu yalnızca malzemeler kaybolana kadar karıştırmak demek, eklediğiniz malzemeler tek halde görünmeyene kadar karıştırmanız demektir.Mesela unu yağ ve şekere ekliyorsanız unun beyazlığı kaybolduğu anda karıştırmayı bırakmalısınız.

   Belki biliyorsunuzdur eğer kek hamurunu gereğinden fazla karıştırırsanız undaki gluten lifleri açığa çıkar ve kekiniz yoğun olan ve yumuşacık olmayan , yani sakız gibi bir form alır.

   Bisküvi/kurabiye yapıyorsanız evet çok karıştırmak iyidir ama kek için aynı şey söz konusu değil.





   Yukarıdaki resimlerde normal karıştırılmış ve gereğinden 4 dakika fazla karıştırılmış kekler yaptım.Mavi kağıttakileri çok karıştırdım. Resimden de belli olduğu üzere kurabiye/bisküvi hamuru gibi pürüzsüz ve yoğun bir hamur var ortada.Aslında fırından çıkarınca çok karıştırdıklarım, normal karıştırılan kardeşlerine göre daha hoş gözüküyordu.Çok karıştırılanlar daha çok kabardılar. Görüntü bakımından çok karıştırılanlar kazandı ama tat olarak?
   Mor kağıttakileri yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpıp, diğer malzemeleri ekleyip 30 saniye kadar karıştırdım.

    İkisini de tattığımda sonuç şu:
    Çok karıştırılan daha elastikti ve yerken damağıma yapışıyor hissi uyandırdı.Normal karıştırılan ise hafif , olması gerektiği gibiydi.

    Ertesi gün ise çok karıştırılan kekin kubbesi çökmüş, doğru karıştırılan kekin görünüşü ve tadı lezzetini koruyordu.

    Siz de konu hakkında tecrübe ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

sevgiyle kalın...






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum bekliyorum hadi deneyip yazın:)